Η ΓΕΣΑΣΕ ζητά την άμεση απαγόρευση της καλλιέργειας της νέας μεταλλαγμένης πατάτας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Αγανάκτηση και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιτρέπει την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της γερμανικής πολυεθνικής BASF στην Ε.Ε, επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ σε ανακοίνωσή της με την οποία ζητά από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες απαγόρευσης της καλλιέργειας του νέου αυτού προϊόντος.
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία αναφέρει τα εξής:
«Φαίνεται ότι η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω μιας ευρύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης , μίας γενικευμένης αμφισβήτησης των Ευρωπαίων πολιτών, μίας παταγώδους αποτυχίας των όπως αποδείχθηκαν διάτρητων ελεγκτικών της μηχανισμών, επέλεξε ως βασική προτεραιότητα , την έγκριση καλλιέργειας της μεταλλαγμένης πατάτας, περίπου 12 χρόνια μετά την προηγούμενη παρόμοια απόφασή της , δηλαδή για την απόφαση μεταλλαγμένου καλαμποκιού το 1998.
Παρά το γεγονός ότι το φυτό αυτό προορίζετε για βιομηχανική χρήση και την παραγωγή ζωοτροφών , υπάρχουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία όσων θα καταναλώνουν κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν επίσης σοβαρότατοι κίνδυνοι για επιμόλυνση γειτονικών φυτειών συμβατικών προϊόντων μέσω επικονίασης , και κίνδυνοι εμφάνισης επιμολυσμένων προϊόντων επτά χρόνια μετά την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης ποικιλίας. Υπάρχουν τέλος σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία των ζώων που θα καταναλώσουν τα υποπροϊόντα αυτής της πατάτας ως ζωοτροφή, δεδομένου ότι έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης κατέδειξε ότι στα ζώα αυτά καταστρέφεται το πεπτικό τους σύστημα.
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή όφειλε να γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες αποφάσεις.
Όφειλε να γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών , αντιτίθεται στην παραγωγή και κατανάλωση των μεταλλαγμένων.
Αντί να ομιλεί για την ανάγκη «προώθησης της επιστήμης» και να ετοιμάζεται να συζητήσει για την καλλιέργεια 17 νέων μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή γη και την απελευθέρωση των εισαγωγών 44 νέων μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών, όφειλε να γνωρίζει γεγονότα όπως:
- Παρά τη συστηματική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα που υφίσταται , περί γενικευμένης «επικράτησης» των μεταλλαγμένων, μόλις το 2,7% της αγροτικής γης παγκόσμια καλλιεργείται με μεταλλαγμένα.
- Μόλις 6 χώρες, καλλιεργούν το 95% των εκτάσεων.
- Μόλις ένα προϊόν μιας εταιρείας (η μεταλλαγμένη σόγια της Monsanto) καλύπτει το 52% των εκτάσεων με μεταλλαγμένα παγκοσμίως.
- Στην Ε.Ε. οι εκτάσεις με μεταλλαγμένα μειώθηκαν το 2009 (-4% στην Ισπανία, μηδενισμός στη Γερμανία λόγω απαγόρευσης, -31% στην Τσεχία,-57% στη Ρουμανία, -54% στη Σλοβακία).
- Στις ΗΠΑ, εμφανίζονται πλέον σοβαροί τριγμοί στην επέκταση των μεταλλαγμένων λόγω κυρίως: της μειωμένης τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός μεταλλαγμένων σε σχέση με το συμβατικό, των μεγάλων αυξήσεων του κόστους των σπόρων των φυτών αυτών(26% την προηγούμενη τριετία), της ανάγκης χρήσης περισσότερων ζιζανιοκτόνων λόγω της ανθεκτικότητας που έχουν αποκτήσει πλέον τα φυτά , δηλαδή το αντίθετο από ότι αρχικά υποσχέθηκαν οι τεχνολογίες αυτές.
-
Η ΓΕΣΑΣΕ καλεί την Κυβέρνηση καλεί τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, να αντιδράσουν άμεσα, όπως εξάλλου συνέβη από τα αντίστοιχα Υπουργεία άλλων χωρών, έτσι ώστε:
- Να ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες απαγόρευσης της καλλιέργειας του νέου αυτού προϊόντος
- Να αλλάξει επιτέλους ο διάτρητος ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας
- Να καλυφθεί το νομικό κενό που υφίσταται στην εθνική νομοθεσία και να θεσπισθεί ένα αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα ποινών όσων εισάγουν παράνομα ή επιμολύνουν την Ελληνική παραγωγή».