Όπως εξηγεί ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου κ. Πολυχρονάκης, τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Βουλγαρία (22%), Πολωνία (17%), Κάτω Χωρες (16%), Ισπανία (10%), Λιθουανία (11%) αλλά και από την Ελλάδα.
Επίσης στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι βάσει του άρθρου 6 του Memorandum από 1ης Μαρτίου 2010 απαιτείται ένα πιστοποιητικό ασφάλειας για τα ακόλουθα προϊόντα και την προέλευση τους (τα προϊόντα και οι χώρες με έντονους χαρακτήρες είναι τα προϊόντα που νεοϋπάχθηκαν σε καθεστώς επιτήρησης).
- Βέλγιο: αχλάδια, καρότα, μήλαΒουλγαρία - σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα, κολοκύθια
- Γαλλία: μήλα και αχλάδια
- Ελλάδα: σταφύλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, πορτοκάλια & μανταρίνια, μήλα, φράουλες, ακτινίδια
- Ουγγαρία: μήλα, σέλινο, λάχανα και δαμάσκηνα
- Ιταλία: σταφύλια, μήλα, αχλάδια,νεκταρίνια
- Λετονία: όλα τα προϊόντα (εγχώρια ή και μέσω αυτής εξαγόμενα άλλων ΚΜ της ΕΕ)
- Κάτω Χώρες: μήλα, παντζάρια, λάχανα, καρότα, ντομάτες, tangerines, κρεμμύδια, αχλάδια, πατάτες, ραδίκια, μελιτζάνες, λεμόνια
- Πορτογαλία: αχλάδια
- Σλοβακία: σταφύλια, tangerines
- Ισπανία: ροδάκινα, νεκταρίνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, αχλάδια, λεμόνια
- Πολωνία: φράουλες, κεράσια, τομάτες, αχλάδια
- Γερμανία:μήλα
Συνεχίζοντας ο κ. Πολυχρονάκης, δήλωσε: «Δυστυχώς παρά το ότι οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών και κυρίως αυτών που έχουν υπαχθεί στα άρθρο 6 του Memorandum επλήγησαν ανεπανόρθωτα (π.χ στα εσπεριδοειδή οι εξαγωγές μας είναι μηδενικές ,2 φορτία πορτοκαλιών και 1 μανταρινιών), εντούτοις και στην νέα εξαγωγική περίοδο επαληθεύθηκαν οι ανησυχίες μας για τον μη αυστηρό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων προκειμένου να αποφύγουμε την υπαγωγή και άλλων ελληνικών φορτίων στην διαδικασία του άρθρου 6 με συνέπεια να υπαχθούν στην επιτήρηση και τα ακτινίδια ,δηλαδή ένα προϊόν που εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί περίπου 8-9 χιλ τόνοι και που η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί το 25-30% του συνόλου των εξαγωγών του . Η επιβάρυνση του κόστους του με τις εργαστηριακές εξετάσεις για υπολείμματα φυτοφαρμάκων μη υπερβαινόντων τα όρια βάσει των Ρωσικών προτύπων επιβαρύνει δυσβάσταχτα την ανταγωνιστικότητά του.
Προτρέπουμε τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, κυρίως το ΥΠ.Α.Α.Τ., όπως διαπραγματευθούν βελτίωση κάποιων όρων του Memorandum έστω και διμερώς αλλά και την επιδίωξη άρσης υπαγωγής ,των αρχικώς υπαχθέντων προϊόντων της χώρας μας,(μετά την διαπίστωση συμμόρφωσης τους στα Ρωσικά MRLS), για την ομαλοποίηση του εξαγωγικού εμπορίου οπωροκηπευτικών της χώρας μας προς την Ρωσία».