Πρώτο βήμα για την έξωση των κορακοειδών από το Παυσίλυπο με την καταστροφή ανενεργών φωλιών Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σε φάση υλοποίησης των διαχειριστικών μέτρων για την μείωση των επιπτώσεων από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων κορακοειδών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της πόλης της Καρδίτσας με επίκεντρο το άλσος του Παυσιλύπου, έχει εισέλθει η έρευνα του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού.
Όπως ανέφεραν στο KarditsaLive.Net ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας- Τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού κ. Περικλής Μπίρτσας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας κ. Σπ. Κουρτεσιώτης, η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση έγινε τον προηγούμενο μήνα, λίγο πριν την περίοδο των γιορτών, όπου ο Δήμος σε συνεννόηση με τη ερευνητική ομάδα προχώρησε στην καταστροφή ανενεργών φωλιών κορακοειδών εντός του άλσους του Παυσιλύπου.
Για την παρέμβαση χρησιμοποιήθηκε καλαθοφόρο όχημα του Δήμου με τους υπαλλήλους να καταστρέφουν ένα μεγάλο αριθμό ανενεργών φωλιών, τουλάχιστον μέχρι το ύψος όπου έφτανε το καλάθι του οχήματος. Η εκτίμηση του κ. Μπίρτσα είναι ότι το 70-80% των ανενεργών φωλιών έχει καταστραφεί, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εγκατάσταση νέων κορακοειδών τους επόμενους μήνες, όταν αναμένεται η άφιξη μεγάλου αριθμού κορακοειδών που θα επιστρέψουν από περιοχές που διαχείμασαν, αν και το φετινό χειμώνα πολλά ήταν τα κορακοειδή που δεν μετακινήθηκαν με τον αριθμό τους να εκτιμάται σε 400-500 άτομα.
Ο σχεδιασμός είναι να γίνει μια ακόμα παρέμβαση στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, για την καταστροφή και ενεργών φωλιών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου -ενδεχομένως και με χρήση ιδιωτικού καλαθοφόρου μηχανήματος που θα φτάνει σε μεγαλύτερα ύψη -ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των κορακοειδών, όπως συνέβη πέρυσι όταν από τα 600-700 άτομα που υπολογίστηκε ο αριθμός τους στην αρχή της περασμένης Άνοιξης εκτινάχθηκε στα 1.500 στο τέλος της με τις γεννήσεις!
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα σύμφωνα με την άδεια που χορηγήθηκε ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 και θα διεξαχθεί στην πόλη της Καρδίτσας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Τα είδη που θα μελετηθούν είναι το Χαβαρόνι, η Κάργια, η Καρακάξα και η Κουρούνα.
Η έρευνα αφορά τη μείωση των επιπτώσεων από την παρουσία μεγάλου αριθμού κορακοειδών, κυρίως, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, λόγω έντονης όχλησης και εν δυνάμει απειλής της δημόσιας υγείας. Εκτός του μέτρου της καταστροφής των φωλιών περιλαμβάνει και τα εξής μέτρα:
-Εφαρμογή μεθόδων εκδίωξης και αποτροπής φωλεοποίησης κορακοειδών.
-Εφαρμογή μεθόδων σύλληψης και απομάκρυνσης ατόμων κορακοειδών (χρήση παγίδων αυστραλιανού τύπου, Larsen κ.α.).
-Καταγραφή της πορείας της αναπαραγωγικής διαδικασίας ειδών κορακοειδών σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Καρδίτσας.
-Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων διαχειριστικών πρακτικών στη μείωση των επιπτώσεων από την παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων κορακοειδών στους πολίτες και στη δημόσια υγεία.
Κωστής Κριτσιάνης
φωτογραφία αρχείου