Μεγάλες οφειλές του Δήμου Καρδίτσας στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Καταφυγίου - Λαμπερού Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Στις 116.000 ευρώ έχουν φθάσει οι οφειλές του Δήμου Καρδίτσας προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Καταφυγίου -Λαμπερού, καθώς, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, δεν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες εισφορές από το 2011 και μετά.
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι θα γίνει χρήση ένδικου μέσου για την διεκδίκηση του οφειλόμενου ποσού των 116.000 ευρώ μέσω της έκδοσης διαταγής πληρωμής. Γι αυτό το λόγο ορίστηκαν και πληρεξούσιοι δικηγόρος και δικαστικός επιμελητής προκειμένου να προβούν στις δέουσες ενέργειες.
Το προαναφερόμενο ποσό δεν αμφισβητείται από τον Δήμο Καρδίτσας. Αντίθετα το αναγνωρίζει πλήρως και σύμφωνα με πληροφορίες του KarditsaLive.Net, δεν έχει και πρόθεση να αντικρούσει δικαστικά την προσπάθεια έκδοσης διαταγής πληρωμής.
Στον συγκεκριμένο Σύνδεσμο συμμετέχουν οι Δήμοι Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, καθώς αρμοδιότητά τους είναι οι δύο κοινότητες, μία για τον καθένα. Η ετήσια υποχρέωση σε εισφορά είναι ισόποση και συγκεκριμένα 10.000 για κάθε Δήμο.
Τα ποσά αυτά χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά για την πληρωμή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να λειτουργεί το αντλιοστάσιο και να υδρεύονται απρόσκοπτα Καταφύγι και Λαμπερό. Η μη καταβολή εισφορών δημιουργεί χρέος προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσφατα, στις 9 Οκτωβρίου, υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης που αποκαταστάθηκε άμεσα αφού καταβλήθηκαν 30.000 από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα για να γίνει επανασύνδεση και να μην μείνουν οι δύο οικισμοί χωρίς νερό.
Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, το χρέος του Συνδέσμου για ηλεκτρική ενέργεια έχει ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ και το πρόβλημα φαντάζει δυσεπίλυτο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μιλάμε για οφειλές που είναι άμεσα συνυφασμένες με την εισφορά των δύο Δήμων που η μη πληρωμή της όχι απλά χρονίζει, αλλά ειδικά για τον Δήμο Καρδίτσας εκκρεμεί σε βάθος δεκαετίας και πλέον.
Εδώ όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόβλημα και αν θέλετε και ο λόγος ύπαρξης του Συνδέσμου, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη πηγή υδροληψίας για το Καταφύγι, με το αντλιοστάσιο να βρίσκεται στη λίμνη Πλαστήρα, στο ύψος της περιοχής του Αγ. Αθανασίου. Δηλαδή η δέσμευση έχει να κάνει με την Τ.Κ. του Δήμου Καρδίτσας, η οποία δεν μπορεί να πάρει νερό από αλλού. Ως εκ τούτου, είναι ο Δήμος Καρδίτσας αυτός που έχει και το μεγάλο πρόβλημα -αφού μια πιθανή διάλυση του Συνδέσμου θα άφηνε χωρίς νερό το Καταφύγι-αλλά και αυτός που έχει τις μεγαλύτερες οφειλές.
Την αδυναμία υδροδότησης του Καταφυγίου από άλλη πηγή επιβεβαιώσαμε και μέσω της ΔΕΥΑΚ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και καταγόμενος από την Τ.Κ. Λαμπερού κ. Κώστας Μακρυγιάννης, δημοτικός σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα, που ανέλαβε την συγκεκριμένη θέση την Άνοιξη του 2024, μιλώντας στο KarditsaLive.Net, παρουσίασε ένα συγκεκριμένο πλάνο, που σε συνεργασία με τους δύο Δήμους μπορεί να άρει το αδιέξοδο και να οδηγήσει στην οικονομική εξυγίανση του Συνδέσμου.
