Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία συνεταιρισμού καλλιεργητών στέβιας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Έντονο ενδιαφέρον για τις προοπτικές της καλλιέργειας του γλυκαντικού φυτού «Stevia» εντοπίζεται στο νομό Καρδίτσας, γεγονός που συνέβαλε στην έναρξη ενός μεγάλου κύκλου συναντήσεων και διαβούλευσης από Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αγροτών της περιοχής μας με σκοπό της ίδρυση “Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς”.
Μπροστά σε αυτή την πρόκληση κινητοποιήθηκε άμεσα το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Αξιοποίησης ΑΠΕ κ. Θανάση Μαρκινό, διοργανώνοντας την Τετάρτη 20/12/2012 ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα της ΤΕΔΚ με την συμμετοχή του Γεωπόνου Ερευνητή της «στέβιας» κ. Κων/νου Ζαχοκώστα και των μελών της Επιτροπής κ.κ. Γεώργιο Κουλοσούσα πρόεδρο της Τ.Κ. Φαναρίου, Κων/νο Σκoρδά (Καρποχώρι), Αθανάσιο Βιλλή (Λεοντάρι), Δημήτριο Αλεξανδρή (Κρανιά), Γεώργιο Μπασιακούρα (Παλαιοκκλήσι), Βασίλειο Κοτίνα (Φανάρι), Ιωάννη Φασιανό (Φανάρι), Γεώργιο Κουλοσούσα (Φανάρι), Λάμπρο Κυργιάκη (Φανάρι), Απόστολο Μάππα (Φανάρι), Στέφανο Ευσταθίου (Φανάρι).
Η εκδήλωση σημείωσε επιτυχία καθώς η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, ενώ αναλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι καλλιεργητικοί παράμετροι του όλου εγχειρήματος ανάπτυξης του φυτού στον Καρδιτσιώτικο κάμπο.
Ο κ. Μαρκινός
Ειδικότερα, ανοίγοντας την συζήτηση ο κ. Μαρκινός επισήμανε τα εξής:
«Σας καλωσορίζω όλους και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας για την αποψινή συνάντηση-ενημέρωση. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή έθεσε σε προτεραιότητα τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Έτσι δημιούργησε το ΓΓΑ στελεχώνοντάς το όσο οι συνθήκες το επέτρεψαν και λειτουργώντας το εδώ και σχεδόν δύο χρόνια με βάση τις νέες αρμοδιότητες που ο Καλλικράτης έφερε στους Δήμους. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της λειτουργίας του είναι ιδιαίτερα θετικά κυρίως στους τομείς της ενημέρωσης-πληροφόρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας.
Μια τέτοια εναλλακτική καλλιέργεια είναι και αυτή της «στέβιας», που έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον πολλών αγροτών της περιοχής μας, οι οποίοι μάλιστα προχώρησαν στην συγκρότηση Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ίδρυση «Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς» με αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία της «στέβιας» και των προϊόντων της και είναι εδώ μαζί μας για να παρουσιάσουν τις αρχές και τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργατικής προσπάθειας.
Χρειαζόμαστε συνεταιρισμούς «νέας γενιάς», απαλλαγμένους από τις νοοτροπίες του παρελθόντος, που έχουν ως βάση την επιχειρηματικότητα και την αποτελεσματικότητα, χωρίς να αποκλίνουν από βασικές αρχές του συνεργατισμού, όπως η εθελοντική συμμετοχή, οι δημοκρατικές αρχές και η αλληλεγγύη.
O συνεταιρισμός «νέας γενιάς» εξασφαλίζει όχι μόνον την επιχειρηματική λειτουργία του συνεταιρισμού, αλλά και το ενδιαφέρον του κάθε συνεταίρου που βλέπει να ωφελείται άμεσα από την επιχειρηματική επιτυχία του συνεταιρισμού, αλλά και από την προσωπική του συμβολή σε αυτήν. O αγροτικός συνδικαλισμός είναι χρήσιμος και αναγκαίος. Ωστόσο, οι συνεταιρισμοί πρέπει να είναι καθαρά οικονομικές και επιχειρηματικές οργανώσεις προς όφελος των μελών τους. Οι νοοτροπίες που κυριάρχησαν μέχρι σήμερα, οδήγησαν στην συρρίκνωση και την απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και πρέπει να τις αφήσουμε πίσω μας.
