Στην Καρδίτσα το μοναδικό αγρόκτημα του "μέλλοντος" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Ενα υπερσύγχρονο πρόγραμμα, που συνδυάζει την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, οργανώνει και παρακολουθεί το αγρόκτημα του μέλλοντος. Θα καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις εργασίες που γίνονται στο χωράφι από τους αγρότες ή στη στάνη από τους κτηνοτρόφους, την ποιότητα του εδάφους, τον αέρα της κτηνοτροφικής μονάδας, την υγρασία.
Το σύστημα αναπτύσσει το Κέντρο Ερευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που έχει τον ευνόητο τίτλο Future Farm (αγρόκτημα του μέλλοντος).
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος γίνονται ήδη πειραματικές εφαρμογές του συστήματος σε τέσσερα αγροκτήματα στη Δανία, στην Τσεχία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το αγρόκτημα του Αθ. Μαρκίνου στον κάμπο της Καρδίτσας. Εκεί καλλιεργούνται 1.200 στρέμματα βαμβάκι με τη χρήση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.
«Παίρνουμε ανά σημείο στοιχεία χαρτογράφησης του βαμβακιού, κάνουμε αναλύσεις του εδάφους, έχουμε αισθητήρες υγρασίας, ελέγχουμε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος», δήλωσε στο «Εθνος» ο συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θεοφάνης Γέμτος.
Ειδικά για τις καλλιέργειες, ο κ. Γέμτος σημείωσε πως οι σύγχρονες ανάγκες δείχνουν πως οι καλλιεργητικές φροντίδες θα προσαρμόζονται στα διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει το κάθε χωράφι ανά περιοχές, με χρήση των τεχνικών της λεγόμενης γεωργίας ακριβείας, με τη χρήση δηλαδή τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Το Future Farm ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβρη του 2010. Χρηματοδοτήθηκε με 3.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του 7ου ερευνητικού προγράμματος πλαισίου και συμμετέχουν 15 πανεπιστήμια και επιχειρήσεις από 10 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.