Η εξήγηση του μετεωρολόγου Νίκου Καντερέ για τα ακραία φαινόμενα στο ν. Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την δική του εξήγηση για τα ακραία φαινόμενα που είχαμε στο ν. Καρδίτσας δίνει συμπατριώτης μας μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, μιλώντας στο newsit.gr .
Αναλυτικα:
"Είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο από το μεσημέρι της Πέμπτης άρχισε να επηρεάζει την δυτική Ελλάδα, προερχόμενο από την κεντρική Μεσόγειο όπου και ενισχύθηκε, ενώ την Παρασκευή επεκτάθηκε και έδωσε βροχές και καταιγίδες που ήταν και ισχυρές και συνοδεύτηκαν κατά τόπους και με πλημμυρικά φαινόμενα, επηρεάζοντας βασικά τα νησιά του Ιονίου πελάγους, στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες”, τονίζει αρχικά.
“Αυτό, λοιπόν, το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό παρέμεινε και την Παρασκευή και το Σάββατο περίπου στο κεντρικό Ιόνιο και επειδή παρέμενε για αρκετό χρονικό διάστημα και συνδυάστηκε με τις υψηλές πιέσεις στη νότια βαλκανική και κυρίως με την σύγκλιση των ανέμων, νοτιοανατολικών και βορειοανατολικών, είχε σαν αποτέλεσμα το μεγάλο ύψος βροχής να πέσει στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, όπου υπήρξαν και τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Η σύγκλιση αυτών των ανέμων στους ορεινούς όγκους, κυρίως στην Καρδίτσα, σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, με αποτέλεσμα όλος αυτός ο τεράστιος όγκος βροχής να κατέβει και να φτάσει μέσα στην Καρδίτσα. Ήταν καθαρά αυτό το φαινόμενο. Επειδή παρέμεινε την Παρασκευή και το Σάββατο κι επειδή για αρκετό χρονικό διάστημα συνδυάστηκε με υψηλές πιέσεις, ο ορεινός όγκος βοήθησε ώστε η πολλή βροχή να “κατέβει” σε αυτές τις περιοχές".