Προτάσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των αγροτικών περιοχών και συνέργεια με την Τοπική Ανάπτυξη του LEADER της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Ανακοινώσεις
- Εκτύπωση
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά στην εφαρμογή στρατηγικών για την ενίσχυση του ψηφιακού της μετασχηματισμού, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, μέσω της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.
Ως Αναπτυξιακή Εταιρία υπεύθυνη για τη διαχείριση του προγράμματος LEADER 2023-2027, προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις που απευθύνονται όχι μόνο στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, καθώς και σε συνεργατικά σχήματα και συλλογικούς φορείς της περιοχής μας.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς η στρατηγική αυτή συνδυάζεται με τη δυνατότητα αξιοποίησης σημαντικών πόρων, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, για την κατανομή υπερδέσμευσης σε κάθε εγκριθείσα πρόταση του νέου LEADER, είτε πρόκειται για ιδιωτική είτε για δημόσια πρωτοβουλία, στην Π.Ε. Καρδίτσας αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.
Προτάσεις και Τομείς Παρέμβασης του Προγράμματος LEADER 2023-2027
Οι υποπαρεμβάσεις του τοπικού προγράμματος LEADER 2023-2027 της Αναπτυξιακής Καρδίτσας μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων της Π.Ε. Καρδίτσας.
Η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μπορεί να ενισχύσει την παραμονή νέων ανθρώπων στην περιοχή, να δημιουργήσει συνθήκες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, να αναστρέψει τη δημογραφική ερήμωση των ορεινών περιοχών και να προάγει μια πιο βιώσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Συγκεκριμένες Υποπαρεμβάσεις και Τομείς Ενδιαφέροντος:
1.Προώθηση Ψηφιακών Υποδομών και Υπηρεσιών
«Ανάπτυξη και Βελτίωση Ψηφιακών Υποδομών σε Τοπική Κλίμακα»
Ενίσχυση ψηφιακής συνδεσιμότητας μέσω ευρυζωνικότητας και δικτύων υψηλής ταχύτητας, μέσω της υποπαρέμβασης 4.1.
«Δημιουργία Έξυπνων Χωριών»
Εφαρμογή τεχνολογιών IoT για τη διαχείριση πόρων, παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών και βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας, μέσω των υποπαρεμβάσεων 4.1, 7.2 και 7.3.
«Υποστήριξη Συνεργατικών Σχημάτων και Τοπικών Ομάδων»
Ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών για διαχείριση τοπικών πόρων και δικτύωση μεταξύ μελών οικοσυστημάτων, μέσω των υποπαρεμβάσεων 7.1, 7.2 και 7.3.
«Υποστήριξη Συνεργατικών Χώρων Εργασίας»
Δημιουργία και λειτουργία συνεργατικών χώρων εργασίας μέσω ψηφιακών πλατφορμών, μέσω των υποπαρεμβάσεων 4.1, 7.2 και 7.3.
2.Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας
«Υποστήριξη Ψηφιακών Startups»
Χρηματοδότηση για νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα των ΤΠΕ με σκοπό την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, μέσω της υποπαρέμβασης 1.6.
«Ψηφιακές Λύσεις για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»
Ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων για ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων όπως CRM και λύσεις e-commerce, μέσω των υποπαρεμβάσεων 1.1 έως 1.7.
3.Εκπαίδευση και Επιμόρφωση σε Ψηφιακές Δεξιότητες
«Προγράμματα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης»
Εκπαίδευση για βελτίωση ψηφιακών δεξιοτήτων σε αγροτικές διαδικασίες, τουρισμό, ψηφιακή εμπειρία και άλλους τομείς, αλλά και στον γενικό πληθυσμό μέσω των υποπαρεμβάσεων 2.1, 2.2 και 2.3.
«Δημιουργία Ψηφιακών Χώρων Εκμάθησης»
Δημιουργία χώρων εκμάθησης και πρόσβασης σε ψηφιακές τεχνολογίες, μέσω των υποπαρεμβάσεων 3.1 και 3.2.
4.Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής μέσω Εφαρμογής ΤΠΕ
«Ψηφιακή Φροντίδα και Ευημερία»
Εφαρμογή ψηφιακών λύσεων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ευάλωτους κατοίκους, μέσω των υποπαρεμβάσεων 3.1 και 3.2.
«Έξυπνες Κοινότητες»
Χρήση ΤΠΕ για βελτίωση τοπικής δημόσιας διοίκησης και παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως πλατφόρμες συμμετοχικής δημοκρατίας και διαβούλευσης, εφαρμογές για κινητά που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων κ.α.
«Προώθηση Τουρισμού μέσω Ψηφιακών Μέσων»
Ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για προώθηση του τουρισμού, μέσω της υποπαρέμβασης 4.2.
«Εφαρμογές Ανάδειξης και Προβολής Πολιτιστικών Στοιχείων»
Ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής ξενάγησης και προβολής πολιτιστικών στοιχείων, μέσω της υποπαρέμβασης 5.2.
5.Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και Ενεργειακή Απόδοση μέσω Ψηφιακής Διαχείρισης
«Ψηφιακή Διαχείριση Φυσικών Πόρων»
Ανάπτυξη συστημάτων για διαχείριση φυσικών πόρων με ψηφιακές τεχνολογίες, μέσω της υποπαρέμβασης 6.2.
«Έργα Ενεργειακής Απόδοσης»
Υποστήριξη έργων για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης με ψηφιακές τεχνολογίες, μέσω της υποπαρέμβασης 6.2.
Οι παραπάνω προτάσεις είναι ενδεικτικές και δεν αποκλείουν τη χρηματοδοτική στήριξη άλλων καινοτόμων προτάσεων, που θα υποβληθούν ειδικά από νέους, γυναίκες, ανέργους, κοινωνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι αποτελούν τους κατά προτεραιότητα δικαιούχους του προγράμματος. Με την ίδια προτεραιότητα θα αξιολογηθούν προτάσεις που θα αφορούν ορεινές περιοχές.
Συνολικά, το πρόγραμμα LEADER 2023-2027, με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά και συμπληρωματικά προς άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τοπική ανάπτυξη και να συμβάλει ουσιαστικά στην ευημερία των τοπικών κοινοτήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με:
Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ - Ομάδα Τοπικής Δράσης LEADER
Σακελλαρίου Ευάγγελος
Γενικός Διευθυντής