Συζητήθηκε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με το θέμα της μοριοδότησης των υποψηφίων που είναι πλημμυροπαθείς - Τι ανέφερε η Ζέττα Μακρή Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Συζητήθηκε τη Δευτέρα (22/4) στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Μαγνησίας Βασ. Μεταξά που απευθυνόταν στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με ειδική μέριμνα για τους μαθητές πλημμυροπαθών περιοχών της Θεσσαλίας που θέλουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τις σχετικές απαντήσεις επί του θέματος έδωσε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή τονίζοντας στην πρωτολογία της μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
"....στα μέτρα που υπάρχει περιθώριο να πάρουμε, είναι η μοριοδότηση των μαθητών της Γ΄ τάξης του Λυκείου, ώστε να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ο νόμος 4186/2013 που τροποποίησε προγενέστερους νόμους και προβλέπει μαθητές και μαθήτριες της τελευταίας τάξης, απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΑΕΙ. Αυτή η ρύθμιση εφαρμόζεται και για τους μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών, ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση δήλωση συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφορετική, αρκεί να είναι μόνιμοι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών.
Το δικαίωμα ισχύει μόνο για όσους θα υποβάλουν αίτηση, δηλαδή, δήλωση συμμετοχής στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις και για όσους υποβάλουν την αίτηση δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και η εισαγωγή αφορά πάντοτε στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Βασική προϋπόθεση, επίσης, που υπάρχει είναι να έχει ήδη κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προβλέπεται στο νόμο 3013/2002.
Για να είναι πιο σαφές και σε εσάς και σε όσους παρακολουθούν, θα σας εξηγήσω τη διαδικασία πως καθορίζεται το ειδικό ποσοστό των δικαιούχων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλουν το αίτημα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του υπουργείου. Απαιτούνται αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τις οποίες αποφασίστηκε και η παράταση και η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων, όπως σας είπα και πριν, επιστολές του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας με τις οποίες ζητείται ο καθορισμός αυτού του ειδικού ποσοστού για την εισαγωγή και επικουρικά διάφορες επιστολές και αιτήματα, εφόσον υπάρχουν, από Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από Δημάρχους από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, με τις οποίες αναζητείται το ίδιο πράγμα, ο καθορισμός του ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού των εισακτέων.
Εν συνεχεία, οι μαθητές συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Για να είναι δικαιούχοι αυτού του ποσοστού, θα πρέπει να έχουν πετύχει την ελάχιστη βάση εισαγωγής της σχολής του τμήματος ή της εισαγωγικής κατεύθυνσης, την ελάχιστη βάση εισαγωγής ή τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή των πρακτικών δοκιμασιών της σχολής του τμήματος ή της εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση. Συνολικό αριθμό μορίων ίσο με το 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη σχολή που θέλουν να εισαχθούν. Και η απόφαση αυτή παγίως βγαίνει τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι απόφαση του Υπουργού Παιδείας, καθορίζονται οι δικαιούχοι του ειδικού ποσοστού που θα πρέπει να έχουν υποβάλει και τη σχετική δήλωση συμμετοχής.
Στην απόφαση του Υπουργού Παιδείας καθορίζονται η δυνατότητα υπαγωγής στο ειδικό ποσοστό εισακτέων, οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την επιλογή, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία επιλογής και κάθε άλλο σχετικό θέμα εάν υπάρχει.
Λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση του ειδικού ποσοστού ο αριθμός των πληγέντων σε σχέση με εκείνους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 2%. Αφού γίνουν όλα αυτά, μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας συντάσσει πίνακα ανά περιοχή, αναγράφει το σύνολο των δικαιούχων, τα αποστέλλει στο Υπουργείο και έντυπα και ηλεκτρονικά, γίνεται η διαδικασία επιλογής και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ανάλογα με τις προϋποθέσεις που πληροί ο κάθε υποψήφιος".
Λαμβάνοντας το λόγο ο ερωτών Βουλευτής κ. Μεταξάς ανέφερε:
"Καταρχάς νομίζω ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί και γρήγορα και άμεσα, για να μην βάλουμε τώρα τα παιδιά που είναι στην τελική ευθεία και τους γονείς τους σε έναν καινούργιο Γολγοθά να μαζεύουν δικαιολογητικά ή να περιμένουν τι θα γίνει.
