Τιμήθηκε στην Καρδίτσα η Ημέρα Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (+Φώτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Η Ημέρα Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπως έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η 9η Μαΐου τιμήθηκε σήμερα και στην Καρδίτσα. Επίκεντρο των εκδηλώσεων ο χώρος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού όπου τελέστηκε Δοξολογία.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωαν. Ντενησιώτης μίλησε εντός του Ι. Ναού για τα γεγονότα του πολέμου, καθώς τα όσα ακολούθησαν τη λήξη του: «Γιορτάζουμε σήμερα τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός ολοκληρωτικού πολέμου, όπου εκατομμύρια αθώες ψυχές βασανίστηκαν, ταπεινώθηκαν, λιμοκτόνησαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή, γιατί ήταν εμπόδιο στη νέα τάξη πραγμάτων που ήθελε να επιβάλει ο Χίτλερ και οι σύμμαχοί του. Πρέπει να τιμούμε, για να μαθαίνουν οι νέοι τις θυσίες των προγόνων μας. Πρέπει να τιμούμε, για να ατσαλώνονται οι νέοι μας από τα ιδανικά και τις αξίες του Έθνους μας.
Έξι χρόνια κράτησε ο τρομερός αυτός πόλεμος. Η Ελλάδα μας είχε βαρύ φορτίο. Το 10% του πληθυσμού της, δηλαδή περίπου 750.000 νεκρούς. Τα νούμερα , φίλες και φίλοι, είναι αμείλικτα. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως χάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι.
Ο ένδοξος Ελληνικός Στρατός πολέμησε εναντίον Ιταλών και Γερμανών και αντιστάθηκε για 219 ημέρες με απώλειες, 13.676 νεκρούς. Στα χρόνια της τριπλής κατοχής Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων εκτελέστηκαν 85.000 Έλληνες πατριώτες. Το πιο τρομακτικό όμως είναι ότι οι υπόλοιποι 650.000 νεκροί ήταν απόρροια της πείνας, των κακουχιών και της μεγάλης πληγής του Έθνους , του εθνικού αλληλοσπαραγμού.
Ήμασταν η μοναδική χώρα του πλανήτη που δε γιόρτασε τη λήξη του πολέμου με την αποχώρηση των κατακτητών. Ήμασταν η μοναδική χώρα που θέλησε να λύσει τα ιδεολογικά της πιστεύω με τα όπλα, αδερφός εναντίον αδερφού. Κι όμως όλα ξεκίνησαν την 28η Οκτωβρίου του 1940, με ομόνοια μεταξύ των Ελλήνων, πίστη για τα δίκαιά μας και αγάπη για την πατρίδα.
Στη διεθνή διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι το 1946, οι νικητές έθεσαν τις απαιτήσεις τους έναντι των ηττημένων. Στους νικητές και η Ελλάδα μας. Ζητήσαμε τη Βόρειο Ήπειρό μας ξανά. Ζητήσαμε τη διευθέτηση των συνόρων μας με τη Βουλγαρία. Ζητήσαμε τα Δωδεκάνησα. Δεν τολμήσαμε να ζητήσουμε την Κύπρο μας. Τέλος, ζητήσαμε πολεμικές αποζημιώσεις.
Φίλες και φίλοι, ο κόσμος είχε ήδη μοιραστεί στη Γιάλτα. Μόνο οι Έλληνες δεν το είχαν καταλάβει ή δεν ήθελαν να το καταλάβουν. οι φίλοι μας οι Ρώσοι για τα δύο πρώτα αιτήματα ήταν κάθετα αντίθετοι. Ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπαν ότι παρανόμως κατέχουμε από τους Βαλκανικούς Πολέμους την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη. Ευτυχώς, τα υπέροχα Δωδεκάνησα με τη Μεγίστη, τη Ρω και τη Στρογγύλη ευτύχησαν να ενσωματωθούν στον ελληνικό κορμό. Τέλος, για το θέμα των αποζημιώσεων, ζητήσαμε 6 δισεκατομμύρια της εποχής εκείνης και μας έδωσαν φιλοδώρημα 145 εκατομμύρια, ήτοι το 1/50 από ό,τι ζητήσαμε!!!
Βέβαια σε όλη τη διάρκεια του πολέμου οι Φίλοι και Σύμμαχοί μας μάς «χόρτασαν» από όμορφα λόγια. Θα αναφέρω ενδεικτικά τα λόγια του Pierre Bourdon, εκπρόσωπο των ελεύθερων Γάλλων που έλεγε από το BBC: «Κάθε αχαριστία προς την Ελλάδα θα ισοδυναμούσε με προδοσία προς την Ευρώπη»
Δυστυχώς, το σήμερα μοιάζει με το τότε. Η γειτονία μας ήταν πάντα «δύσκολη». Για να μπορέσουμε να σταθούμε ως Έθνος πρέπει να σφυρηλατήσουμε ιδανικά, οράματα και αξίες για τη νεολαία μας. Θα πρέπει να μάθουμε την πραγματική ιστορία, γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Θα πρέπει να γεμίσουμε τη νεολαία μας με υπερηφάνεια για το χθες -που είναι οι γονείς και οι παππούδες τους- αλλά και ελπίδα για το αύριο- που θα είναι τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Τότε να είστε σίγουροι ότι οι φίλοι μας θα μας βλέπουν και θα μας αντιμετωπίζουν ως ίσους, οι δε εχθροί μας θα μας βλέπουν με δέος.
Αρωγός σε ένα ισχυρό Έθνος είναι ένας ισχυρός Στρατός, έτοιμος να υπερασπιστεί κάθε χιλιοστό στεριάς, θάλασσας και αέρα της πατρίδας. Εμείς είμαστε η Ελλάδα κι όχι η Ελλάδα εμείς.
Στον τελευταίο μεγάλο πόλεμο πολεμήσαμε για την Ήπειρο, για τη Μακεδονία μας, για τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο και για όλα τα Νησιά μας. Δηλαδή πολεμήσαμε για την Ελλάδα, γιατί όλα τα παραπάνω είναι Ελλάδα μαζί με τις χαμένες, αλλά όχι ξεχασμένες πατρίδες.
Ζήτω η μεγάλη, η πολύ μεγάλη πατρίδα μας, η γαλάζια πατρίδα της ψυχής μας.»
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο προ του Ηρώου των πεσόντων χώρο.
Στεφάνια κατέθεσαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος, ο Γ’ Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας. Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Χρ. Παπακώστας ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Στεφ. Θεολόγης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΣΝ. Τχης Κων. Γουργουλιάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας Αντιπύραρχος Κων. Τσιώλης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ.Παν. Καραΐσκος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Καρδίτσας κ. Στεφ. Πούλιος και ο έφορος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Γ. Κουκουζέλης.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Ολγ. Μακρή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικ. Καραγιάννης και εκπρόσωποι του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Κων. Τσιάρα και της βουλευτού κ. Ασ. Σκόνδρα.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Πολέμου και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας.
Κωστής Κριτσιάνης