Σε φθίνουσα πορεία η λειτουργία των περιπτέρων στην Καρδίτσα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Τα κλασικά περίπτερα, σε γωνίες πεζοδρομίων και πλατείες, αρχίζουν σιγά-σιγά να μειώνονται στην Καρδίτσα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, με τις αιτίες να είναι πολλές και να αφορούν τόσο το νόμο όσο και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως αυτή την εβδομάδα απομακρύνθηκε ένα περίπτερο από την κεντρική πλατεία και συγκεκριμένα αυτό που βρισκόταν μπροστά στο κτίριο που στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα, κοντά στην διασταύρωση Ηρώων Πολυτεχνείου με Υψηλάντου. Ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η απομάκρυνση άλλων πέντε. Το ένα μάλιστα, στην διασταύρωση Υψηλάντου με Χατζημήτρου, θα απομακρυνθεί αύριο Σάββατο 12 Μαϊου, και ακολουθούν άλλα τέσσερα. Πιο αναλυτικά στην διασταύρωση του πεζοδρόμου Βάλβη με Βασσιαρδάνη, στην πλατεία Ακαδημίας, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό και στην περιοχή των Καμινάδων.
Μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν απομακρυνθεί και κατ’ επέκταση έχουν καταργηθεί οριστικά και οι θέσεις, φθάνουμε στα 12 τα τελευταία χρόνια και επίκειται διαδικασία για κατάργηση κι άλλων. Έτσι ο αριθμός των λειτουργούντων σήμερα στην πόλη είναι 45, με βάση τουλάχιστον τις άδειες που έχει καταγεγραμμένες ο Δήμος, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος φορέας από το 2014 και μετά.
Η πρόβλεψη είναι ότι τελικά θα μείνουν πολύ λίγα και κυρίως αυτά που έχουν πολλή μεγάη κίνηση και μπορούν να αποδώσουν κάτι σε ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές.
Μειώθηκαν τα κέρδη
Για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων ή τους ανθρώπους που τα νοικιάζουν από αυτούς, υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης αυτών των επιχειρήσεων καθώς πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Ειδικά από τότε που, συν την κρίση, έχουν χάσει την αποκλειστικότητα στην πώληση προϊόντων καπνού, που αποτελούσαν και ένα είδος «κράχτη» και βοηθούσαν και στην διάθεση και άλλων προϊόντων, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Θα πρέπει επίσης στο σκηνικό να συμπεριλάβουμε και την μείωση των ποσοστών κέρδους σε τσιγάρα και εφημερίδες, όπως και την αύξηση της φορολογίας, που αποτρέπουν πολλούς να ασχοληθούν ή να συνεχίσουν να ασχολούνται.
Ξενοίκιαστα
Αυτό έχει σαν συνέπεια πολλά περίπτερα να παραμένουν ξενοίκιαστα. Παρότι το ποσό που ζητούν ως αντίτιμο οι ιδιοκτήτες έχει πέσει πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι περίπτερο σε κεντρικό σημείο νοικιαζόταν κάτω από 200 ευρώ μηνιαίως αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον και τελικά, ακολουθώντας την διαδικασία που επιβάλλει ο νόμος απομακρύνθηκε και η θέση καταργήθηκε.
Κοινωνική αποδοχή
Από την πλευρά του Δήμου η απομάκρυνση περιπτέρων και η κατάργηση θέσεων αντιμετωπίζεται ως φυσικό επακόλουθο των όσων προβλέπονται από το νόμο. Παράλληλα όμως διαπιστώνεται ότι η απελευθέρωση των πεζοδρομίων έχει μια γενικότερη κοινωνική αποδοχή, με δημότες αλλά και καταστηματάρχες να θεωρούν ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε η γενικότερη τάση που υπάρχει είναι η στέγαση αυτών των επιχειρήσεων σε καταστήματα, με την μορφή κυρίως mini market, που θεωρούνται και πιο αποδοτικά για τους επιχειρηματίες αλλά και πιο φιλικά προς την εικόνα και την λειτουργικότητα της πόλης.
Ο νόμος
Ο νόμος σήμερα που αφορά στα περίπτερα προβλέπει ότι αν πεθάνει ο ιδιοκτήτης περνά στους κληρονόμους μόνο εφόσον υπάρχει θέμα αναπηρίας αυτών πάνω από 67% και για ανώτατο χρονικό διάστημα τα 10 χρόνια. Μετά τα 10 χρόνια περνά οριστικά στο Δήμο , ενώ άμεσα έρχεται σε αυτόν εφόσον δεν τίθεται θέμα αναπηρίας.
Από την στιγμή που έρχεται στον Δήμο αυτός καλείται να αποφασίσει αν θα το κλείσει και θα το απομακρύνει ή αν θα το δημοπρατήσει. Η απόφαση έχει να κάνει και με το ενδιαφέρον που υπάρχει για κάθε περίπτερο. Στην φάση, πάντως, της δημοπράτησης το 1/3 των δημοπρατούμενων περιπτέρων πάει σε ΑΜΕΑ, πολυτέκνους και πολεμιστές στην Κύπρο και τα υπόλοιπα 2/3 στους υπόλοιπους.
Η διαδικασία για τα κλειστά περίπτερα
Για τα περίπτερα που δεν λειτουργούν υπάρχει μία επτάμηνη διαδικασία μέχρι την απόφαση για κλείσιμο και οριστική απομάκρυνση τους. Συγκεκριμένα από την στιγμή που διαπιστωθεί ότι είναι κλειστά, ο Δήμος ενημερώνει για τις κινήσεις του τον ιδιοκτήτη και κάνει τρείς διμηνιαίους ελέγχους για να δει αν έχει αλλάξει κάτι. Με το τέλος του εξαμήνου ειδοποιεί και δίνει άλλο ένα μήνα περιθώριο για να αποδείξει ο ιδιοκτήτης ότι το περίπτερο λειτουργεί.
Εφόσον και αυτό δεν συμβεί τότε προχωρά σε απομάκρυνση του και οριστική κατάργηση της θέσης.
Με όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι σε βάθος χρόνου η μείωση των περιπτέρων θα αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις και τελικά θα παραμείνουν ελάχιστα για να θυμίζουν την εποχή της άνθισής τους.
Π.Κ.