Καραγιάννης – Κουτής: Άμεση λύση των προβλημάτων στην εκπαίδευση και self-tests από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία (+Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
- Εκτύπωση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα (Τετάρτη 14/4) το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας η ΕΛΜΕΚ και ο Σύλλογος Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας «Ν. Πλαστήρας, για άμεση λύση των συσσωρευμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης αρχής γενομένης από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγειονομική ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που τα σχολεία άνοιξαν ξανά και η πανδημία του νέου κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση.
Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚ κ. Γ. Καραγιάννης ζήτησε για λόγους κυρίως αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων, τα τέστ ανίχνευσης κρουσμάτων COVID-19 να γίνονται πολύ συχνά από τον ΕΟΔΥ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές εντός των σχολικών μονάδων.
Επίσης, προέταξε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των εκπαιδευτικών που αποτελεί – όπως είπε – αίτημα του κλάδου από την προηγούμενη χρονιά και το οποίο πλέον ασπάζεται και η κυβέρνηση καθώς αναμένεται να το ικανοποιήσει της ερχόμενη εβδομάδα.
Αναφερόμενος γενικότερα στα προβλήματα της εκπαίδευσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚ επισήμανε: «Όλο αυτό το διάστημα, της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας των σχολείων, της αμφίβολης - σε σχέση με τα εκπαιδευτικά της αποτελέσματα – τηλεκπαίδευσης, που αποκλείει ταυτόχρονα χιλιάδες μαθητές, μια σειρά νέα προβλήματα συσσωρεύονται. Δημιουργούνται και οξύνονται εκπαιδευτικά – μαθησιακά κενά. Πολλοί μαθητές, ειδικά των μικρότερων ηλικιών, πισωγυρίζουν από ήδη κατακτημένη γνώση. Χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές, έχοντας προετοιμαστεί μόνο πίσω από μια οθόνη, αν βεβαίως διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Μεγαλώνει το άγχος, ο φόβος και η ανασφάλεια στα παιδιά. Η πολύμηνη απουσία κοινωνικοποίησης, επαφής με φίλους και αγαπημένες δραστηριότητες αφήνει ισχυρά αποτυπώματα στα παιδιά μας. Οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες, ακόμα και η ίδια η UNICEF, μιλούν για «χαμένη γενιά». Δε θα επιτρέψουμε να υπάρξουν «χαμένες γενιές»! Δε θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας και της κρίσης»!
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Καρδίτσας «Ν. Πλαστήρας» κ. Βάϊος Κουτής τόνισε ότι «ο κλάδος για άλλη μια φορά βρίσκεται σε τροχιά κινητοποιήσεων. Τα σχολεία είναι κλειστά πάνω από ένα χρόνο και το Υπουργείο κωφεύει σε κάθε αίτημά μας. Ζητάμε μαζικούς εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, ένα αίτημα που βλέπουμε με ικανοποίηση ότι μάλλον ικανοποιείται μετά την συνεχή άσκηση πιέσεων από όλους μας».
Ο κ. Κουτής επισήμανε πως χρειάζεται να παρθούν βέβαια κι’ άλλα μέτρα προστασίας ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών στα σχολεία διότι τα ανοιχτά παράθυρα και οι κουβέρτες δεν φτάνουν!
Επιπλέον, ο ίδιος εξέφρασε την αναγκαιότητα στελέχωσης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με εκλεγμένα και όχι διορισμένα μέλη που αποτελεί πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση από ίδρυσης του ελληνικού κράτους.
Τέλος ο κ. Κουτής υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η κατάτμηση των τμημάτων με πολλούς μαθητές για λόγους ασφαλείας λόγω κορωνοϊού. Κάλεσε δε την ηγεσία του Υπουργείου παιδείας να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και να προσέλθει στο διάλογο με τους εκπαιδευτικούς για επίλυση των προβλημάτων.
Να σημειωθεί ότι το βασικό πλαίσιο των αιτημάτων του κλάδου στην παρούσα φάση είναι μεταξύ άλλων:
-Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
-Προτεραιότητα των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα.
-Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές/τμήμα.
-Δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία αποφασίστηκε το άνοιγμα των λυκείων.
-Άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
-Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
-Να μη γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
Καραγιάννης Φώτης