Άρα νομίζω ότι πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθοριστούν ακριβώς και τα ποσοστά και όλα όσα προβλέπονται, να ανακοινωθούν, για να γνωρίζει όλος ο κόσμος στη Θεσσαλία, να γνωρίζουν οι μαθητές τι θα γίνει. Το λέω αυτό γιατί υπήρξε και μία αναμονή τις προηγούμενες μέρες, τις προηγούμενες εβδομάδες για τον άλφα ή τον βήτα λόγο. Νομίζω ότι αυτά όλα πρέπει να εξασφαλιστούν γρήγορα και άμεσα.
Έχουμε ένα ερωτηματικό σε αυτό που είπατε με το 2%, αν καλύπτει με βάση τον πληθυσμό της Θεσσαλίας. Αν δεν καλύπτει, πρέπει γρήγορα να αλλάξει, ώστε να καλυφθούν όλοι οι μαθητές, οι οποίοι είναι μαθητές σε όλη τη Θεσσαλία, που έχουν πληγεί. Αυτό που λέω είναι ότι με τέτοια ή με άλλα ζητήματα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει ο προηγούμενος νόμος, δεν πρέπει να αποκλειστούν οι μαθητές και επαναλαμβάνω γρήγορα να μάθουν γονείς και μαθητές ότι θα υπάρξει αυτή η μοριοδότηση για να δώσουν με καλύτερη ψυχολογία τις εξετάσεις.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τη γενικότερη θέση μας. Δεν είναι της ώρας να την αναλύσουμε. Κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλα κριτήρια νομίζω ότι δεν θα χρειαζόταν καν να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά ακόμα και τώρα λέω ότι είναι μια διεκδίκηση δίκαιη την οποία στηρίζουμε και εμείς εδώ. Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά ότι πρέπει γρήγορα να μάθουν ακριβώς οι γονείς και οι μαθητές τη διαδικασία, να μην αποκλειστεί κανένας μαθητής".
Ακολούθως πήρε εκ νέου το λόγο η Κα Μακρή τονίζοντας η διαδικασία θα ακολουθηθεί και θα βγει όπως γίνεται πάντα διευκρινίζοντας ότι αλλαγή του νόμου δεν υπάρχει ούτε σε ό,τι αφορά το ποσοστό, ούτε τη διαδικασία, ούτε τις προϋποθέσεις.
Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα συνέχισε η Κα Μακρή: "στις 15 Σεπτεμβρίου βγήκε το 2023, 26 Αυγούστου το 2022, 10 Σεπτεμβρίου το 2021, 5 Οκτώβρη το 2020, 27 Αυγούστου το 2018. Γνωρίζουν και τις προϋποθέσεις, επειδή έρχονται σε επαφή και με μένα και από το γραφείο μου και τώρα θα έρχονται και με εσάς που γνωρίζετε τις προϋποθέσεις. Ξέρουν ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ξέρουν ότι δεν είναι άνευ ετέρου η εισαγωγή τους. Υπάρχει ένα ποσοστό το οποίο τηρείται πάντοτε ευλαβικά. Κανείς δεν αδικείται. Ευήκοα ώτα έχει το Υπουργείο Παιδείας. Το εξετάζουμε το θέμα.
Θα σας πω μόνο για την ενημέρωσή σας ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2024 ανά κατηγορία είναι: 5.389 υποψήφιοι ημερήσιων γενικών λυκείων, 1.650 ημερήσιων ΕΠΑΛ, 24 εσπερινών γενικών λυκείων και 183 εσπερινών ΕΠΑΛ. Μέχρι στιγμής, κύριε συνάδελφε, μόνον ένα έγγραφο έχει υποβληθεί στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου και αυτό είναι από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας της Καρδίτσας και διαβιβάστηκε και επιστολή των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων της συγκεκριμένης διεύθυνσης. Αιτήματα βεβαίως από φορείς έχουν υποβληθεί, όπως είναι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, η ΕΛΜΕ κλπ. Αυτά για την ενημέρωσή σας. Σε οτιδήποτε θα γίνει οι μαθητές ξέρουν, οι γονείς γνωρίζουν και οι εκπαιδευτικοί μας την ευαισθησία του Υπουργείου, αλλά και την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων από τον νόμο".
Σημειώνουμε ότι υπήρχε αντίστοιχη ερώτηση και για μαθητές περιοχών του Έβρου που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές και δόθηκαν αντίστοιχες απαντήσεις. Τα αριθμητικά στοιχεία στην περίπτωση αυτή είναι: 763 υποψήφιοι Ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 419 Ημερήσιων ΕΠΑΛ, 18 Εσπερινών Γενικών Λυκείων και 24 Εσπερινών ΕΠΑΛ.