Εμπλουτισμό της λίμνης Σμοκόβου από τον Βαθυλακκιώτη επιδιώκει ο Δήμος Σοφάδων - Προς ανάθεση η μελέτη σκοπιμότητας (+Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της λίμνης Σμοκόβου αναδεικνύουν τα χαμηλά φετινά αποθέματα τα οποία ήδη σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Δημ. Κατσή έχουν μειωθεί κατά το 1/3 με τις μέχρι στιγμής παροχετεύσεις που έγιναν για την άρδευση.
Γι’ αυτό και η Δημοτική Αρχή αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της λίμνης έχει καταλήξει ότι η προσφορότερη λύση είναι ο εμπλουτισμός της με τα νερά του Βαθυλακκιώτη ποταμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Κατσής στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για το Φεστιβαλ Γστρονομίας, η φετινή ξηρασία και ανομβρία δημιουργεί μείζον θέμα για την ύδρευση και την άρδευση της Ανατολική πλευρά του Νομού Καρδίτσας
«Ο Δήμος Σοφάδων υδρεύεται και αρδεύεται από την λίμνη Σμοκόβου η οποία δυστυχώς φέτος ήταν στην χειρότερη κατάσταση από όλα τα χρόνια. Αυτό λοιπόν το ελάχιστο νερό που υπάρχει φέτος διαθέσιμο μας προβληματίζει και μας δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον.
Θα κάνουμε λοιπόν μια μελέτη σκοπιμότητας για τον εμπλουτισμό της λίμνης Σμοκόβου από τον Βαθυλακκιώτη ποταμό. Είναι το πιο πρόσφορο μέσο για να εμπολουτίσουμε την λίμνη. Από δικές μας έρευνες έχουμε καταλήξει πλέον ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο Βαθυλακκιώτης ποταμός να εκτραπεί μέσα στη λίμνη Σμοκόβου.
Ήδη είμαστε στο στάδιο της ανάθεσης μελέτης για να αποδειχθεί κατά πόσον αυτό είναι εφικτό και πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να γίνει.
Σίγουρα μιλάμε για ένα έργο μεγάλης οικονομικής αξίας που δεν είναι στα όρια του Δήμου να το σηκώσει οικονομικά. Εμείς όμως οφείλουμε ως Δήμος και ως περιοχή που μας απασχολεί άμεσα αυτό το πρόβλημα της λειψυδρίας να ετοιμαστούμε για να εισηγηθούμε στα αρμόδια Υπουργεία και στην Ε.Ε. να υλοποιηθεί αυτή η εκτροπή με εθνικά ή κοινοτικά κονδύλια το συντομότερο δυνατόν.
Σαφώς και προτεραιότητά μας είναι τα κλειστά δίκτυα για την εξοικονόμηση νερού και οτιδήποτε άλλο απαιτείται για να μην έχουμε σπατάλη, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για κλειστά δίκτυα όταν δεν έχουμε την πρώτη ύλη, το νερό. Άρα ξεκινάμε θεωρώ ορθά και κοιτάμε να έχουμε τη λίμνη γεμάτη με νερό κι από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα δίκτυα να γίνουν κλειστά.
Έτσι θα πορευτούμε φέτος, με το λίγο νερό. Ήδη σήμερα έκλεισε η πρώτη περίοδος που άνοιξαν όλα τα τερματικά για να παροχετευτεί νερό σε όλο τον κάμπο. Οι πληροφορίες μου λένε ότι θα κλείνει και θα ανοίγει ανά εβδομάδα. Αυτό θα το αποφασίσει ο αρμόδιος ΤΟΕΒ και σε συνεργασία μαζί μας, αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς το πρώτο 10ήμερο έχει φύγει περίπου το 1/3 του νερού που είχαμε επάρκεια για τη φετινή σεζόν.» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσής.
Κωστής Κριτσιάνης