Δομήνικος Βερίλλης: Η Ελληνική Πολιτεία καθόρισε την θέση της Ιθώμης στο Φανάρι Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Η Ελληνική Πολιτεία με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, καθορίζει ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ιθώμης είναι ο χώρος γύρω από το Φανάρι της Καρδίτσας.
Συγκεκριμένα , δε, με την Υπουργική Απόφαση Αρίθμ. 1154, της 4ης Μαρτίου 1964, την οποία επισυνάπτω, ξεκαθαρίζει ότι << Αρχαιολογικός χώρος Ιθώμης είναι τα σωζόμενα λείψανα του Κάστρου του Φαναρίου και η περί αυτά έκτασις εις ακτίνα 300μ. >>.
Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Μαρτίου 1964 (ΦΕΚ 91Β).
Η ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Υπάρχει επίσης, για την καθορισμό της θέσης της αρχαίας Ιθώμης στο Φανάρι της Καρδίτσας η σύμφωνη γνωμοδότηση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 1964.
Ενώ και η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Εφορεία Προϊστορικών Αρχαιοτήτων ( Αρχαιολογικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας ) ξεκαθαρίζουν , οριστικά και αμετάκλητα, με επιστολή στις 6 Ιουνίου 1984, την οποία και σας επισυνάπτω ,ότι << Το Φανάρι είναι γνωστή βυζαντινή πόλη που κτίστηκε στη θέση της αρχαίας Ιθώμης και συνέχισε να αναφέρεται και την εποχή του Ιουστινιανού με το όνομα αυτό >>.
Παράλληλα Αρχαιολόγοι, Ιστορικοί, Περιηγητές και γενικότερα ερευνητές, που έχουν ασχοληθεί και έχουν εκφράσει την άποψή τους για την θέση της αρχαίας Ιθώμης , στη συντριπτική πλειοψηφία, υποστηρίζουν με επιστημονικά κριτήρια και πραγματικά δεδομένα ότι το Φανάρι της Καρδίτσας είναι στη θέση της αρχαίας Ιθώμης.
Μεταξύ αυτών ο Γερμανός αρχαιολόγος Fr.Stahlin, ο περίφημος Άγγλος περιηγητής William Leak, η αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια, ο Γάλλος αρχαιολόγος Bruno Helly, o Leon Heuzey, o Alfred Fhilipson, ο Απ. Σαμαρόπουλος, ο Νικ.Γεωργιάδης, ο Cornad Bursian, ο Ν.Δ.Παπαχατζής, ο αρχαιολόγος Δημ. Θεοχάρης, ο συγγραφέας και πρώην Υπουργός Βας. Μπρακατσούλας, καθώς και το σύνολο των ερευνητών εκ του νομού Καρδίτσας καταγόμενων.
Ενώ και στη Διπλωματική Εργασία πέντε φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ με την επίβλεψη του Καθηγητή Πολεοδομίας Α. Αραβαντινού το 1978 για το Φανάρι Καρδίτσας ("Φανάρι Θεσσαλίας- Ανάπλαση Παραδοσιακού Οικισμού" αναφέρεται ότι αυτό ευρίσκεται στη θέση της αρχαίας Ιθώμης.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Είναι γνωστό ότι κατά την αρχαιότητα για την ανέγερση μιας πόλεως έπρεπε να υπάρχουν οι παράγοντες ασφάλειας, επικοινωνίας, άνεσης και κατά το δυνατόν, σε μία ευρύτερη περιοχή με στρατηγική θέση και ύπαρξης γόνιμης γης, δυνατότητα άρδευσης και πόσιμο νερό.
Όλα αυτά τα συγκέντρωνε ο λόφος του Φαναρίου για την ίδρυση μιας πόλης, όπως η Ιθώμη , πανελληνίως ξακουστή, με ορισμένο πολιτισμό και ένδοξους άρχοντες.
Πράγματι μία πόλη με αυτά τα χαρακτηριστικά στοιχεία υπήρξε η αρχαία Ιθώμη στον κατάλληλο χώρο του σημερινού Φαναρίου.
Η Ιθώμη σε εκείνο το σημείο που βρίσκεται στην άκρη της αλυσίδας με τους λόφους και συγχρόνως , όπως λέει και ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων , ευρισκόμενη στο εσωτερικό ενός νοητού τετραγώνου με ολόγυρά του τα οχυρά της Εστιαιότιδας ( Τρίκκης, Πελλιναίου , Γόμφων και Μητρόπολης) ήταν, αφενός, περιτριγυρισμένη από μία πλούσια πεδιάδα και αφετέρου ασφαλισμένη και απρόσιτη .
Η Ιθώμη των ομηρικών χρόνων και κατόπιν της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου ,την οποία αντικατέστησε το μεσαιωνικό Φανάρι, υπήρξε για πολλούς αιώνες ο προμαχώνας που έλεγχε όλη αυτή τη βορειοδυτική γωνιά της Θεσσαλίας.
Καρδίτσα 16-12-2024
Δομήνικος Βερίλλης
Πρόεδρος συλλόγου Φίλων Ιστορίας Καρδίτσας