Κοντά στους αγρότες η Νομαρχία για το σκουλήκι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα Αντινομάρχης Κώστας Τέλιος, συνοδευόμενος από τον Γεωπόνο της Διεύθυνσης Βιομηχανικών Φυτών και ΟΣΔΕ Κώστα Πατσιαλή, επισκέφθηκαν περιοχές του Νομού μας που είχαμε έντονη προσβολή από πράσινο αλλά και από ρόδινο σκουλήκι που αυτή τη περίοδο πρωτοεμφανίζεται σε βαμβακοφυτείες.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας επισκέφθηκαν τα Τοπικά Διαμερίσματα Ορφανών, Φύλλου, Ιτέας, Πετρίνου, Αγίου Δημητρίου και Βλοχού, μετέβησαν επί τόπου σε βαμβακοφυτείες και ήλεγξαν τις προσβολές από το πράσινο αλλά κυρίως από το ρόδινο σκουλήκι. Στη συνέχεια, έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες στους παραγωγούς για τον εντοπισμό της προσβολής του ρόδινου σκουληκιού που είναι πιο πολύπλοκος απ’ ότι το πράσινο σκουλήκι αλλά και για την καταπολέμησή του αν παραστεί ανάγκη. Οι ψεκασμοί να γίνονται στη σωστή χρονική περίοδο δηλαδή όταν πρωτοεμφανίζεται το ρόδινο σκουλήκι και με τη σωστή δοσολογία των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται.
Απαιτείται ψυχραιμία από τους παραγωγούς του Νομού μας για την προσβολή της καλλιέργειας του βαμβακιού από το ρόδινο σκουλήκι και η αντιμετώπισή αυτής πρέπει να γίνεται με σύνεση και χωρίς πανικό.
Η Νομαρχία εδώ και αρκετές ημέρες (με τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής) αποστέλλει καθημερινά κλιμάκια από γεωπόνους των υπηρεσιών της για να εντοπίσουν και να εξετάσουν σε κάθε περιοχή το μέγεθος της προσβολής και να δίδουν τις κατευθύνσεις στους παραγωγούς για την σωστή καταπολέμηση του ρόδινου σκουληκιού όπου απαιτείται.
Οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας συνιστούν στους παραγωγούς κυρίως των βορειοανατολικών περιοχών του Νομού στα σύνορα με το Νομό Λάρισας από την περιοχή της Λεύκης μέχρι την περιοχή του Βλοχού (χωρίς φυσικά να αποκλείεται η προληπτική παρακολούθηση και ο έλεγχος των βαμβακοφυτειών και των άλλων περιοχών) να τις επισκέπτονται και να κάνουν δειγματοληψία ως ακολούθως:
«Βαδίζοντας διαγώνια στη φυτεία βαμβακιού ο κάθε παραγωγός μαζεύει 50 έως 100 καρύδια ηλικίας 3 – 4 εβδομάδων και πάνω από τυχαίες θέσεις. Τα κόβει κατά μήκος και εξετάζει το εσωτερικό των καρυδιών για την ανεύρεση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της προσβολής (μικρά εξογκώματα ή στοές). Σε περίπτωση που ο αριθμός των σκουληκιών ξεπερνά το 10 % συνιστάται ψεκασμός». Προσοχή, για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα θα απαιτηθούν (2) ψεκασμοί ανά 10 – 12 ημέρες μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μας μπορούν να απευθύνονται στους Γεωπόνους των Υπηρεσιών της Νομαρχίας:
1.- Διεύθυνση Βιομηχανικών Φυτών: 24410 - 80282 (Σκόνδρας Χρήστος).
2.- Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης: 24410 – 21702 (Βλάχος Ευάγγελος).