Σύσκεψη για τη μαθητική διαρροή των παιδιών Ρομά στους Σοφάδες Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Το μεγάλο πρόβλημα της διαλείπουσας φοίτησης των παιδιών Ρομά και στους Σοφάδες, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου Σοφάδων, με πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Δήμητρα Νάτσικα, ο αν. Προϊστάμενος του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας Ν. Πουτσιάκας, οι Αντιδήμαρχοι κκ Αθ. Παππάς, Γ. Τσινόπουλος και Αθ. Σαμαράς, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Δημήτριος Φραγκόπουλος, οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Γκόλτσος Κωνσταντίνος και κ. Ζαχαρής Κωνσταντίνος, εκ μέρους του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας οι Συντονιστές κ. Κωτούλας Βασίλειος και Πατσαδάκης Μαν., οι Διευθυντές των 1ου, 2ου και 4ου Δημ. Σχολείων Σοφάδων, ο Διευθυντής του Δημ. Σχολείου Κυψέλης, προϊστάμενοι νηπιαγωγείων, το προσωπικό του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Σοφάδων, ο κοινωνικός λειτουργός του 4ου Δημ. Σχολείου και μέλη της ομάδας έργου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στόχο τη μείωση της μαθητικής διαρροής.
Όπως αναφέρθηκε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής παραμένει έντονο στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, με την πανδημία των τελευταίων ετών να επιτείνει την κατάσταση.
Ο κ. Πουτσιάκας επεσήμανε ότι απαιτείται ολιστική προσέγγιση, ενώ κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η επιβεβλημένη ανάγκη για επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών που δικαιολογούν την απουσία τους από τα μαθήματα.
Τονίστηκε ότι παρατηρείται εποχική αυξομείωση του αριθμού των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα μέσα στη σχολική χρονιά, γεγονός που συνδέεται και με τα επιδόματα που λαμβάνουν. Συνολικά πάντως ένα ποσοστό της τάξης του 90% δεν παρακολουθεί συστηματικά το σχολείο.
Επισημάνθηκαν τα ζητήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξη του 4ου Δημοτικού εντός του οικισμού που «επιτρέπει» στα παιδιά να φεύγουν και να έρχονται σχολείο όποτε επιθυμούν.
Οι φορείς τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία με συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί σταδιακά το ζήτημα της σχολικής διαρροής.