Σε ενέργειες για ακύρωση αδειοδότησης αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή «Καζάρμα» θα συμμετάσχει ο Δήμος Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Τη συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας σε όλες τις ενέργειες που θα γίνουν προκειμένου να ακυρωθεί η αδειοδότηση του αιολικού σταθμού «Ζυγουρολίβαδο-Παλιό Μανδρί» και των συνοδευτικών υποστηρικτικών έργων, στην κορυφογραμμή της Καζάρμας-Πυροφυλακίου, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (24/8).
Ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη λάβει τα Δημοτικά Συμβούλια Μουζακίου και Αργιθέας, ενώ υπήρχε σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα, που συνεδρίαζε ταυτόχρονα με αυτό του Δήμου Καρδίτσας.
Η πρόταση ήρθε στα δημοτικά συμβούλια με πρωτοβουλία του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και με στόχο να υπάρξει συντονισμένη και κοινή προσπάθεια φορέων του νομού, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ματαίωση του έργου.
Για το λόγο αυτό παρέστη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ο εκπρόσωπος του Δικτύου κ. Χρήστος Φασούλας που ανέπτυξε τα επιχειρήματά του.
Πιο αναλυτικά, τόνισε πως βρισκόμαστε σε μία πολλή κρίσιμη καμπή για να αποτραπεί η δημιουργία ενός καταστροφικού έργου. Θέλουν να τοποθετήσουν, συνέχισε, 9 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων, έχοντας πριν κατασκευάσει χιλιάδες μέτρα δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές, που θα φαίνονται μέρα νύχτα από την Καρδίτσα. Με τεράστιες επιπτώσεις για το περιβάλλον και με καταστροφή κάθε ήπιας μορφής ανάπτυξη για την Καρδίτσα και την λίμνη Πλαστήρα.
Αν αδρανήσουμε σήμερα θα το μετανιώνουμε για όλη μας την ζωή, είπε ο κ. Φασούλας και ζήτησε να εγκριθεί η πρόταση για την έναρξη κοινών ενεργειών με πρώτη την διοικητική προσφυγή. Τόνισε ακόμα πως έχουν ενημερωθεί και οι βουλευτές και άλλοι φορείς και πως αν υπάρξει κοινή προσπάθεια όλα είναι πιθανά.
Τέλος, προανήγγειλε ότι το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα οργανωθεί κινητοποίηση στην Καρδίτσα.
Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν τον λόγο στάθηκαν θετικά απέναντι στην πρόταση, με τον κ. Κρανιά να τονίζει πάντως πως πραγματική ματαίωση τέτοιων έργων μπορεί να γίνει μόνο με την κινητοποίηση του κόσμου και την έξοδο στους δρόμους.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καρδίτσας εξέφρασε την αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, όπως συνέβη και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ:
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ
«ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ-ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΔΡΙ ΙΣΧΥΟΣ 41,4 MW ΜΕ ΠΕΤ ΕΡΓΟΥ: 2205766518 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΩΝ»
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΚΑΖΑΡΜΑΣ – ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Δυσάρεστες και δυσοίωνες είναι οι προοπτικές της περιοχής μας μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ) του έργου: ‘’Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Ισχύος 41,4 MW (9 Α/Γ) στη Θέση ’ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ - ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΔΡΙ’ και Συνοδά Υποστηρικτικά Έργα’’, στις Δ.Ε. Ανατολικής Αργιθέας και Αργιθέας του Δήμου Αργιθέας και στη Δ.Ε. Μουζακίου του Δήμου Μουζακίου, στην Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Εταιρείας ‘’CLAMWIND POWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.’’ ΑΔΑ:62ΜΓ4653Π8-7ΛΗ.
Η θέση του έργου είναι η περίβλεπτη από όλη την Δυτική Θεσσαλία, κορυφογραμμή της Καζάρμας – Πυροφυλάκιο πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα και εντός της προστατευόμενης περιοχή Natura των Αγράφων και της Λίμνης Πλαστήρα, που είναι και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Η εγκατάσταση αυτή, με τις ανεμογεννήτριες των 150μ, ύψος θα αλλοιώσει το περιβάλλον μετατρέποντας το τοπίο από φυσικό σε βιομηχανικό και πέρα από τις επιπτώσεις στην φύση με τις θηριώδης επεμβάσεις θα καταστρέψει και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.
Το έργο είναι αρκετά ώριμο αδειοδοτικά και μπορεί σύντομα να ξεκινήσουν εργασίες. Επιβάλλεται λοιπόν να αντιδράσουμε σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη και οφείλουμε να συντονιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, είναι το ΧΡΕΟΣ μας στον τόπο και τις επόμενες γενιές.
Υπάρχουν ενέργειες, νομικές, διοικητικές, πολιτικές και κινηματικές, που μπορούν να γίνουν συντονισμένα και να αποδώσουν καρπούς όπως στο πρόσφατο παρελθόν με την ακύρωση των δύο αιολικών σταθμών στα Άγραφα.
Με πρωτεργάτες τους όμορους Δήμους του έργου, συνεπικουρούμενους από όλους τους φορείς της Καρδίτσας , τους βουλευτές και πολιτευτές μας και σύσσωμους τους πολίτες μπορούμε να ανατρέψουμε την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.
