ΤΟΕΒ Ταυρωπού: Συνάντηση φορέων και αγροτών στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος "Dionysus"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Στις 21/1/2025 στο Ξενοδοχείο Κιέριον πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση φορέων και αγροτών στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος DIONYSUS, που συνδιοργανώθηκε από τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού και το Εργαστήριο Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κύριοι στόχοι της συνάντησης ήταν η κινητοποίησή τους και η συμμετοχή τους σε μια διαδικασία διαλόγου, αναφορικά με την Αλυσίδα Αξίας Βάμβακος. Αρχικά παρουσιάστηκε η συσχέτιση Νερού - Ενέργειας - Τροφής - Οικοσυστήματος (Water - Energy - Food - Ecosystem Nexus/WEFE Nexus), που αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης και έπειτα έγινε μια σύντομη περιγραφή του έργου DIONYSUS. Αναφέρθηκαν οι κύριοι στόχοι του έργου, καθώς επίσης και η μεθοδολογία, η οποία θα αναπτυχθεί για την επιτυχή υλοποίησή του. Στη συνέχεια, αφού συμπληρώθηκε ηλεκτρονικά, ερωτηματολόγιο που αφορούσε στην καταγραφή των δυνατών και αδύνατων σημείων της Αλυσίδας Αξίας Βάμβακος, καθώς και των ευκαιριών και απειλών που αυτή αντιμετωπίζει, ακολούθησε η επικύρωση των πληροφοριών αυτών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο κύκλους συζητήσεων.
Οι συμμετέχοντες στον πρώτο κύκλο χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και να συνδιαλέχθηκαν σε 3 θεματικούς πίνακες, ήτοι: α) Προοπτικές Αλυσίδας Αξίας βάμβακος (Value Chain), β) Πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στην Πλατφόρμα DSS και γ) Προσαρμοσμένες Λύσεις (Adaptative Solutions-AS) WEFE AS. Στο δεύτερο κύκλο, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, με στόχο οι οι ίδιοι να μετουσιώσουν τις ως άνω προοπτικές, πληροφορίες και λύσεις, σε επιχειρηματικές στρατηγικές και μέτρα πολιτικής. Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, πραγματοποιήθηκε τελικός σχολιασμός των αποτελεσμάτων και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα, καθώς και τα μελλοντικά πλάνα σχετικά με τη υλοποίηση του έργου DIONYSUS. Τελικός στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν να υπάρξει η συλλογή της απαραίτητης πληροφορίας που θα ενσωματωθεί στο Σύστημα Υποβοήθησης Λήψης Αποφάσεων (DSS) του προγράμματος, ώστε να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των τελικών χρηστών. Το εργαλείο αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ρίσκο από την καλλιέργεια του βαμβακιού τα τελευταία χρόνια, τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά.
Σε περίπου ένα χρόνο από την παρούσα συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση του προγράμματος όπου θα παρουσιαστεί το εργαλείο αυτό και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν να το αξιολογήσουν. Η ομάδα του Εργαστηρίου Αγροτικής Οικονομίας και Καταναλωτικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διευθυντή εργαστηρίου τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Βλόντζο, καθώς και η ομάδα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού με Πρόεδρο τον κ. Αθανάσιο Μαρκινό, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για τον εποικοδομητικό σχολιασμό τους, καθώς και για την προθυμία τους για ενεργή συμμετοχή σε συντονισμένες προσπάθειες, που προσπαθούν να συμβάλλουν σε ένα σύστημα ολιστικής θεώρησης για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