Μαραθώνια αλλά χωρίς «λευκό καπνό» η συνάντηση των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο - Δηλώσεις Κ. Τσιάρα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Αγροτικά
- Εκτύπωση
![Μαραθώνια αλλά χωρίς «λευκό καπνό» η συνάντηση των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο - Δηλώσεις Κ. Τσιάρα](/media/k2/items/cache/8d4c69ef082197ccbce2deb50171579a_L.jpg?t=20250214_164250)
Μαραθώνια μεν, αλλά χωρίς να καταλήξει σε αποτελέσματα που να ικανοποιούν τον βασικό πυρήνα των αιτημάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων της Καρδίτσας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, καθώς και άλλων περιοχών της χώρας εξελίχθηκε η συνάντησή τους με το κυβερνητικό κλιμάκιο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε επικοινωνία που είχε το KarditsaLive.Net με τον Γ.Γ. της ΕΟΑΣΚ κ. Γιαν. Τσιούτρα που συμμετείχε στη συνάντηση μας ανέφερε ότι οι απαντήσεις και οι υποσχέσεις των κυβερνητικών στελεχών αφορούσαν ορισμένα μόνο από τα αιτήματα και δεν ικανοποίησαν τους εκπροσώπους των αγροτών.
Ενδεικτικά μας ανέφερε ότι για το αίτημα του αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου τα κυβερνητικά στελέχη περιορίστηκαν να υποσχεθούν ότι θα διατεθούν τελικά περισσότερα χρήματα – «όσα απαιτηθούν» όπως είπαν- από τα 100 εκατ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για την καταβολή της συνδεδεμένης ότι θα υπάρξει μείωση του ορίου απόδοσης κατά 30% «και βλέπουμε…», για το ηλεκτρικό ρεύμα το μόνο που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι η κλειδωμένη τιμή στα 9,3 λεπτά να διατηρηθεί και πέραν της διετίας και οι λογαριασμοί να μην είναι μηνιαίοι, ενώ γενικόλογες χαρακτηρίζοναι οι υποσχέσεις για αναπλήρωση του εισοδήματος. Έτσι, όπως μας ανέφερε ο κ. Τσιούτρας οι εκπρόσωποι του μπλόκου της Καρδίτσας επιστρέφουν με σκοπό να ενημερώσουν αύριο (Σάββατ0 15/2 το απόγευμα στην συνέλευση του μπλόκου τους συναδέλφους τους, προκειμένου να συναποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.
Στην συνάντηση από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Τσιάρας και Υποδομών-Μεταφορών κ. Χρ. Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξ. Σδούκου οι δύο Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος κ. κ Χρ. Δήμας, και Θαν. Πετραλιάς καθώς και η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Νικ. Σαλάτα
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκειά της σύσκεψης πραγματοποιήθηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί σε διάφορα μπλόκα της χώρας.
Από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εκδόθηκε δελτίο τύπου όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:
Κατά τη διάρκεια της 4ωρης σύσκεψης επιβεβαιώθηκαν σημαντικά μέτρα που διευκολύνουν την παραγωγή, μειώνουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζουν την άμεση και δίκαιη στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς.
Ειδικότερα:
- ΕΦΚ στο Αγροτικό Πετρέλαιο:
Ένα από τα βασικά ζητήματα της συζήτησης ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
Συγκροτείται ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών για την αναθεώρηση των δεικτών ανά καλλιέργεια.
Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον επαναπροσδιορισμό του τρόπου επιστροφής του ΕΦΚ και στην προσαρμογή των προβλεπόμενων ποσοτήτων καυσίμων ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας.
Κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο 100 εκατ. Ευρώ, αλλά θα επιστραφεί ανεξαρτήτως ποσού το σύνολο του ΕΦΚ, το οποίο ανάλογα με τα τιμολόγια που θα κατατεθούν, μπορούν να φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ
- Ηλεκτρικό Ρεύμα
Στο θέμα του αγροτικού ρεύματος, η κυβέρνηση λαμβάνει πρωτοβουλίες που μειώνουν το κόστος για τους παραγωγούς:
·Εξετάζεται η δυνατότητα, σε συνεργασία με τους παρόχους, να μην εκδίδεται μηνιαίως ο λογαριασμός, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στη διαχείριση των οικονομικών τους.
·Οι αγρότες απολαμβάνουν ήδη χαμηλή τιμή ρεύματος μέσω του Τιμολογιου «ΓΑΙΑ» από τα 0,093 € ανά κιλοβατώρα, τη στιγμή που το πραγματικό κόστος της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά είναι μεγαλύτερο, ενώ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλών χιλιάδων παραγωγών με 120 δόσεις.
·Παράλληλα, ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις με τα προγράμματα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι και ΑΠΟΛΛΩΝ, μέσω της δυνατότητας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ για τον ενεργειακό συμψηφισμό καταναλώσεων αγροτών και ΓΟΕΒ/ ΤΟΕΒ, εξασφαλίζοντας ακόμα φθηνότερο ρεύμα για την πρωτογενή παραγωγή.
- Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% – Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν
Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ενεργοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.
· Οι καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια θα καταγραφούν σε λίστα που θα αποσταλεί στην ΕΕ για έγκριση, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημίωσης το συντομότερο δυνατό.
· Η στήριξη θα αφορά μόνο καλλιέργειες που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων.
-Στήριξη της Κτηνοτροφίας – Αντικατάσταση Ζωικού Κεφαλαίου
Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2.
- Βαμβάκι – Σύνδεση με την Ενίσχυση & Βιώσιμη Καλλιέργεια
Η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών ενισχύεται με ειδική πρόβλεψη για 31,7 € ανά στρέμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και με μείωση του πλαφόν για ένταξη στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε τα εξής:
Όπως γνωρίζετε, προηγήθηκε μια πολύωρη σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτών, οι οποίοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται στα μπλόκα. Είναι σταθερή επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξουμε τον αγροτικό, τον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας. Μέσα από πολιτικές οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα, όχι απλά και μόνο της επιβεβαίωσης της στήριξης ενός τομέα που συμβάλλει τα μέγιστα και στη διατροφική επάρκεια, αλλά και στην κοινωνική συνοχή, αλλά κυρίως μέσα από πολιτικές που πραγματικά δίνουν τη δυνατότητα της ανθεκτικότητας στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε πάντα και σταθερά δίπλα στους αγρότες. Είμαστε πάντα και σταθερά αρωγοί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία και τη δυνατότητα και στους ίδιους να δουν ότι η κυβέρνηση με κάθε δυνατό μέσον μπορεί πραγματικά να τους σταθεί και σε αυτούς και στις οικογένειές τους.
Ερώτηση: Ποια αιτήματα συζητήσατε και θα προχωρήσουν;
Υπήρξε μια σειρά αιτημάτων, αλλά νομίζω ότι μας δόθηκε κυρίως η δυνατότητα να συζητήσουμε για την αλλαγή του τρόπου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Επίσης, για το αν θα υπάρξουν κάποιες αποζημιώσεις, οι οποίες αφορούν στη μειωμένη -ειδικά για εφέτος – παραγωγή, λόγω της κλιματικής κρίσης και του καύσωνα, αλλά βεβαίως και να δούμε και ορισμένα ζητήματα τα οποία αφορούσαν στην ενέργεια. Αυτά ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη μεταξύ μας συζήτηση και νομίζω ότι δόθηκαν και οι απαραίτητες απαντήσεις. Εκτιμώ ότι με αυτό τον τρόπο ακριβώς δείχνουμε τη δική μας διάθεση με έναν απολύτως έμπρακτο τρόπο.
Ερώτηση: Είναι ικανοποιημένοι οι αγρότες;
Κώστας Τσιάρας: Αυτό νομίζω πρέπει να το ρωτήσετε στους ίδιους. Αν με ρωτάτε θεωρώ πως θα έβλεπα τουλάχιστον ότι μέσα σ΄ αυτή τη συζήτηση υπήρξε ειλικρίνεια μεταξύ μας. Συζητήθηκαν πάρα πολλά ζητήματα, όχι μόνο το γεγονός ότι μπορεί να υπήρχαν τα συγκεκριμένα θέματα που αφορούσαν στο κόστος παραγωγής, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Καθώς επίσης και στο αν και κατά πόσο θα μειωθεί η συνδεδεμένη ή θέματα και ζητήματα που γενικά εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η δική μου αίσθηση, όμως, είναι ότι βρήκαμε έναν αρκετά ευρύ κοινό τόπο επικοινωνίας και νομίζω ότι αυτό ήταν ενδεχομένως το πιο θετικό στη μεταξύ μας συνάντηση.
Ερώτηση: Για το κομμάτι των αποζημιώσεων τι δρομολογείτε;
Κώστας Τσιάρας: Επιχειρούμε να ενεργοποιήσουμε το Μέτρο 23 όπου υπάρχει η δυνατότητα για παραγωγές που έχουν πάνω από 30% μείωση λόγω της κλιματικής κρίσης, να μπορεί να δοθεί κάποιο ποσό αποζημίωσης. Υπάρχει μία διαδικασία η οποία στην πραγματικότητα δίνει την ευκαιρία στη χώρα κράτος - μέλος να υποβάλει ένα φάκελο, τεκμηριωμένο, προφανώς με βάση το τι ακριβώς έχει συμβεί. Και αυτός ο φάκελος να τύχει της έγκρισης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το χρονοδιάγραμμα με βάση τους απαραίτητους χρόνους που χρειάζονται είναι περίπου μέχρι το καλοκαίρι. Αφορά τις καλλιέργειες που δικαιολογούν και τεκμηριώνουν ότι έχουν υποστεί ζημιά.
Ερώτηση: Τι αλλαγή θα έχουμε στο μοντέλο επιστροφής του ΕΦΚ;
Κώστας Τσιάρας: Αφορά στο γεγονός ότι πρέπει να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός, ανά καλλιέργεια, σε σχέση με το με την ποσότητα του πετρελαίου που χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη καλλιέργεια. Και νομίζω ότι αυτό ήταν ένα σαφές αίτημα, και από την πλευρά των αγροτών. Ήδη εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είχα πει ότι είναι ένα θέμα ανοιχτό προς συζήτηση. Εκτιμώ ότι δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την αμοιβαία κατάθεση απόψεων και επιχειρημάτων να συμφωνήσουμε ότι θα συσταθεί Επιτροπή μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών, όλων των εμπλεκομένων και φυσικά των ίδιων των αγροτών για να επαναπροσδιορίσουμε συνολικά τον τρόπο της επιστροφής.
Κωστής Κριτσιάνης