"Ανθηρό και αθλητισμός - Αθλήτριες και αθλητές" άρθρο του Μενέλαου Παπαδημητρίου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Ο Αθλητισμός είναι αρχαιοελληνικός θεσμός με ρίζες στην Εποχή του Χαλκού με απαρχές στα «ταυροκαθάψια» και σε αγώνες πυγμαχίας και πάλης, που σκηνές τους βρίσκουμε σε τοιχογραφίες, σε σφραγιδόλιθους και σε λίθινα αγγεία της Θήρας και της Μινωικής Κρήτης.
Στο διάσημο Ομηρικό Έπος της Ιλιάδας και πιο συγκεκριμένα στη Ραψωδία Ψ υπάρχει αναφορά στα «Άθλα επί Πατρόκλω», δηλαδή στα «Επιτάφια Άθλα» που οργάνωσε ο Αχιλλέας για να τιμήσει τον νεκρό αδελφικό του φίλο Πάτροκλο.
Και στην Οδύσσεια έχουμε ανάλογες περιγραφές, όταν ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος οργάνωσε προς τιμήν του Οδυσσέα αθλητικούς αγώνες (Ραψωδία Θ).
Αθλητικούς Αγώνες και αθλητές με πανελλήνιο κύρος συναντούμε στα Ολύμπια που άρχισαν το 776 π.Χ. ως τοπικού χαρακτήρα αγώνες και έμελλαν να γίνουν οι σπουδαιότεροι του αρχαίου κόσμου και σιγά σιγά να αποτελέσουν ως θεσμός τη βάση των Ολυμπιάδων-Ολυμπιακών Αγώνων, (γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία προς τιμήν του Διός). Επίσης και στα Πύθια, (γίνονταν επίσης κάθε τέσσερα χρόνια στους Δελφούς προς τιμήν του Απόλλωνα), στα Ίσθμια, (γίνονταν κάθε δύο χρόνια στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Ισθμία), τα Νέμεα (κάθε δύο χρόνια στο Ιερό του Δία στη Νεμέα) και οι Παναθηναϊκοί, που ελάμβαναν χώρα στην Αθήνα στη γιορτή των Παναθηναίων.
Αρχαιόθεν, αλλά ακόμα και σήμερα, οι αθλητικοί αγώνες έβαλαν τη βάση για δημιουργία μεταξύ των λαών κοινής αθλητικής συνείδησης με ανταγωνισμό αλλά και με συνεργασία, συμβάλλοντας έτσι και σε περαιτέρω πολιτιστικές, πολιτικές, θρησκευτικές συνεργασίες και φυσικά στη διαμόρφωση φιλίας μεταξύ αθλητών ακόμα και λαών.
Να σημειώσουμε ότι λόγω των δαπανών στην αρχαιότητα, αλλά και σήμερα ακόμα, ορισμένα αθλήματα είναι για τους αριστοκράτες πλουσίους (ιππασία, αθλήματα θάλασσας κ.α.), ήταν δε αποκλειστικά αντρικό προνόμιο. Οι γυναίκες είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνον στα Ηραία, κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία και συμμετείχαν μόνον παρθένες (ανύπαντρες γυναίκες) της Ήλιδας.
Γενικά όμως, ο αθλητισμός ήταν μια ανδρική υπόθεση ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, αφού ο Pierre de Coubertin ήταν πολέμιος της συμμετοχής των γυναικών. Σιγά-σιγά όμως από την Ολυμπιάδα του 1900 και μετά άρχισαν να λαβαίνουν μέρος όλο και περισσότερες γυναίκες και ειδικά την περίοδο από το 1976 έως το 1992 κυριολεκτικά υπήρξε πρόοδος σημαντική για τον γυναικείο αθλητισμό με συμμετοχή έως σήμερα σε όλα σχεδόν τα αθλήματα.
Υπήρξαν χώρες όπου ο αθλητισμός τους ήταν η προβολή τους στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά ακόμα και η ηθική υπεροχή τους τον καιρό των μπλοκ και του ψυχρού πολέμου.
Ο αθλητισμός και ο αθλητής-η αθλήτρια υιοθετούν τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, βασιζόμενη σε ήθος και το ίδιο απαιτούν οι αγωνιζόμενοι από τους φορείς διοίκησης!
