Προγράμματα Ξυλοτεχνίας και Υφαντικής μέσα από τα ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - Ένα από αυτά στην Καρδίτσα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Δεξιότητες ξυλοτεχνίας και υφαντικής μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, θα προσφέρει από το φθινόπωρο το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με εξ αποστάσεως θεωρία και πλήρως οργανωμένη πρακτική, σε εργαστηριακές δομές, σε διάφορες πόλεις.
Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζουν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι καθηγητές Γλυκερία Καραγκούνη και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέσσερα (4) προγράμματα Ξυλοτεχνίας θα υλοποιηθούν σε Καρδίτσα, Φλώρινα, Ηράκλειο Κρήτης και Μέτσοβο. Δύο Προγράμματα Υφαντικής σε Βόλο και Ιωάννινα.
Η ίδρυση και λειτουργία των δομών, σύμφωνα με τους καθηγητές, εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου εμβληματικού έργου του υπουργείου Πολιτισμού για την ανασύσταση, ανάπτυξη και τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Χειροτεχνίας, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει έως σήμερα τις εξής φάσεις:
* Την εκπόνηση «Πρότυπης Στρατηγικής Ανασύστασης - Ανάπτυξης και Επαναπροσδιορισμού της Ελληνικής Χειροτεχνίας», η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλυκερία Καραγκούνη.
* Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη Χειροτεχνία, με τη δημιουργία 19 συνολικά Εργαστηριακών Δομών κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία σε όλη την Ελλάδα. Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, μέσω των Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. τους, με προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει ήδη η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τους Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής. Με συνολικό προϋπολογισμό 7.011.567 €, το έργο καλύπτει τις ενέργειες αδειοδότησης των εργαστηριακών δομών, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής, τις αμοιβές των εκπαιδευτών, τις μετακινήσεις και τη διαμονή εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων καθώς και εκδηλώσεις όπως εκδρομές και εκθέσεις.
Τι περιλαμβάνει ο προγραμματισμός
Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει δέκα (10) προγράμματα Υφαντικής σε Αθήνα, Ιωάννινα, Βόλο, Νεστόριο Κοζάνης, Βλάστη Πτολεμαΐδας, Ανώγεια Ρεθύμνου, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Σουφλί Θράκης και Γεράκι Λακωνίας. Πέντε (5) προγράμματα Κεραμικής σε Αθήνα, Φλώρινα, Βόλο, Θραψανό Ηρακλείου και Σίφνο, τέσσερα (4) προγράμματα Ξυλοτεχνίας σε Καρδίτσα, Φλώρινα, Ηράκλειο Κρήτης και Μέτσοβο. Την εκπόνηση ερευνητικού έργου για τη μελέτη των αλυσίδων αξίας του μαλλιού και του ξύλου και των υλικών του πηλού στην Οικοτεχνία - Χειροτεχνία, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το ΑΠΘ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών με βιώσιμο τρόπο, αλλά και την ανάδειξη μιας νέας γενιάς χειροτεχνών σε περιοχές με μεγάλη χειροτεχνική παράδοση, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα αποτελεί την πρώτη πιλοτική υλοποίηση πρωτοβουλίας της εκπονούμενης στρατηγικής για την στήριξη και τον επαναπροσδιορισμό της χειροτεχνίας.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τις αιτήσεις για εγγραφές την 1η Ιουλίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου του 2025, σε 4 κύκλους σπουδών. Τα δύο προγράμματα (ξυλοτεχνία και υφαντική) θα περιλαμβάνουν συνολικά:
* Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση: 320 ώρες
* Δια ζώσης εργαστήρια και εκπόνηση project: 720 ώρες
Για την ξυλοτεχνία θα λειτουργήσουν 4 εργαστηριακές δομές: Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (Καρδίτσα), Ξυλουργικό εργοστάσιο Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα (Μέτσοβο), Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (Φλώρινα), Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Ηράκλειο Κρήτης). Ακαδημαϊκά υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Καθηγητής του Π.Θ., Ιωάννης Παπαδόπουλος
Για την Υφαντική θα λειτουργήσουν δυο εργαστηριακές δομές: Λύκειο Ελληνίδων (Βόλος) και Μέκειο Οικοτροφείο (Ιωάννινα). Ακαδημαϊκά υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αν. Καθηγήτρια του Π.Θ. Γλυκερία Καραγκούνη, η οποία είναι και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου.
Σε κάθε δομή θα συμμετέχουν έως και δεκαπέντε (15) άτομα. Τα θεωρητικά μαθήματα στοχεύουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου χειροτέχνη - καλλιτέχνη και επιχειρηματία με ποικιλία μαθημάτων από τις αρχές επιχειρηματικότητας ως το design και την ιστορία της τέχνης. Τα εργαστηριακά μαθήματα φιλοδοξούν να μεταφέρουν πολύτιμες τεχνικές του παρελθόντος και τεχνικά μυστικά του παρόντος στους εκπαιδευόμενους. Οι εκδρομές και οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό τη διάχυση της γνώσης και της παράδοσης από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και το άνοιγμα των Χειροτεχνών, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαρακτηρίζονται από έντονη εσωστρέφεια. Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ.
Ο στόχος του έργου
Αναλυτικότερα, στόχος του έργου είναι:
· Η ανάπτυξη νέας γενιάς χειροτεχνών μέσω επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης.
* Η επιχειρηματική υποστήριξη και διεθνής δικτύωση των χειροτεχνών.
* Η αναβάθμιση και διατήρηση της ελληνικής παραδοσιακής χειροτεχνίας.
* Η δημιουργία συνθηκών για την επαφή των εκπαιδευομένων με τοπικούς τεχνίτες και παραδοσιακές πρακτικές.
* Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Στις δομές θα διδάξουν Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και εξειδικευμένοι χειροτέχνες με μεγάλη εμπειρία και σημαντικό προσωπικό χαρτοφυλάκιο χειροτεχνικών έργων.
Η φοίτηση είναι δωρεάν, ενώ επιδοτούνται οι μετακινήσεις, η ημι-διατροφή και η αίτηση για πιστοποίηση για όλους, καθώς και η διαμονή υπό προϋποθέσεις.
Έναρξη αιτήσεων για τις 2 ειδικότητες (ξυλοτεχνίας και υφαντικής): 1η Ιουλίου 2024.
Περισσότερες πληροφορίες, προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής για τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:
https://learning.uth.gr/weaving-woodworking
πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