Παν. Νάνος στο KarditsaLive.Net: Η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι Αιγαίο Πέλαγος - Δεν θα επιτρέψουμε την υπεράντληση Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι Αιγαίο Πέλαγος και δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο ούτε η ύπαρξή της, ούτε όσα πρεσβεύει για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία, τα οποία κινδυνεύουν από την υπεράντληση.
Αυτά, συνοπτικά, δήλωσε στο KarditsaLive.Net, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, με αφορμή την έναρξη της αρδευτικής περιόδου και την διατήρηση του κατώτατου οικολογικού ορίου στα 784 μέτρα, με πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο κ. Νάνος ήταν κατηγορηματικός ότι τα φερτά υλικά έχουν μειώσει την χωρητικότητα της λίμνης και πως οι ποσότητες νερού φέτος είναι λιγότερες. Ταυτόχρονα προανήγγειλε πως μέσα στο Μάιο αναμένεται κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού, που θα επιχειρήσει την χαρτογράφηση του βυθού με ειδικό σόναρ.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση που έγινε κατά του συνεδρίαση του άτυπου συντονιστικού για την άρδευση το ύψος της στάθμης της λίμνης Πλαστήρα από τη θάλασσα βρισκόταν στις 26 Απριλίου στα 790,88 μ. ενώ την προηγούμενη χρονιά την ίδια χρονικό περίοδο βρισκόταν στα 789,79 μ. (1 μέτρο και 9 εκατοστά πάνω) και η αρδευτική περίοδος στο τέλος του καλοκαιριού (2020) ολοκληρώθηκε με τη στάθμη περίπου στα 784,60 μ. Τέλος η στάθμη υπερχείλισης της λίμνης βρίσκεται στα 792μ.
Η αναλυτική δήλωση του κ. Νάνου στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα έχει ως εξής:
«Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα έχει αναδείξει το θέμα του περιβάλλοντος και του οικολογικού ορίου ως μέιζον ζήτημα, το οποίο πρέπει να επανακαθορισθεί, ειδικά μετά τον ΙΑΝΟ. Έχουμε κατά καιρούς αναδείξει το θέμα των φερτών υλικών και την μείωση της χωρητικότητας υδάτινων αποθεμάτων στη λεκάνη απορροής. Οι ποσότητες νερού φέτος θα είναι λιγότερες απ' ότι τα άλλα χρόνια παρά την φαινομενική πληρότητα.
Από την άλλη, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα κατανοεί τον αγώνα και την αγωνία των αγροτών του κάμπου, που δικαιούνται να έχουν την παραγωγή τους και το εισόδημά τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείναμε, ορθολογική διαχείριση των υδάτων, την δημιουργία έργων υποδομής για να μην χάνεται το μεγαλύτερο μέρος και να πηγαίνει πραγματικά στην άρδευση, όπως επίσης και έργα αρδευτικά που έχει ανάγκη ο Θεσσαλικός κάμπος με προτεραιότητα την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Λίμνη Πλαστήρα έχει περιορισμένες δυνατότητες και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως αρδευτικό ταμιευτήρα. Στα 61 χρόνια από την δημιουργία της λίμνης, έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα, ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, που τροφοδοτεί την οικονομία της Καρδίτσας μέσα από τον τουρισμό.
Ο Δήμος επανασχεδιάζει το τουριστικό προϊόν, επενδύει στην προσέλκυση ξένων τουριστών, γι αυτό και κάνει άνοιγμα στην διεθνή αγορά. Θα είναι τραγικό ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα να πασχίζει για την ανάπτυξη και κάποιοι να περιορίζουν τη λίμνη με την υπεράντληση των υδάτινων αποθεμάτων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Λίμνη Πλαστήρα δεν είναι Αιγαίο Πέλαγος και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η υπεράντληση πολύτιμων υδάτινων αποθεμάτων».