Με βάση αυτό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα θα καταβάλει άλλες 30.000 ευρώ και ουσιαστικά μαζί με τις 30.000 που έδωσε προκαταβολή θα κλείσει τις δικές του οφειλές προς τον Σύνδεσμο. Υπάρχει υπόσχεση από τον Δήμο Καρδίτσας για καταβολή των εισφορών του 2023 και 2024, τουτέστιν 20.000 συνολικά με όλα τα προαναφερόμενα ποσά να αποδίδονται στην ΔΕΗ μειώνοντας την οφειλή στις 140.000 περίπου. Με την διαταγή πληρωμής που θα πρέπει να πληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 το οφειλόμενο ποσό για το ρεύμα θα είναι περίπου 20.000 και διαχειρίσιμο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Από την στιγμή που θα απελευθερωθούμε από τον βραχνά του χρέους προσθέτει, μετά μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τις προοπτικές του Συνδέσμου και πως θα εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα όπως αυτά που τον ταλαιπωρούν χρόνια τώρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει όλο αυτό τονίζει ο κ. Μακρυγιάννης είναι να υπάρξει συμμόρφωση των Δήμων και τακτική καταβολή των ετήσιων εισφορών τους, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ευοδώσει η προσπάθεια. Προσπαθούμε σημειώνει, να δημιουργήσουμε συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας του Συνδέσμου και να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους των οικισμών και θέλουμε την στήριξη των Δήμων για να το πετύχουμε.
Σημειώνουμε εδώ πως το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net κατέγραφε τον Απρίλιο του 2019, φιλοξενώντας και δηλώσεις της τότε προέδρου του Συνδέσμου κ. Κολοκύθα, αλλά και της «προγενέστερης» κ. Χρήστου, πως το 2015 έγινε μια πρώτη ρύθμιση από οφειλές παρελθόντων ετών, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Έτσι έγινε νέα ρύθμιση το 2019 με το χρέος να έχει φθάσει τότε στο ποσό των 109.640 ευρώ. Τότε είχαν καταβληθεί 30.000 ως προκαταβολή από τον Δήμο Καρδίτσας, 10.000 από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα που θα κατέβαλε άλλες 20.000 για την πληρωμή των δόσεων που είχαν οριστεί σε 24(η κάθε μία 3.316 ευρώ). Οι ρυθμίσεις όμως χάθηκαν στην πορεία και πάλι λόγω μη καταβολής εισφορών και κατά συνέπεια των δόσεων.
Σήμερα πεντέμισι χρόνια μετά, το χρέος προς την ΔΕΗ διπλασιάστηκε και μαζί του και η ένταση του προβλήματος
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως στην πορεία του χρόνου και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020, σε δηλώσεις του στο KarditsaLive.Net ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος είχε προτείνει να αναλάβει τις δύο κοινότητες η ΔΕΥΑΚ, μιλώντας και για υποστελέχωση του Δήμου του που δεν μπορεί να υποστηρίξει τον Σύνδεσμο.
Μάλιστα είχε πει ότι δεν θα αλλάξει κάτι καθώς ο κάθε Δήμος θα είχε την ευθύνη των μετρήσεων των ρολογιών και της πληρωμής των λογαριασμών.
Για το θέμα επικοινωνήσαμε μαζί του και μας είπε πως είναι ένα σενάριο που παραμένει στο ...τραπέζι και εξετάζονται οι νομικές προεκτάσεις μίας τέτοιας κίνησης και πως μπορούμε να φθάσουμε στην εφαρμογή της.
Λιγότερο αισιόδοξος επ’ αυτού παρουσιάστηκε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Ζαγορίτης. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα, εφόσον υπάρχει νομικό έρεισμα, αλλά τόνισε πως το Λαμπερό βρίσκεται εκτός χωρικής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΚ και αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο.
Π.Κ.