Ο Δήμος Αργιθέας για τους λόγους ότι η μεγαλύτερη έκταση του έργου είναι εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου και η κατασκευή του έργου θα επιφέρει πλείστα περιβαλλοντικά προβλήματα και θα ακυρώσει την προοπτική ήπιας ανάπτυξης όπως έχει ορισθεί η ορεινή ζώνη αυτή στο ΣΧΟΟΑΠ Δ.Αργιθέας, μετατρέποντας ένα προστατευόμενο παρθένο φυσικό περιβάλλον σε βιομηχανικό τοπίο.
Ο Δήμος Μουζακίου για τους λόγους ότι η τμήμα έκτασης του έργου και 2 εκ των 9 ανεμογεννητριών είναι εντός και της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου και η κατασκευή του έργου θα επιφέρει πλείστα περιβαλλοντικά προβλήματα και θα ακυρώσει την προοπτική ήπιας ανάπτυξης μετατρέποντας ένα προστατευόμενο παρθένο φυσικό περιβάλλον σε βιομηχανικό τοπίο.
Ο Δήμος Καρδίτσας ως ο μεγαλύτερος δήμος της περιοχής για τους λόγους ότι η περιοχή του έργου είναι περίβλεπτη από όλο τον Δήμο και η κατασκευή του έργου με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες των 150μ. πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργήσει, θα καταστρέψει το φυσικό ανάγλυφο της οροσειράς των Αγράφων που αποτελεί κόσμημα και πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της Λίμνης Πλαστήρα. Θα μετατρέψει δε ένα προστατευόμενο παρθένο φυσικό περιβάλλον σε βιομηχανικό τοπίο, καταστρέφοντας και την γραμμή του ορίζοντα των Αγράφων που αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης της Καρδίτσας
Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα για τους λόγους ότι η κορυφογραμμή εγκατάστασης του έργου είναι περίβλεπτη από όλη την Λίμνη Πλαστήρα, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και το έργο με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες των 150μ. πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργήσει αλλοιώνοντας το φυσικό ανάγλυφο του βουνού επηρεάζοντας την φυσική ροή των υδάτων και των πηγών από τις οποίες υδρεύονται οι κατάντη οικισμοί (Φυλακτή, Κρυονέρι, Κερασιά), θα καταστρέψει το φυσικό ανάγλυφο της οροσειράς των Αγράφων που σε συνδυασμό με την Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί κόσμημα και πόλο έλξης επισκεπτών σε όλη την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας. Θα μετατρέψει δε ένα προστατευόμενο παρθένο φυσικό περιβάλλον σε βιομηχανικό τοπίο, ακυρώνοντας την όποια προοπτική ανάπτυξης της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.
Πρώτο βήμα είναι να ληφθούν άμεσα αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αργιθέας, Μουζακίου, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, ει δυνατόν ομόφωνες ότι: κάθε Δήμος «…θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, διοικητικές, νομικές και πολιτικές για την ακύρωση της αδειοδότησης του έργου ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ - ΠΑΛΙΟ ΜΑΝΔΡΙ, διορίζοντας σχετικό με τα περιβαλλοντικά θέματα δικηγόρο που θα ενεργήσει προβαίνοντας σε εξώδικες και δικαστικές ενέργειες για λογαριασμό του Δήμου».
Για τον σκοπό αυτό πρέπει να ληφθεί ανάλογη απόφαση στην συνέχεια από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, καθορίζοντας την αμοιβή.
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η σύνταξη της τεκμηριωμένης διοικητικής προσφυγής κατά της ΑΕΠΟ και η υποβολή της αρμοδίως στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ. Το σημείο αυτό είναι το πιο βασικό και κρίσιμο και την ενέργεια αυτή οφείλουν να την στηρίξουν ενώπιον του ΥΠΕΝ αλλά και το ιδίου του Πρωθυπουργού (σύμφωνα και με τις πρόσφατες υποσχέσεις του ότι δεν θα γίνουν άλλα αιολικά στην περιοχή) όλοι οι Βουλευτές και πολιτευτές της περιοχής μας και όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων της Π.Ε. Καρδίτσας.
Αν δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα θα ακολουθήσει η αίτηση ακύρωσης κατά της ΑΕΠΟ στο Συμβούλιο της Επικράτειας.
Τις ανωτέρω ενέργειες και τα συνταχθέντα έγγραφα των προσφυγών θα πρέπει να τα προσυπογράψουν πέρα από τους όμορους Δήμους που θα αναλάβουν και το κόστος και όσοι περισσότεροι φορείς της περιοχής όπως το επιμελητήριο, επαγγελματικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και πολίτες προς επίρρωση του κοινού αγώνα για την ακύρωση του έργου.
Δικηγόρο για την ανάληψη των διαδικασιών προτείνουμε τον κ. Παναγιώτη Φωκά, ο οποίος είναι γνώσης της περιοχής και του έργου και είχε μάλιστα μελετήσει το έργο και είχε συντάξει εθελοντικά κείμενο αντιρρήσεων τον Ιούνιο του 2022 όταν το έργο ήταν σε διαδικασία γνωμοδοτήσεων από υπηρεσίες και έχει υποβάλει και άλλες αιτήσεις ακύρωσης για έργα της περιοχής όπως για τα αιολικά των Αγράφων κλπ.
ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ !
Σας παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας και για τις ενέργειές σας.
Επίσης σας παρακαλούμε να μας ενημερώστε για τις ενέργειές σας
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε, διευκρίνιση ή πληροφορία.