Συνεχίζουν την αποχή τουλάχιστον μέχρι 17 Μαΐου, οι εργαστηριακοί ιατροί - Στο 75% στο ν. Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Μέχρι την Παρασκευή 17 Μαΐου συνεχίζουν την αποχή τους που ξεκίνησε στις 8 Μαΐου οι εργαστηριακοί γιατροί, με πιθανότητα να υπάρξει και επιπλέον χρόνος κινητοποίησης.
Όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Παπούλιας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη διαδικτυακή σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 580 εργαστηριακοί γιατροί απ’ όλη της Ελλάδα, και σε ποσοστό 85% αποφάσισαν την συνέχιση της αποχής και επανεξέταση της στάσης τους για την συνέχεια.
Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τον κ. Παπούλια απέχει από τα καθήκοντά του το 75% των εργαστηριακών γιατρών.
Το βασικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι το claw Back που έχει επιβληθεί ως μνημονιακός νόμος. Στην ουσία πρόκειται για ένα κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ που πληρώνει με βάση αυτό ανεξάρτητα των αριθμό των εξετάσεων και του ποσού που χρεώνεται από τα εργαστήρια. Με την σημαντική υποσημείωση πως στις βασικές εξετάσεις οι τιμές παραμένουν καθηλωμένος από την εποχή της… δραχμής και συγκεκριμένα από το 1992.
Για να γίνει πιο κατανοητό αν για το νομό Καρδίτσας ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ είναι για ένα μήνα 10.000 ευρώ και τα τιμολόγια που θα κοπούν ανέρχονται σε 18.000 ευρώ, θα κοπούν αναλογικά οι 8.000.
Το θέμα όμως είναι, συνέχισε ο κ. Παπούλιας, το ότι η πολιτεία ανακάλυψε και αναδρομικότητα του νόμου. Και επιβάλλει claw back από το 2012. Δηλαδή οι εργαστηριακοί γιατροί καλούνται να επιστρέψουν χρήματα που είχαν εισπράξει χρονιές που δεν υπήρχε ο εν λόγω μνημονιακός νόμος και χωρίς να ξέρουν ότι θα εφαρμοστεί. Και το χειρότερο τονίζει είναι πως αν δεν τα καταβάλλουν (με δόσεις) δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, ενώ το χρέος περνάει και στους κληρονόμους.
Καταλήγοντας ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι δυνατόν από μία διαδικασία που εμπλέκονται πολλοί να την πληρώνει μόνο ένας κλάδος. Και ανέφερε ότι υπάρχουν λύσεις που έχουν προταθεί και από τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας και από τον Πανελλήνιο, όπως η θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Δηλαδή για κάθε πάθηση να γράφονται συγκεκριμένες εξετάσεις και να μην μετατρέπεται μία εξέταση για διαβήτη, για παράδειγμα, σε γενικό τσεκ απ. Για τις επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να επιθυμεί κάποιος θα αναλαμβάνει και το οικονομικό κόστος.
Επίσης ο κ. Παπούλιας επανέφερε την πρόταση περί θέσπισης μίας ελάχιστης αμοιβής για τους εργαστηριακούς γιατρούς, από πόρους όπως μία επιπλέον μικρή φορολόγηση των προϊόντων καπνού.
Καταλήγοντας έθιξε και μία άλλη διάσταση του θέματος, λέγοντας πως τας τελευταία χρόνια δεν επιλέγει κανένας σχεδόν νέος γιατρός ειδικότερα μικροβιολογίας και είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε με ένταση μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.
Π.Κ.