Στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας 7 Δημοτικά Σχολεία σε Καρδίτσα και Σοφάδες Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την ένταξη 7 Δημοτικών Σχολείων της Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 της πόλης της Καρδίτσας και 3 των Σοφάδων στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας όπου μπορούν να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2022-2023 προβλέπει απόφαση που υπογράφει η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζ. Μακρή.
Πρόκειται για το 1ο, το 3ο, το 5ο και το 19ο Δημοτικά Σχολεία της Καρδίτσας και το 1ο, 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία των Σοφάδων
Τι είναι οι Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ
Η ίδρυση και λειτουργία των Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ έχει ως στόχο την συμμετοχική - ενεργητική και αποτελεσματική εκπαίδευση των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας (Ρομά, Αλλοδαπών, Προσφύγων Παλιννοστούντων, Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων κτλ.), ώστε στη συνέχεια αυτοί να ενταχθούν στο ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Για τη φοίτηση των μαθητών στις ΤΥ ΖΕΠ, απαιτούνται από την πλευρά της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο, τα ακόλουθα:
- Διεξαγωγή διαπιστωτικών τεστ, με τα οποία ανιχνεύεται το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή
- Ενυπόγραφη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει το παιδί του την ΤΥΖΕΠ
- Απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων για την φοίτηση των μαθητών σε ΤΥ ΖΕΠ
- Ο Σύλλογος των Διδασκόντων, υπό την καθοδήγηση του οικείου Σχολικού Συμβούλου, καταρτίζει το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΤΥ ΖΕΠ, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στις τάξεις αυτές
- Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Τάξεων αυτών υποβάλλεται για έγκριση και θεώρηση στον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.
Τα διαπιστωτικά τεστ, εκτός από αυτό της αρχικής κατάταξης των μαθητών για φοίτηση σε ΤΥ ΖΕΠ προτείνεται να γίνονται και στο μέσον του δεύτερου τριμήνου της σχολικής χρονιάς, ώστε να διαπιστώνεται η γλωσσική πρόοδος των μαθητών και σταδιακά να εντάσσονται στις κανονικές τους τάξεις. Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργούνται ΤΥ και ΖΕΠ είναι 9. Σε κάθε ΤΥ ΖΕΠ δύνανται να συμμετέχουν μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι σε περισσότερες από μία κανονικές τάξεις.
Σε περίπτωση που σε όμορες σχολικές μονάδες υπάρχουν μαθητές που έχουν ανάγκη να φοιτήσουν σε ΤΥ ΖΕΠ, μπορούν να μεταγραφούν με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους, των Διευθυντών των Σχολείων και των οικείων Σχολικών Συμβούλων και με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε μια σχολική μονάδα στην οποία λειτουργεί ΤΥ ΖΕΠ.
Κωστής Κριτσιάνης