Ο αθλητισμός και τα παιχνίδια στο Χωριό μας, στο Ανθηρό Αργιθέας, ως πριν τρεις 10ετίες, ήταν πρωτότυπος και παραδοσιακός (κυνηγητό, κρυφτό, λιθάρι, ακόντιο με λούρα, επί κοντώ με λατάκια για κοντάρι, σημάδι με τόξα δικής μας κατασκευής, άλμα εις μήκος χωρίς φόρα, άλμα απλούν και τριπλούν με φόρα, σημάδι με τη σφεντόνα, τόπα στα ισιώματα-λάκες τα αγόρια με μία μπάλα και την τρόμπα δίπλα, τσιλίκα, ενώ τα κορίτσια έπαιζαν τα μήλα, το σχοινάκι, πεντόβολα και τριότες, ενιαρότες, σημάδα, καλόγερο, ή πατώ κ.α.).
Στις πρώτες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις το 1983 υπήρξε και Ημέρα Αθλητισμού με διάφορα αθλήματα (αγώνες δρόμου, ποδόσφαιρο, σφαίρα, ακόντιο κλπ.).
ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
Το 1996 με ιδιωτική πρωτοβουλία και δωρεές (ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ Α.Ε., ΑΧΕΛΩΟΣ ΑΤΕ, Αφοί Γ. ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ και ο Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου) συναινούσης της τότε Κοινοτικής Αρχής (Κ. Ρέππας+) κατασκευάσθηκε το πρώτο αθλητικών προδιαγραφών γήπεδο μπάσκετ, που με βοήθεια και από το Σύλλογο Ανθηριωτών Αθήνας εξοπλίστηκε με μπασκέτες. Το γήπεδο αυτό κράτησε κοντά του τη νεολαία του Ανθηρού, φιλοξενώντας φυσικά και νεαρόκοσμο και από τα γύρω χωριά για περίπου δέκα χρόνια, οπότε και ξηλώθηκε τελικά το 2010 (η αποικοδόμηση είχε αρχίσει το 2006 αν ενθυμούμαι καλά) για να κατασκευασθεί το καινούργιο γήπεδο στην ίδια θέση.
ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Στη λάκα του Μοναστηριού έχουμε και το γήπεδο του ποδοσφαίρου. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή με τον αείμνηστο ιερέα Παπά-Τάκη (Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου) και αργότερα τον ιερέα Κωνσταντίνο Ρίζο παρεχώρησαν τη λάκα αυτή για αθλοπαιδιές.
Τα Ανθηριωτόπουλα, αγόρια και κορίτσια, είχαν πάντα έφεση στον αθλητισμό. Την αγάπη τους την έδειχναν και στο Χωριό, την έδειξαν όμως και στην πόλη όταν εκεί κατέφυγαν για να καζαντίσουν.
Το Χωριό μας έχει ανθρώπους με ταυτότητα στον αθλητισμό και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά αθλήματα! Ανέδειξε και Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες!
Η Συντονιστική Επιτροπή των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «ΑΝΘΗΡΙΩΤΙΚΑ 2015» ενέταξε στο πρόγραμμα αυτών Αθλητική Ημερίδα με διάφορα αθλήματα.
Πέμπτη 23 Ιουλίου
Αθλητικές Εκδηλώσεις - Ανθηρό και Αθλητισμός
1. Αγώνας ποδοσφαίρου εφήβων - ανδρών (απόγευμα, διάρκειας 40')
2. Αγώνας μπάσκετ παίδων-ανδρών (απόγευμα, -2- περίοδοι 15΄)
3. Αγώνας βόλεϊ γυναικών
4. Βράδυ-ώρα 8.30: Ομιλία για τον αθλητισμό με αναφορά στις Ανθηριώτισσες και στους Ανθηριώτες αθλητές. Απονομή κυπέλων στους νικητές -νικήτριες.
Παραθέτουμε εδώ τον κατάλογο αθλητριών και αθλητών (Ανθηριώτες και εκ μητρός καταγόμενοι, συν γαμβροί και νύφες), απευθυνόμενοι κυρίως στους συγχωριανούς μας για να τον αναγνώσουν και εάν υπάρχουν παραλείψεις να μας ενημερώσουν ώστε να συμπεριλάβουμε στην αναφορά μας και αυτούς.
