Ομόθυμη αντίδραση του Δ.Σ. Λίμνης Πλαστήρα για την υπεράντληση υδάτων της λίμνης για την άρδευση Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Στην έκδοση ψηφίσματος όπου θα εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων της λίμνης Πλαστήρα για αρδευτικούς σκοπούς κάτι που αν συνεχιστεί θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις ομοφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα κατά την αποψινή του συνεδρίαση.
Ο Δήμαρχος κ. Παν. Νάνος ενημέρωσε το σώμα για την αποστολή σχετικής επιστολής του προς τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Αντιπεριφερειάρχη, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τους βουλευτές , των βουλευτών του Νομού, τον ΤΕΟΒ Ταυρωπού, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και άλλους φορείς, την οποία έθεσε ως σχέδιο ψηφίσματος δηλώνοντας ανοικτός σε κάθε αναγκαία προσθήκη και παρατήρηση
Στο προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος που τέθηκε σε συζήτηση ζητούνται άμεσα τα εξής
-Μείωση της παροχέτευσης ποσοτήτων νερού από την λίμνη Πλαστήρα και τήρηση του οικολογικού ορίου.
-Ορθολογική διαχείριση των υφιστάμενων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και όχι κατασπατάληση από κακό συντονισμό, από πολιτικές και άλλες ελλείψεις των φορέων διαχείρισης και υλοποίηση έργων διαχείρισης νερών που θα μειώσουν την εξάρτηση από την λίμνη Πλαστήρα πόρους.
-Άμεση και ακριβής αποτύπωση του πυθμένα της λίμνης από το Πολεμικό Ναυτικό
-Επικαιροποίηση της μελέτης του Πολυτεχνείου για το οικολογικό όριο της λίμνης, το οποίο χρήζει επαναπροσδιορισμού με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, με στόχο την διασφάλιση της ύπαρξης της ίδιας της λίμνης.
-Θέσπιση ανταποδοτικού τέλους Περιβάλλοντος σε όσους υδρεύονται και αρδεύονται από τη Λίμνη Πλαστήρα. Οι πόροι να διατίθενται για την προστασία της λίμνης, τη βελτίωση της ποιότητας των νερών της και της αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος.
Επίσης μεσοπρόθεσμα ζητούνται τα εξής
-Σχεδιασμός έργων ορεινής υδρονομίας.
-Ορθολογική αξιοποίηση του ετήσιου υδάτινου αποθέματος, πρώτα του Πηνειού ποταμού και διάχυση στην πεδιάδα της Θεσσαλίας
-Εισαγωγή καινοτόμων αρδευτικών συστημάτων.
-Δημιουργια νεων φραγματων στο Μουζάκι, την Πύλη Τρικάλων, τον Ενιπέα και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.
-Μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημ Τσιαντής στην τοποθέτησή του σχετικά με το ζήτημα υπενθύμισε τη συμβολική κατάληψη στον ΥΗΣ Ταυρωπού από τους Δημάρχους των παραλίμνιων δήμων που δρομολόγηση την εκπόνηση της μελέτης του ΕΜΠ που καθόρισε το οικολογικό όριο στα 786 μέτρα και επέμεινε στην ανάγκη της νομικής θεσμοθέτησής του με Προεδρικό Διάταγμα κάτι που 23 χρόνια μετά δεν έγινε ακόμα, ενώ επισήμανε χρόνιες παθογένειες του αρδευτικού συστήματος. Αν και επισήμανε ότι η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής είναι μάλλον καθυστερημένη δήλωσε ότι θα στηρίξει τόσο το ψήφισμα όσο και κάθε άλλη ενέργεια προς την κατεύθυνση της προστασίας του υδατικού δυναμικού της λίμνης,
Έμφαση στη θεσμοθέτηση του οικολογικού ορίου των 786 μέτρων έδωσε στην τοποθέτησή του και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Σακελαρίου επισημαίνοντας την ανάγκη επικαιροποίησης της σχετικής μελέτης καθορισμού του καθώς και θέσπισης φορέα διαχείρισης λίμνης Πλαστήρα.
Την ανησυχία του για το ρόλο που θα διαδραματίσει ο νεοσύστατος οργανισμός διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος κ. Θωμ. Στεργιόπουλος εκτιμώντας ότι θα είναι δούρειος ίππος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης προτείνοντας να διερευνηθεί η προοπτική ίδρυσης μια εταιρείας λαϊκής βάσης με τη συμμετοχή όλων των δημοτών που θα αναλάβει την ευθύνης διαχείρισης της λίμνης και του περιβάλλοντός της.
Κωστής Κριτσιάνης