Χρήζει παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Ανάβρας ο Ε65 Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την ανάγκη να υπάρξουν συμπληρωματικές παρεμβάσεις και έργα διευθέτησης υφιστάμενων αποστραγγιστικών τάφρων του Ε65 στην περιοχή της Ανάβρας του Δήμου Σοφάδων για την αντιπλημμυρική προστασία του οδικού άξονα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αναδεικνύει σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
18 προβληματικές θέσεις
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ ενέκρινε την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 144504/18.11.2005 Κ.Υ.Α. Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και του έργου: «Οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδας (Ε65): τμήμα Λαμία – Μακρυχώρι» και του έργου, ως προς τις διαφοροποιήσεις του υδραυλικού σχεδιασμού (πρόσθετα /συμπληρωματικά υδραυλικά τεχνικά έργα για την αντιπλημμυρική προστασία στο υποτμήμα από Χ.Θ. 61+056 έως Χ.Θ. 85+000).»
Η τροποποίηση όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που στάλθηκε προς το Τμήμα Κατασκευής Έργων Αττικής, Κεντρικής, Δυτικής & Βορ. Ελλάδος του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών αφορά έργα-παρεμβάσεις «επί επιφανειακών αποδεκτών του υδρογραφικού δικτύου και συγκεκριμένα έργα διευθέτησης, συντήρησης και καθαρισμού υφιστάμενων αποστραγγιστικών τάφρων σε 18 προβληματικές θέσεις, που διαπιστωμένα τα πλημμυρικά φαινόμενα επηρεάζουν:
-τις συνθήκες όδευσης των όμβριων υδάτων στις ανάντη - κατάντη του Έργου Παραχώρησης περιοχές,
-την προστασία των υποδομών του ίδιου του Έργου Παραχώρησης,
-την ασφάλεια των χρηστών και την ανεμπόδιστη πρόσβαση αυτών στο έργο παραχώρησης, και απαιτούνται εκ της προκαταρκτικής υδραυλικής μελέτης που εκπονήθηκε αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο από τον Παραχωρησιούχο για την ορθή διαχείριση των υδάτων, (παροχέτευση των απορροών σε κατάλληλους φυσικούς αποδέκτες) και την αντιπλημμυρική προστασία του ίδιου του έργου αλλά και των ευρύτερων περιοχών (αντιμετώπιση προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές ανάντη και κατάντη της διέλευσης του Αυτοκινητοδρόμου Ε65 και εκτός των ορίων του Έργου Παραχώρησης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η αναγκαιότητα των πρόσθετων υδραυλικών τεχνικών έργων απορρέει από την εμφάνιση/εκδήλωση οψιγενών συνθηκών, οφειλόμενων στην ουσιώδη και πέραν κάθε δυνατής πρόβλεψης μεταβολή των υδρολογικών φαινομένων και συνθηκών στην περιοχή (ήτοι έντονα καιρικά φαινόμενα πέραν του συνήθους και των καταγραφών των τελευταίων δεκαετιών) και συγκεκριμένα σε ευαίσθητες θέσεις του υποτμήματος από τη Χ.Θ. 61+056 έως Χ.Θ. 85+000 (περιοχή Ανάβρας - Καρδίτσας), και εκ της υδραυλικής διερεύνησης που διενεργήθηκε εξήχθη το συμπέρασμα ότι το αίτιο εκδήλωσης πλημμύρας ήταν η μεταφορά πλημμυρικής αιχμής (ανεξαρτήτου περιόδου) στις κατάντη χαμηλού υψομέτρου πεδινές περιοχές, που λόγω ανεπάρκειας των υφιστάμενων αποδεκτών ή απουσίας τους, έχουν ως αποτέλεσμα την κατάκλιση του εδάφους (λόγω υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας απορρόφησης), ενώ η πλημμύρα συνοδευόταν και με στερεομεταφορά/μεταφορά φερτών που δυνητικά προκαλούν ζημιές.»
Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων
Με βάση τα στοιχεία αυτά αξιολογήθηκε και κρίθηκε ως αναγκαία, η υλοποίηση των κατάλληλων έργων-εργασιών προκειμένου να αποκατασταθεί η μειωμένη παροχετευτικότητα των υφιστάμενων αποδεκτών όμβριων υδάτων και κατ’ επέκταση να αποτραπούν πληµµυρικά φαινόµενα από τα οποία όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο « υφίσταται κίνδυνος να προκληθούν, όχι µόνο σοβαρές υλικές και περιβαλλοντικές ζηµιές, αλλά και απώλεια ανθρώπινων ζωών. Σε περίπτωση μη κατασκευής των έργων ή σημαντικής καθυστέρησης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων με αρνητικές και επικίνδυνες επιπτώσεις κυρίως σε αστικές περιοχές αλλά και σε γεωργικές περιοχές, τουριστικές εγκαταστάσεις, έργα υποδομών, προστατευόμενες περιοχές και πολιτιστικά μνημεία. Επιπλέον, με βάση τα οικεία άρθρα της Σύμβασης Παραχώρησης, το Δημόσιο υποχρεούται να εξασφαλίζει στον εκάστοτε παραχωρησιούχο σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, την αδιατάρακτη άσκηση του αποκλειστικού δικαιώματος εκμετάλλευσης του Έργου Παραχώρησης, ενώ η αδυναμία ή παράλειψη τούτου θεωρείται «Γεγονός Ευθύνης Δημοσίου» και επισύρει την καταβολή αποζημιώσεων προς τον παραχωρησιούχο.»
Μετά την παραπάνω απόφαση τροποποίησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να δρομολογηθούν και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις.
Κωστής Κριτσιάνης