Στη Λάρισα η πανελλήνια συνάντηση φυτοπροστασίας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Με πολλές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πραγματοποιείται από τις 23 μέχρι και 25 Φεβρουαρίου, η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας με θέμα «Φυτοπροστασία, ποιότητα και ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων - τροφίμων», στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας.
Στους στόχους της πανελλήνιας συνάντησης, στην οποία θα αναλυθούν 47 εισηγήσεις αναφέρθηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στο ΓΕΩΤΕΕ, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να το παρακολουθήσουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστα Γιατρόπουλο «η φυτοπροστασία είναι ένας από τους κύριους συντελεστές ανάπτυξης της γεωργίας. Σε μία παραγωγική, αναπτυξιακή και ελπιδοφόρα γεωργία είναι απολύτως αναγκαία η προστασία των καλλιεργειών και των παραγόμενων προϊόντων από τους ζημιογόνους εχθρούς, ασθένειες και τα ζιζάνια. Για το σκοπό αυτό, η φυτοπροστασία χρησιμοποιεί πολλές μεθόδους όπως, καλλιεργητικές-αγρονομικές, βιολογικές, μηχανικές, βιοτεχνικές, φυσικές, χημικές.
Για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκαν κυρίως οι χημικές μέθοδοι, δηλαδή, η φυτοπροστασία στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στα φυτοφάρμακα και όπως είναι γνωστό, από τη χρήση τους και κυρίως από την κατάχρησή τους, παρατηρήθηκαν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των καταναλωτών. Επειδή τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (τα γεωργικά φάρμακα) αποτελούν ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο στη φυτοπροστασία και όπως φαίνεται θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητα στη γεωργία μας, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον, στο συνέδριό μας θα αναπτυχθούν πολλές εισηγήσεις σχετικά με τις επιδράσεις τους στους οργανισμούς και στο περιβάλλον, τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται και στην εφαρμογή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς στη χρήση τους, στη διακίνηση και κυκλοφορία τους.
Παράλληλα και στο πλαίσιο των σύγχρονων αντιλήψεων και απαιτήσεων τόσο για το περιβάλλον όσο και για την παραγωγή ποιοτικών, υγιεινών και ασφαλών προϊόντων, η φυτοπροστασία μπορεί και πρέπει να εφαρμόζει στο χωράφι φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους και τεχνικές αντιμετώπισης των εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων, είτε στο πλαίσιο του βιολογικού τρόπου παραγωγής, είτε στο πλαίσιο του συστήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής. Έτσι, αρκετοί εισηγητές θα αναφερθούν στις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων.Αρκετοί ειδικοί εισηγητές θα παρουσιάσουν επίσης τα αίτια αυτών των προβλημάτων και θα προτείνουν σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης.
Επίσης, υπάρχουν νέοι εχθροί και ασθένειες όπως, η σκούπα της μηλιάς, η τούτα αμπσολούτα της ντομάτας ή οι επικίνδυνες μυκοτοξίνες ή προβλήματα που σχετίζονται με τη ζιζανιοκτονία ή το σκαθάρι των φοινικοειδών που δημιουργεί προβλήματα στο αστικό περιβάλλον, για τα οποία θα προταθούν τρόποι αντιμετώπισης».
Αναλύοντας τα υπόλοιπα θέματα του συνεδρίου, ο κ. Κώστας Γιατρόπουλος αναφέρθηκε «σε ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στις εξαγωγές των προϊόντων μας, όπως είναι οι απαιτήσεις χωρών και αγορών του εξωτερικού σχετικά με τους εχθρούς «καραντίνας» (τους εχθρούς δηλαδή που δεν υπάρχουν σε μία χώρα ή σε μία περιοχή και δεν θέλουν να εισαχθούν και να μολυνθούν). Απαιτούν την πιστοποίηση εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένοι εχθροί καραντίνας και τι μέτρα λαμβάνονται ώστε αυτοί να μην μεταφέρονται με τα εξαγόμενα προϊόντα.
Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που η χώρα μας θα πρέπει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να υποστηριχθούν τα προς εξαγωγή προϊόντα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, θα υπάρξουν σχετικές εισηγήσεις. Οι καλλιέργειες και τα προϊόντα μας από τη μια μεριά έχουν την ανάγκη προστασίας από βλαβερούς εχθρούς, ασθένειες και ζιζάνια και από την άλλη πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις των αγορών και των καταναλωτών. Οι καταναλωτές ζητούν προϊόντα υγιεινά και ασφαλή και θέλουν να ξέρουν πώς παράγονται.
Η γεωργία μας, έχει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα. Ίσως, το σπουδαιότερο πρόβλημα να είναι ότι η γεωργία μας δεν παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά στην αγορά. Εκτίμησή μας είναι ότι, για να υπάρξει προοπτική θα πρέπει να δοθεί κατεύθυνση προς την παραγωγή προϊόντων με αξία. Θα πρέπει να παράγονται προϊόντα ποιοτικά, υγιεινά, ασφαλή και με σήμανση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η σύγχρονη φυτοπροστασία έχει να παίξει πολύ σπουδαίο ρόλο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη σημασία του τομέα της Φυτοπροστασίας στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρίας κ. Σπύρος Βυζαντινόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει μέχρι το 2050 να αυξηθεί μέχρι 70% προκειμένου να θρέψει επιπλέον 2,3 δισ. πληθυσμό, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η παραγωγή πρέπει να διπλασιαστεί (βελτίωση βιοτικού επιπέδου). Για παράδειγμα χρειαζόμαστε επιπλέον 1 δισ. τόνους σιτηρών και 200 εκατ. τονους κρέατος. Στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτή η αύξηση θα επιτευχθεί κατά 80% από αύξηση των αποδόσεων ανά μονάδα επιφάνειας και μόνο 20% από αύξηση της καλλιεργούμενης γης. Στις αναπτυγμένες χώρες (έλλειψη ένταξης νέων εκτάσεων για γεωργικούς σκοπούς) η αύξηση της παραγωγής θα επιτευχθεί αποκλειστικά από την αύξηση των αποδόσεων ανά μονάδα επιφανείας.
Συμπέρασμα: Η αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών ανά μονάδα επιφάνειας αποτελεί τη λύση για επίλυση του προβλήματος της διατροφής του πληθυσμού της γης. Βασικός παράγων για την αύξηση των αποδόσεων είναι και η προστασία των καλλιεργειών από τις ασθένειες, εχθρούς και τα ζιζάνια των καλλιεργειών αφού σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να έχουμε μείωση των αποδόσεων από 10 έως και 90%».