Θα είναι μεγάλη παράλειψή μου εάν δεν αναφερθώ στην παρουσία εδώ απόψε, ενός συντοπίτη μας γεωπόνου που συνέδεσε το όνομά του με το φυτό στέβια του κ. Κων/νου Ζαχοκώστα. Διετέλεσε επί σειρά ετών Επιμελητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας και ασχολήθηκε πειραματικά με την καλλιέργεια του φυτού «Stevia». Είχα την τύχη εδώ και κάποια χρόνια να γνωρίσω από κοντά το έργο του τόσο στον τομέα του καπνού που συνέβαλε τα μέγιστα με τους λιγοστούς συναδέλφους του, αλλά και τα τελευταία χρόνια με την ενασχόλησή του με το φυτό «στέβια» και πραγματικά πιστεύω ότι είναι ίσως ο μόνος ερευνητής που ασχολήθηκε τόσο πολύ στην πράξη με την καλλιέργεια αυτή. Και όλοι γνωρίζετε την διαφορά της πράξης από τη θεωρία, στην παραγωγή αποτελεσμάτων. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε προσπάθεια γύρω από αυτό το θέμα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα με την δική του συμβολή. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί.
Καθώς η στέβια κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, θεωρώ ότι εμείς δεν πρέπει να μείνουμε παρατηρητές αλλά οφείλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις να γνωρίσουμε το φυτό και γιατί όχι να μπούμε στην μεταποίησή του σε τοπικό επίπεδο, αφού οι προοπτικές για το προϊόν διαγράφονται ευοίωνες. Η δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή μας, μονάδας επεξεργασίας της «στέβιας», είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τις προοπτικές της καλλιέργειας και θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς του προϊόντος.
Ο Δήμος Καρδίτσας μέσω του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης θα συμβάλει θετικά και υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και σε οποιαδήποτε παρόμοια προσπάθεια για το καλό των αγροτών της περιοχής μας».
Ο κ. Κουλοσούσας
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κουλοσούσας ώς εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Αγροτών για τη «στέβια», ο οποίος παρουσίασε το σκεπτικό και τους στόχους της νέας προσπάθειας τονίζοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Είμαστε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ανησυχούμε για το μέλλον. Δεν πανικοβαλλόμαστε, παρ’ όλες τις δυσκολίες. Αγαπάμε την αγροτική παραγωγή και θέλουμε να συνεχίσουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας. Είμαστε μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Γενιάς για τη «στέβια». Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας. Θέλουμε:
- Να δώσουμε την αξία που αρμόζει στον αγρότη και στο μόχθο του.
- Να αναζητήσουμε καλλιέργειες που θα καλύπτουν ανάγκες του μέλλοντος.
- Να εισάγουμε νέες δυναμικές καλλιέργειες με υψηλή προστιθέμενη αξία.
- Να εκμεταλλευτούμε μόνοι μας τα προϊόντα που παράγουμε.
- Να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να αναζητήσουν λύσεις προς άλλες κατευθύνσεις
Ο κάμπος μας έχει τη δυνατότητα να γίνει πρότυπο Ευρωπαϊκό Κέντρο:
- Να διαθέτει την αποδοτικότερη παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
- Να επιτύχει την πιο αξιόπιστη και φερέγγυα πιστοποίηση.
- Να είναι το σημείο αναφοράς της έρευνας και της τεχνολογίας.
- Να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς.
- Να αποκτήσει ενθουσιασμένους καταναλωτές.
- Να αποδώσει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία.
- Να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών
Η «στέβια» έχει δοκιμαστεί, ως καλλιέργεια, τα τελευταία χρόνια στο Νομό μας. Υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία για την καλλιέργειά της, ενώ η ζήτηση της στεβιοζάχαρης και των προϊόντων της αυξάνει συνεχώς. Η μεταποίηση είναι το κλειδί της επιτυχίας για την καλλιέργεια. Υπάρχει γνώση για την καλλιέργεια σε τοπικό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιλοτική καλλιέργεια από οργανωμένη ομάδα αγροτών με την υποστήριξη των παραπάνω ειδικών θα μειώσει το ρίσκο του εγχειρήματος και ο «Συνεταιρισμός Νέας Γενιάς» είναι η απάντηση στη μεταποίηση του προϊόντος μας. Θα το μεταποιήσουμε μόνοι μας! Η ποιότητα και η αξιοπιστία του προϊόντος θα πιστοποιηθεί από εξωτερικό φερέγγυο εργαστήριο και από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Ο «Συνεταιρισμός Νέας Γενιάς», με την υποστήριξη τοπικών εμπνευσμένων και εξειδικευμένων επιστημόνων θα δημιουργήσει δίκτυο προώθησης και πωλήσεων. Ποιοί είναι μαζί μας; Η Καινοτομία, το τοπικό επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, η Αυτοδιοίκηση (Δήμοι του Νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας), η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τεχνολογικό Ίδρυμα Λάρισας με τα τοπικά του παραρτήματα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εμπνευσμένοι επιστήμονες που κατάγονται από το Νομό, οι αγρότες! Ποια είναι η στρατηγική μας;
Δημιουργείται «Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέας Γενιάς» για την καλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων «στέβιας» από Ιδρυτική Συνέλευση που θα γίνει την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 στις 11 πμ στο Δημοτικό Κατάστημα Φαναρίου».
Ο κ. Ζαχοκώστας
Από την πλευρά του ο κ. Ζαχοκώστας, χαρακτήρισε τον Καρδιτσιώτικο κάμπο κατάλληλη περιοχή για την καλλιέργεια της «στέβιας» που κατακλύζει πλέον τα ράφια των σουπερμάρκετ αντικαθιστώντας τη ζάχαρη από την οποία είναι πολύ πιο γλυκιά, αλλά δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Όπως είπε ο κ. Ζαχοκώστας, η χρήση της «στέβιας» ως γλυκαντικού για τα τρόφιμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από έναν χρόνο, δίνοντας ταυτόχρονα το πράσινο φως για την καλλιέργεια και τη χρήση της σε περισσότερες από 30 κατηγορίες τροφίμων και ποτών στα κράτη-μέλη. Έτσι, οι καταναλωτές στην Ευρώπη αγοράζουν προϊόντα στα οποία ως γλυκαντική ύλη έχουν χρησιμοποιηθεί γλυκοζίτες στεβιόλης: περιέχονται σε καθαρά εκχυλίσματα του φυτού «στέβια».
Ο κ. Ζαχοκώστας πραγματοποίησε πειράματα και αναλύσεις περίπου επί δύο χρόνια σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης στη Γερμανία, και στη συνέχεια επί τέσσερα χρόνια με την ομάδα καπνοπαραγωγών της Καρδίτσας.
Οπως τόνισε «σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε θέματα τεχνογνωσίας της καλλιέργειας, αφού είναι η μοναδική χώρα που έχει πειραματιστεί στην παραγωγή. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι είναι υψηλή η στρεμματική απόδοση. Κάθε χρόνο παρατηρούσαμε ότι υπήρχαν υψηλές γλυκαντικές ουσίες στο φυτό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν πως μπορούμε να ανταγωνιστούμε το φθηνό κόστος παραγωγής που υπάρχει σήμερα στην Κίνα ή στην Ινδία».
Προβάδισμα όμως φαίνεται να δίνει στους παραγωγούς που πρόκειται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και ένα ακόμη πλεονέκτημα, όπως εξήγησε ο κ. Ζαχοκώστας: «Η μέθοδος αποξήρανσης που χρησιμοποιήσαμε στον Καπνικό Σταθμό Έρευνας Καρδίτσας απέδειξε ότι μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη απόδοση σε γλυκαντικές ουσίες, αλλά και μεγαλύτερη καθαρότητα αυτών των ουσιών σε σχέση με τις μεθόδους αποξήρανσης που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η μέθοδος αποφύλλωσης των φυτών που χρησιμοποιούν στην Κίνα».
Όσο για την κατασκευή εργοστασίου στην περιοχή μας, ο γεωπόνος ερευνητής υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στην Ευρώπη, γι΄ αυτό και τα όποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά.
Να σημειωθεί ότι το εγχείρημα υποστηρίζεται από τους Δήμους, την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Λάρισας και άλλους τοπικούς φορείς. Την τεχνική υποστήριξη προσφέρει δωρεάν η ΑΝΚΑ. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του σχεδίου καταστατικού και την συγκρότηση ενός επιστημονικού δικτύου υποστήριξης του εγχειρήματος, δεδομένου ότι πρόκειται για πρωτοποριακή, καινοτόμα και δύσκολη προσπάθεια. Το θέμα αφορά όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Καρδίτσας.
Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι επισκέψεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας στους τοπικούς φορείς (Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, τους Δημάρχους Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά), ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ενημερωτικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλους τους αγρότες. Η όλη δραστηριότητα θα κορυφωθεί με την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση.