Διάλογος είναι η λύση στα προβλήματα των αγροτών Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Προσπάθειες να πειστούν οι αγρότες και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις συνεχίζει να κάνει η αρμόδια υπουργός Κα Κατερίνα Μπατζελή. Σε νέες τις δηλώσεις καλεί τους αγρότες να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου ενώ πετάει το "μπαλάκι" για την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών αλλά και της αγοράς στους αγρότες απομακρύνοντας από την κυβέρνηση την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στις εθνικές οδούς. Αναλυτικά η τοποθέτηση της Κας Μπατζελή:
"Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου απαντάμε με συγκεκριμένη ατζέντα Κοινωνικού Διαλόγου.
Πολύ πριν αναγγελθούν κινητοποιήσεις, τις πρώτες ημέρες από την ανάληψη καθηκόντων, έχοντας γνώση των πραγματικών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε ανοικτό διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις.
25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, κορυφώνεται ο διευρυμένος διάλογος σε συνεργασία Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
- Κανείς δεν μπορεί να μας προσάψει ότι αδιαφορούμε.
- Ως Κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας 100 ημέρες έχουμε δώσει το στίγμα μας κι έχουμε κάνει ήδη πολλά για να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των αγροτών. Να καταστήσουμε βιώσιμη την αγροτική δραστηριότητα.
- Για πρώτη φορά το αγροτικό ζήτημα τίθεται επί τάπητος ως επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Αναδεικνύουμε τα θέματα της αγροτιάς ως μια από τις προτεραιότητες της οικονομίας και της κοινωνίας.
- Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, κανένας αποκλεισμός από τον διάλογο. Συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Έχουμε ανάγκη από πλούτο ιδεών και προτάσεων.
- Όλοι πρέπει να δείξουν μια υπεύθυνη στάση στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου, ώστε να προετοιμάσουμε τις πολιτικές της επόμενης μέρας.
- Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας, δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Μια επιδοματική πολιτική δεν εγγυάται καμία προοπτική βελτίωσης του εισοδήματος. Ταυτόχρονα, μια τέτοια επιλογή θα ενίσχυε τον κίνδυνο συγχρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα έθετε σε μειονεκτική θέση την ελληνική γεωργία στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η κακοδιαχείριση των Κοινοτικών επιδοτήσεων κοστίζει εκατομμύρια ετησίως στον Έλληνα φορολογούμενο ενώ είναι μια απώλεια εθνικών πόρων για την στήριξη των πραγματικών αναγκών του έλληνα αγρότη.
- Κεντρική επιλογή και στόχος μας είναι όχι μόνο η διασφάλιση των 2,8 δισ. ευρώ των Κοινοτικών επιδοτήσεων αλλά και η πιο αποδοτική αξιοποίηση των πόρων αυτών για την ενίσχυση της παραγωγής, της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων.
- Διάφορες ενισχύσεις ύψους 800 εκ, που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Επιβαρύνουν περαιτέρω τον εθνικό προϋπολογισμό χωρίς να παρέχουν τις προοπτικές και τις πραγματικές λύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική γεωργία. Ενώ καλούμαστε να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά πίσω στην Ε.Ε.
Δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις. Το αγροτικό, δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά αφορά όλη την κοινωνία και τους οικονομικούς εταίρους. Το αναδεικνύουμε σε όλες του τις διαστάσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.
ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ.
Μέχρι σήμερα εκτός των προκαταβολών έχουμε εγγυηθεί κι έχουμε προχωρήσει την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για την ρευστότητα της οικονομίας (ρυθμίσεις δανείων, Τειρεσίας), στην αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 7 στο 11%, την ένταξη στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, την ένταξη στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τακτοποιήσαμε επίσης χρονίζουσες εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ και του Προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής από το 2004.
Οι αγρότες είχαν την ίδια μεταχείριση με όλους του άλλους πολίτες και τις επιχειρήσεις".