Ελληνορωμαϊκή Πάλη
Αχιλλέας Λ. Τσιούμας+
Πρωταθλητής Ελλάδος με πληθώρα μεταλλίων (χρυσά, αργυρά και χάλκινα). Εκείνα τα χρόνια που μεσουρανούσε η Ελληνορωμαϊκή Πάλη με προπονητές τον Συντροφιό και τον Σάββα, έδωσε και ο αείμνηστος σήμερα Αχιλλέας τις δικές του χαρές στον εαυτό του, στην οικογένειά του, στο Χωριό μας και στην Ελλάδα με τις νίκες του. Ήταν αυτός που σε αγώνες πάλης στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1968 ανέβηκε στην παλαίστρα και πάλεψε με τον άρτι αφιχθέντα Ολυμπιονίκη μας Πέτρο Γαλακτόπουλο!
Μαζευόμαστε κατά δεκάδες οι ξενιτεμένοι Ανθηριώτες στον Πανελλήνιο για να τον δούμε στην παλαίστρα. Λίγο αργότερα έφυγε με την οικογένειά του στη Γερμανία (Φρανκφούρτη) για καλύτερη τύχη. Εκεί συνέχισε την πάλη και μάλιστα τελευταία, πριν αποχωρήσει ασχολήθηκε και με το Κατς.
Ο Πρωταθλητής Αχιλλέας τράβηξε σαν μαγνήτης κοντά του και άλλα Ανθηριωτόπουλα στην Εληνορωμαϊκή Πάλη στον Πανελλήνιο και έτσι έχουμε ολόκληρη ομάδα στην Πάλη στον Πανελλήνιο Γ.Σ.!
Αυτοί που αθλήθηκαν με ταυτότητα στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο είναι οι:
Αχιλλέας Τσιούμας του Λάμπρου
Σωτήριος Καναβός του Αστεριάδη (έπαιζε και ποδόσφαιρο στον Πανιώνιο Γ.Σ)
Ηλίας Παπαδημητρίου του Νικολάου
Γεώργιος Παπαδημητρίου του Νικολάου
Κωνσταντίνος Μπακογιάννης του Νικολάου
Ηλίας Καναβός του Σόλωνα
Από τους νεότερους στο άθλημα της Πάλης είναι ο Λευτέρης Κλάρας του Τιμολέοντα και ο Ηλίας Καναβός του Χρήστου στον Απόλλωνα Γ.Σ.
Ο Ηλίας Καναβός του Χρήστου, που γεννήθηκε το 1973 ασχολήθηκε με την πάλη από τα 13 ως και 20 χρονών. Ήταν της εποχής του Ολυμπιονίκη μας Κώστα Θάνου και του διάσημου Ρώσου Ολυμπιονίκη Αλεξάντερ Καρέλιν, με τους οποίους και πάλεψε. Έχει συμμετάσχει σε πολλά πρωταθλήματα κερδίζοντας πολλές νίκες!
Στίβος - Δρομικά αγωνίσματα
Τσιγαρίδας Κώστας του Πέτρου και της Χρυσούλας το γένος Κωφού
Πρωταθλητής Ελλάδος στα 200 και 400 μέτρα μετ’ εμποδίων (αργυρό μετάλλιο) με τον Σύλλογο Κερατσινίου και τον Εθνικό Πειραιώς.
Αθανάσιος Κωφός του Ναπολέοντα, δρομέας ως μαθητής και φοιτητής με την ομάδα του Πανελληνίου Γ.Σ στα 3.000 και στα 5.000 μέτρα, με συμμετοχές σε αγώνες στίβου στην Φρανκφούρτη το 1980, στη Βουλγαρία και στην Κύπρο το 1981 και σε πλείστους όσους αγώνες στην Ελλάδα.
Αγώνες Μαραθωνίου - Δρόμοι μεγάλων αποστάσεων
Η Βησσαρία και η Κλεοπάτρα κόρες του Γεωργίου Πατσιαούρα από το Λαγκάδι. Λατρεύουν τον αθλητισμό και έχουν συμμετοχή σε πολλούς δρόμους μεγάλων αποστάσεων και στο Μαραθώνιο κάθε χρόνο!
