Συνάντηση για την βοοτροφία Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιείται από τη Νομαρχία Καρδίτσας για την ενθάρρυνση των συλλογικών δομών των αγροτών και την έμφαση πέραν της παραγωγής στην τυποποίηση και την εμπορία των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας με εκτροφείς βοοειδών ελευθέρας βοσκής, με την παρουσία του Νομάρχη κ. Φώτη Αλεξάκου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντινομάρχης πρωτογενούς παραγωγής κ. Κων/νος Τέλιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Καρδίτσας κ. Χρήστος Σακελαρίου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου βοοειδών ελευθέρας βοσκής Ν. Τρικάλων κ. Θρασύβουλος Βουτσέλας, καθώς και στελέχη της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. και του Τοπικού Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων και στη συνέχεια αποφασίστηκε η ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου Εκτροφέων Βοοειδών Ελευθέρας βοσκής Ν. Καρδίτσας, που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την οργάνωσή τους και την περαιτέρω εξέλιξη της βοοτροφίας γενικότερα στο Νομό. Ο Αγροτικός Σύλλογος θα ιδρυθεί τις επόμενες ημέρες και θα έχει τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων.
Παράλληλα αποφασίστηκε να προγραμματισθούν άμεσα επισκέψεις σε γειτονικές περιοχές όπου ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, όπως η Ανάβρα Μαγνησίας, ο Νομός Τρικάλων καθώς και σε άλλες περιοχές. Τέλος, τέθηκαν διάφορα ζητήματα σχετικά με τη διατροφή των ζώων, την παραγωγή ποιοτικών και πιστοποιημένων προϊόντων, τα αναπτυξιακά προγράμματα, τις οικονομικές ενισχύσεις και άλλα ζητήματα του κλάδου, τα οποία όμως αποφασίστηκε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε επόμενες συναντήσεις, όπου μπορούν να παρουσιαστούν και να αναλυθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Νομάρχης δήλωσε τα παρακάτω:
«Η ενθάρρυνση των συλλογικών δομών των αγροτών αποτελεί μια από τις βασικές μας επιδιώξεις, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επόμενη μέρα της γεωργίας μετά το 2013. Ξεκινάμε από τις μικρές οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα, όπως τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής, την μελισσοκομία, την κονικλοτροφία, τον αμπελοοινικό τομέα, τα κηπευτικά, τα μποστανικά, τα όσπρια, τα αρωματικά φυτά τη μηδική κ.λπ.
Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η παράλληλη ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ποιότητας των Καρδιτσιώτικων προϊόντων ώστε η γεωγραφική ένδειξη να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, χωρίς να παραβλέπουμε την αναγκαιότητα να διατηρηθούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες.
Για την υποστήριξη των νέων αυτών μορφών συλλογικής δράσης έχουμε σχεδιάσει μια σειρά ενεργειών πέραν από τις ενημερωτικές συναντήσεις, όπως έρευνα αγορών με στόχο τη διάθεση των προϊόντων απ’ ευθείας στους καταναλωτές μέσω τοπικών αγορών ή με την μείωση των μεσαζόντων, αύξηση του ποσοστού τυποποίησης των παραγόμενων προϊόντων και έμφαση στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία».