Θερμό το κλίμα για την υπουργό Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
Σκηνές έντονης διαμαρτυρίας με πανό και συνθήματα κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής εκτυλίχθηκαν από στελέχη της Π.Α.Σ.Υ. στο δημαρχείο της Στυλίδας όπου διεξαγόταν ανοιχτή εκδήλωση που είχε οργανώσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κα Κατερίνα Μπατζελή.
Τα στελέχη του Π.Α.Σ.Υ. ζήτησαν να παρέμβουν για να καταγγείλουν παρόμοιες εκδηλώσεις τις οποίες χαρακτήρισαν «φιέστα» τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο διάλογος για την στήριξη του εισοδήματος.
Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές μεταξύ των συγκεντρωμένων. Λίγο αργότερα τα στελέχη του Π.Α.Σ.Υ. κάλεσαν τους αγρότες στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν με τρακτέρ στα διόδια της Πελασγίας, επέδωσαν το ψήφισμα τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αποχώρησαν.
Η αντίδραση της υπουργού ήταν δυναμική. «Αν δεν τολμήσουμε μεθοδικά, με δομές και πολιτικές, αυτός ο τόπος δεν θα πάει μπροστά και ούτε θα απομακρύνει τις πολιτικές δυνάμεις, που κάθε φορά που μια κυβέρνηση όπως το ΠΑΣΟΚ έρχεται σε ανοιχτό διάλογο με τον κόσμο, να λοιδορείται και να διασπάται αυτή η επαφή με τον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ είναι λαός, κόμμα δυναμικό και δεν θα στερήσει κανένας αυτήν τη σχέση κοινωνίας - ΠΑΣΟΚ» ήταν το σχόλιο από την πλευρά της Κατερίνας Μπατζελή λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Π.Α.Σ.Υ. από την αίθουσα.
Συνέντευξη έδωσε στην εφημερίδα Επενδυτής η Κα Μπατζελή στον δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη και απάντησε σε διάφορα ερωτήματα όπως για το πιθανό κλείσιμο των δρόμων, τον κοινωνικό διάλογο που εφαρμόζει το υπουργείο και η κυβέρνηση συνολικά αλλά και για το μέλλον του αγρότη. Μερικά σημεία της συνέντευξης:
Είπαν κάποιοι ότι είστε τυχερή που κόπηκε η εθνική οδός στα Τέμπη από τις κατολισθήσεις γιατί αλλιώς θα την έκοβαν οι αγρότες...
"Κινητοποιήσεις αγροτών μπορούν, κ. Παναγούλη, να γίνουν και αλλού. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτελούν ένα από τα κεκτημένα τους. Το ζήτημα είναι πότε γίνονται, γιατί γίνονται και τι επιδιώκεται να επιτευχθεί. Εν προκειμένω το ζήτημα είναι αν υπάρχουν προβλήματα που ζητούν άμεση λύση ή αν μιλάμε για προβλήματα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, των οποίων η λύση πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής στρατηγικής. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι γίνονται σημαντικότατες προσπάθειες επίλυσης διαχρονικών προβλημάτων με σημαντικότατες επιπτώσεις στην εισοδηματική τους κατάσταση, όπως το ΟΣΔΕ. Από την άλλη, μέσα σε δύο μήνες έχουν ήδη υιοθετηθεί πολιτικές οι οποίες ελαφρύνουν την οικονομική τους επιβάρυνση από την κρίση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ρυθμίσεις χρεών, η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης."
Παρ' ότι, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, «μπήκατε δυναμικά» εξαγγέλλοντας πολιτικές, μέχρι σήμερα βλέπουμε το υπουργείο να ασχολείται κυρίως με την καθημερινή διαχείριση. Είναι τελικά αναπόφευκτο;
"Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ένα παραγωγικό υπουργείο με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό εύρος. Οι συνδιαλλασσόμενοι είναι πολλοί και με πολλά αιτήματα, αλλά και διαφοροποιήσεις. Ένα τρέχον αίτημα από αυτά που λέτε «καθημερινής διαχείρισης» μπορεί για την τοπική ή περιφερειακή κοινωνία να είναι θέμα στρατηγικής για την ανάπτυξη της.
Επιπλέον, ζητήματα όπως αυτό της ψηφιοποίησης, δηλαδή της ολοκλήρωσης του συστήματος πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων, θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει «διαχείρισης». Κι όμως, είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Αν το έργο δεν κλείσει τους επόμενους μήνες, θα έχει πολύ σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στους αγρότες και, κατ' επέκταση, στην ελληνική οικονομία.
Ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που ξεκινάμε, τον «οκτάλογο» της αγροτικής στρατηγικής μας. Αφορά κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά, το κόστος των προϊόντων, την πιστοποίηση και επισήμανση των προϊόντων, την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, την κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών. Επίσης την πολιτική μας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται για μετά το 2013."
Τι περιμένετε να πετύχετε με τον κοινωνικό αγροτικό διάλογο που ξεκινάτε;
"Για εμάς ο κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση με τους θεσμούς της οικονομίας και της κοινωνίας αποτελούν δύο από τα βασικά δείγματα της πολιτικής μας και της ιδεολογίας μας. Δεν αποτελούν τακτικισμό, αλλά διαδικασία για τη σύναψη κοινωνικού συμβολαίου σε κάθε παραγωγικό τομέα. Θέτουμε στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως οι πολιτικές γης, το κόστος παραγωγής, οι θέσεις μας για τη μετά το 2013 ΚΑΠ, η ασφαλής και βιώσιμη διαχείριση των εισροών και κυρίως των φυτοφαρμάκων, η αναμόρφωση του ΕΑΓΑ, η ασφάλεια των τροφίμων, η λειτουργία της αγοράς των γεωργικών προϊόντων. Και όλα αυτά στα στενά περιθώρια των αμέσως επόμενων ενός ή δύο μηνών, γιατί πραγματικά ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.
Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα δεν είναι, μόνο, να αποφασίσουμε και να νομοθετήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Είναι οι νέες πολιτικές να γίνουν κατανοητές, αποδεκτές και να εμπεδωθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροτική οικονομία. Το να αλλάξεις νοοτροπία και πρακτικές στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία, στους διάφορους κλάδους, αλλά και στην αγορά τροφίμων, αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα της οικονομίας μας. Η γεωργία με τη διευρυμένη έννοια της πρέπει να φύγει από τα στενά όρια της πρωτογενούς παραγωγής και να περάσει δυναμικά στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα με την προσφορά υπηρεσιών στην κοινωνία."
Άλλαξε μια κυβέρνηση και ήρθε μια άλλη. Άλλαξε ένας υπουργός και ήρθε ένας άλλος. Πότε θα δει ο Έλληνας αγρότης, χειροπιαστά, τα αποτελέσματα των «πολιτικών ΠΑΣΟΚ»;
"Υποσχεθήκαμε μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία, που διεκδικεί εισόδημα μέσα από μια αγορά που ρυθμίζεται και εποπτεύεται και στηρίζεται στις επιδοτήσεις για να αντιμετωπίσει διαρθρωτικές αδυναμίες και κρίσεις. Υποσχεθήκαμε διαφάνεια και λογοδοσία και ένα κράτος που εξυπηρετεί τον αγρότη αποτελεσματικά, αναλαμβάνοντας τα βάρη που του ανήκουν. Δρομολογούμε αυτές τις αλλαγές, χωρίς καθυστερήσεις.
Δεν πρόκειται να στηρίξουμε τους αγρότες με ευκαιριακά «πακέτα» που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους και μειώνουν την αξιοπιστία μας. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που διαμορφώνουν ένα σταθερό πλαίσιο για να προγραμματίζουν και να δραστηριοποιούνται οι αγρότες στην απαραίτητη ανακατανομή των πόρων, σε κίνητρα για πιο ανταγωνιστικές δομές."
Τελικά, έχει μέλλον το αγροτικό επάγγελμα στην Ελλάδα, και με ποιες προϋποθέσεις;
"Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Ναι, το αγροτικό επάγγελμα έχει, μέλλον, και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις νέες μορφές καλλιέργειας, αλλά και με την πολιτεία εταίρο, συμπαραστάτη. Δε θέλουμε αγρότες επαίτες. Αντιθέτως, μέσα από ένα πλαίσιο διαφάνειας θέλουμε ο αγρότης να γνωρίζει τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις του."
Εξαγγείλατε αναδιάρθρωση του «Μπαλτατζή». Προς ποια κατεύθυνση; Ποια θα είναι η νέα φιλοσοφία;
"Δυστυχώς, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, μεταξύ άλλων, έκανε εγγραφή στο πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα! Δηλαδή, δεν έχουμε επαρκή χρηματοδότηση. Συνεπώς είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο επιχειρησιακό πρόγραμμα γεωργίας. Σχέδια βελτίωσης με νέους τρόπους άρδευσης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης χρήσης και καταστροφής των φυτοφαρμάκων, επιδότηση επιτοκίων για τις επενδυτικές δραστηριότητες των νέων αγροτών, σώμα ελεγκτών εδαφών διότι πρέπει να αποφευχθεί τάχιστα η επιμόλυνση των υδάτινων πόρων, ενώ η πολιτική αγροτικής γης θα συνδυαστεί άμεσα με τα αποτελέσματα του ΟΣΔΕ, βάσει του οποίου θα έχουμε και μια πρώτη καταγραφή ενός αγροτικού κτηματολογίου.
Επίσης, είναι σημαντικό -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών- να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στους κλάδους πριν το τελικό προϊόν φθάσει στον καταναλωτή. Η διαδρομή από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή είναι πολυδαίδαλη και, συνεπώς, το μεγαλύτερο ελεγκτικό έργο πρέπει να επικεντρωθεί στο ενδιάμεσο στάδιο, που είναι η συγκέντρωση και η διανομή. Στόχος μας είναι η καλύτερη αμοιβή του παραγωγού από την αγορά."