Αδικαιολόγητες οι κινητοποιήσεις των αγροτών Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Δεν δικαιολογούνται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν εξαγγείλει για τις 15 Ιανουαρίου αφού σύμφωνα με "φωνές" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κυβέρνηση σε λιγότερο από εκατό ημέρες διακυβέρνησης έχει πάρει σημαντικά μέτρα ενδυνάμωσης του αγροτικού εισοδήματος παρότι η οικονομική κατάσταση στην χώρα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Τα οχτώ μέτρα που έχει πάρει ήδη η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο:
1. Ενισχύσαμε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων ύψους 1,14 δισ. ευρώ πριν τα Χριστούγεννα του 2009.
2. Εντάξαμε τους αγρότες στο Νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Βάσει των στοιχείων της ΑΤΕ το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο στην ΑΤΕ φτάνει τα 2,3 δισ. Ευρώ. Ενώ, για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ΕΑΣ, το συνολικό ύψος προς ρύθμιση φτάνουν τα 295 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται τα ποσά προς ρύθμιση σε άλλες τράπεζες .
3. Οι Αγρότες θα ενταχθούν και στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ.
4. Αυξήσαμε την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11%. Συνολικά 140 εκατομμύρια ευρώ.
5. Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2009 και θα αυξηθούν κατά 20 επιπλέον ευρώ από 1.7.2010, ώστε στο τέλος της τετραετίας να φθάσουν τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και τα 950 για το ζευγάρι. Το συνολικό ύψους των αυξήσεων του ΟΓΑ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ.
6. Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ.
7. Τακτοποιήσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ και του Προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής από το 2004.
8. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την από εδώ και πέρα απρόσκοπτη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων. Προχωράμε με εντατικότερους όσο ποτέ ρυθμούς το ΟΣΔΕ και την ψηφιοποίηση των εκμεταλλεύσεων.
Επίσης από την νέα κυβέρνηση υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία Κοινωνικού Διαλόγου για:
1. Το μέλλον της ΚΑΠ
2. Διαρθρωτικές πολιτικές - Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)
3. Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ
4. Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος
5. Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά
6. Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής
7. Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης
8. Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται ανοικτές συναντήσεις με αγρότες. Στις 2 Ιανουαρίου 2010 έγινε περιφερειακή συνάντηση στο Δομοκό Φθιώτιδας, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες διαδικασίες σε άλλες περιοχές της χώρας.