Δημήτριος Τσιώνος του Κωνσταντίνου (συμμετέχει σε ορεινούς Μαραθωνίους)
Στέφανος Μπαλάνος του Στέργιου (συμμετέχει σε ορεινούς και στον Κλασσικό Μαραθώνιο)
Ξιφασκία
Ηλίας Κρούπης του Γεωργίου (πολιτογραφημένος Ανθηριώτης σαν εγγόνι του Παπά-Γιάννη Γούλα), Πρωταθλητής Ελλάδος στην Ξιφασκία και με Παγκόσμιες νίκες! Σήμερα είναι προπονητής του αθλήματος.
Μπάσκετ
Ηλίας Αρχιμανδρίτης του Θωμά (στον Πανελλήνιο, σήμερα είναι και προπονητής)
Πωλ Γάλλος του Νικολάου (ΗΠΑ)
Ποδόσφαιρο
Δημήτριος Ζάχος του Ιωάννη (ΑΟ Τρίκαλα, ΑΕΛ Λάρισας)
Χρήστος Αρκούδας του Παναγιώτη (Ατρόμητος, Καλλιθέα, ΑΕΚ κ.α)
Αλέξανδρος Αρκούδας του Παναγιώτη (Ατρόμητος κ.α )
Δημήτριος Παπαδήμας του Ηλία (Τρίκαλα)
Παναγιώτης Κλάρας του Δημοσθένη (ΑΟ Μουζακίου)
Θωμάς Κωφός του Νικολάου (Δράκος Δρακότρυπας)
Κωνσταντίνος Καναβός του Μιλτιάδη (Εθνική Ομάδα Παίδων - ΑΕΚ - ΑΟ Βριλησίων - Εθνικός Αστέρας - Θύελλα Πατρών)
Δημοσθένης Καναβός του Κωνσταντίνου (ΑΟ Κηφισιάς – Ελπιδοφόρος Ν. Ερυθραίας)
Άλεξ Αζακάς του Λάζαρου (Καναδάς)
Θα μου επιτραπεί να σταθώ και να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στην οικογένεια του Αλεξάνδρου και της Πηνελόπης Τσαντούλα και του γιού τους Κρίστιαν.
Ο εκ Μεταμορφώσεως (Κατουσίου) Ανθηρού καταγόμενος εκ πατρός Αλέξανδρος Τσαντούλας του Χριστοφόρου (ο οποίος ήταν ανιψιός του Δημοσθένη Τσαντούλα), Φυσικός - Δημοσιογράφος, έχει πολυσυγγραφική και πολυαθλητική δράση.
Για δεκαοκτώ (-18-) χρόνια ο κύριος τουριστικός συντάκτης της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» με περισσότερα από επτακόσια πενήντα (-750-) πολυσέλιδα Κυριακάτικα αφιερώματα στην ομορφιά και τις χωρογεωγραφικές αξίες της «άγνωστης Ελλάδας» μας!
Στο ενεργητικό του καταγράφεται και το μεγάλο έργο του ΕΟΤ, για την προβολή θεματικών ενοτήτων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού και που έχει χαρακτηρισθεί σαν η «τουριστική βίβλος» της χώρας!
Μετείχε σε πάρα πολλές αποστολές, όπως από τη Γη του Πυρός στην έρημο Gobi στη Μογγολία, και από την έρημο Atacama των Άνδεων στα βόρεια ακρότατα της Αλάσκα.
Πρωταθλητής Ελλάδος αναβάσεων και αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτου το 1974, 6ος στους Πανελλήνιους Αγώνες Αλεξιπτωτισμού Ελευθέρας Πτώσεως το 1983, 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού το 1988, αρχηγός της εθνικής ομάδας αιωροπτερισμού στο 7ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σλοβενία το 1990 και test-pilot των αγώνων, αρχηγός εθνικής αποστολής στον παγκόσμιο εξαήμερο αγώνα μοτοσικλετών εκτός δρόμου (Enduro) - ISDE 92 - στην Αυστραλία.
Έλαβε μέρος σε παραβολικές πτήσεις, σε συνθήκες διαστήματος και μηδενικής βαρύτητας, με τα αεροσκάφη με τα οποία εκπαιδεύονται οι αστροναύτες σαν προσκεκλημένος του Ρωσικού Διαστημικού Κέντρου «Γιούρι Γκαγκάριν» στη Μόσχα το 1998 και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Μπορντώ το 2003.
Τέλος είναι ερευνητής πεδίου, σεναριογράφος και συντονιστής παραγωγής σε πολλά τουριστικά ντοκιμαντέρ Νομαρχιών και Αναπτυξιακών Φορέων.
Η Πηνελόπη Τσαντούλα, νύφη μας σαν σύζυγος του Αλέξανδρου, είναι φωτογράφος και καλύπτει άπαντα τα ταξιδιωτικά άρθρα του δημοσιογράφου συζύγου της, είτε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», είτε στην πρωτοποριακή σειρά των (-52-) Μπλε Οδηγών της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», στους οποίους είχαν την απόλυτη ευθύνη σχεδίασης και εκτέλεσης και έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες να ονειρευθούν και να γνωρίσουν αυτή την τόσο αξεπέραστη «άλλη Ελλάδα». Φυσικά φωτογραφίες κόσμησαν πολλά γνωστά έντυπα του περιοδικού τύπου, όπως «4ΤΡΟΧΟΙ», «ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ», «ΚΟΡΦΕΣ», «OXYGEN» κ.α.
Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η Πηνελόπη είναι επίλεκτη αθλήτρια της σκοποβολής, πολλές φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος ομάδων στο πυροβόλο πιστόλι και σε δύο Ολυμπιάδες των Masters, (7th World Masters Games - Sydney 2009 και 8th World Masters Games - Torino 2013), στα Ολυμπιακά αγωνίσματα σκοποβολής, αεροβόλο και πυροβόλο πιστόλι, κατέκτησε τρία χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο, καθώς και τρεις (-3-) παγκόσμιους τίτλους στην κατηγορία της!
Στα πεπραγμένα της περίοπτη θέση κατέχει η συμμετοχή μαζί με τον σύζυγό της στο πλήρωμα της «Παπυρέλας», όταν η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου ένα εντυπωσιακότατο πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας, και κωπηλάτησε τη ρεπλίκα του 10.000 π.Χ. από το Λαύριο στη Μήλο!
Τέλος ήταν η πρώτη Ελληνίδα που πέταξε στη χώρα μας με Αλεξίπτωτο Βουνού (Para-pente), έχει διακριθεί σε πολλά αθλήματα, όπως οι καταβάσεις ποταμών με kayak, οι αγώνες τρεξίματος δρόμου, ενώ ασχολείται με την ορειβασία, το χειμερινό σκι και γενικά τις δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον.
Ο Κρίστιαν Τσαντούλας του Αλεξάνδρου και της Πηνελόπης κατέχει Μaster Φυσικής Αγωγής και έχει πολλές διακρίσεις στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Πινγκ-Πονγκ), ενώ το 1997 ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος.
Κατέχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος Σκηνοθέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ με θέμα την τουριστική προβολή Δήμων, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Φορέων (Ζάκυνθος, Μάνη, Θάσος, Καβάλα, Ροδόπη, Σαμοθράκη, Λήμνος, Έβρος, Λέρος, Βόρειες Σποράδες, Βοιωτία, Αίγινα κ.α.).
Ο Κρίστιαν συμμετείχε στην τετραμελή ελληνοσουηδική ομάδα φοιτητών που σχεδίασε πείραμα που απέβλεπε στην άθληση των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το οποίο αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σαν ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης για το 2003.
Τιμήθηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2003, όπου στην επέτειο των εκατό χρόνων από την πρώτη πτήση του ανθρώπου (1903), πέταξε με μαχητικό Mirage 2000.
Επίσης του απενεμήθη το 1ο Βραβείο από την Ελληνική Εταιρεία Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής, για την καλύτερη εργασία-ανακοίνωση στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής (2003).
Τέλος ήταν λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιακής Φλόγας - Αθήνα 2004.
Συμπερασματικά το Ανθηρό και η Αργιθέα ολόκληρη νιώθουμε μεγάλη χαρά και μπορώ να πω αβίαστα και εθνική υπερηφάνεια για τις αθλήτριες και τους αθλητές μας, που με τη συμμετοχή τους, τις επιδόσεις τους και τις νίκες τους, ακόμα και σε Ολυμπιάδες, σήκωσαν ψηλά την Ιδέα του Αθλητισμού και τη Σημαία της Ελλάδας!