Π.Ε.Καρδίτσας: "Παρελθέτω απʼεμού το ποτήριον τούτο" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Όλες τις δέουσες ενέργειες έκανε σύμφωνα με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας διαμέσου της Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για τον γρήγορο εντοπισμό του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στο νομό Καρδίτσας.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της έγιναν, γίνονται και θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι για την πληθυσμιακή εξέλιξη των επιβλαβών οργανισμών. Παράλληλα όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρξε επικινδυνότητα από την εξάπλωση του πράσινου σκουληκιού έγιναν συστάσεις στους αγρότες για ψεκασμούς.
Οι ψεκασμοί ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωσή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ήταν πετυχημένοι όπου βαμβακοπαραγωγοί επενέβησαν έγκαιρα και οι ψεκασμοί έγιναν με επιμέλεια.
Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει, γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καταστροφή της παραγωγής στους Δήμους Μουζακίου και Σοφάδων αφού όλα από την πλευρά της πρόληψης πήγαν κατ' ευχήν; Φταίνε οι αγρότες των περιοχών;
Ας δούμε όμως αναλυτικά την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας:
"Είναι απολύτως κατανοητή η αγωνία που διακατέχει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας καθώς και όσους τον εκφράζουν, αφού η προσβολή των καλλιεργειών βάμβακος, από το πράσινο σκουλήκι, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά έντονη.
Αυτή η δυσμενής εξέλιξη δημιουργεί βάσιμους φόβους για ζημιά στην παραγωγή και κατά συνέπεια στο εισόδημα των αγροτών.
Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έγκαιρα έθεσε σε ετοιμότητα τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με στόχο να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των καλλιεργειών.
Αναλυτικά:
«Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου έθεσε σε εφαρμογή την καλλιεργητική περίοδο 2011 πρόγραμμα γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας για την έγκαιρη λήψη μέτρων για αποτελεσματική και ορθολογική αντιμετώπιση κυρίως του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού προς όφελος των παραγωγών, του περιβάλλοντος και της εθνικής Οικονομίας.
Προς τούτο η υπηρεσία τον Ιούνιο του 2011 προμηθεύτηκε φερομονικές παγίδες πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, τις οποίες εγκατέστησε σε 8 περιοχές του νομού.
Η τακτική παρακολούθηση της βιολογικής και πληθυσμιακής εξέλιξης των επιβλαβών οργανισμών και κυρίως του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού από την υπηρεσία ξεκίνησε στις 4-7-2011, γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, θα ολοκληρωθεί στις 30-9- 2011 και συνίσταται:
α. στον έλεγχο των παγίδων για προσδιορισμό των συλλήψεων των τελείων και
β. στον επιτόπιο έλεγχο των φυτικών οργάνων των βαμβακοφύτων για προσδιορισμό αυγών και προνυμφών.
Το πρώτο ενημερωτικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας με τις διαπιστώσεις, τις οδηγίες παρακολούθησης των καλλιεργειών και από τους ίδιους τους παραγωγούς καθώς και προτεινόμενα μέτρα φυτοπροστασίας, εξεδόθη και διαδόθηκε(μέσω του τοπικού τύπου, με ενημέρωση των Δήμων και μέσω του διαδικτύου) στις 12-7-2011, ακολούθησαν δε ανά 10ήμερο γεωργικές προειδοποιήσεις στις 22/7, στις 3/8, στις 12/8 και στις 25/8/2011.
Υπήρξε και υπάρχει όλο αυτό το διάστημα συνεργασία με τις γεωτεχνικές υπηρεσίες των Δήμων , εστάλη δε προς τις υπηρεσίες αυτές και εγχειρίδιο με οδηγίες φυτοπροστασίας στο βαμβάκι της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ για την συμπληρωματική υποστήριξη των βαμβακαλλιεργητών. Επιπλέον έγιναν πολλές επισκέψεις των γεωπόνων της υπηρεσίας σε προβληματικές περιοχές και εδόθησαν οι σχετικέ ς οδηγίες.
Οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώθηκαν έγκαιρα για την εμφάνιση του σκουληκιού, σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάστηκαν, προέβησαν δε σε ψεκασμούς για την αντιμετώπισή του όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο.
Πράσινο σκουλήκι υπήρξε σε όλες σχεδόν τις βαμβακοφυτείες της Π.Ε., έντονο όμως πρόβλημα υπήρξε μόνο σε ορισμένες περιοχές και κατά θέσεις. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία όταν οι βαμβακοπαραγωγοί επενέβησαν έγκαιρα και οι ψεκασμοί έγιναν με επιμέλεια (πολύ καλή διαβροχή των φυτών - χαμηλές ταχύτητες των ψεκαστικών μηχανημάτων).
Επειδή πολλές από τις βαμβακοφυτείες είναι όψιμες, το επόμενο διάστημα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θεωρείται κρίσιμο για την πορεία της καλλιέργειας καθότι αναμένεται η νέα γενιά του πράσινου σκουληκιού. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία βρίσκεται σε εγρήγορση για την έγκαιρη ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών».
Επιπλέον θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ο Περιφερειάρχης κ Κων/νος Αγοραστός, έχει δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις προς τις Π.Ε. να παρθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε επίπεδο παρακολούθησης και ενημέρωσης, ώστε το πρόβλημα να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Οι κατευθύνσεις αυτές τηρήθηκαν και συνεχίζουν να τηρούνται επακριβώς, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τους αγρότες μας".