"30 χρόνια ζωής συμπλήρωσε το Μουσείο Ανθηρού Αργιθέας" γράφει ο Μενέλαος Παπαδημητρίου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Στο Ανθηρό Αργιθέας - τότε Κοινότητα και σήμερα έδρα του Δήμου ΑΡΓΙΘΕΑΣ - ιδρύθηκε αρχικά το 1985 (μετά την κλοπή του Τέμπλου και των Εικόνων της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου τονν Ιούλιο του 1984 από την περιβόητη σπείρα αρχαιοκαπήλων Ιωάννη Κοτσάφτη, Χρύσανθου Ραφτόπουλου κ.λ.π.
- η υπόθεση αυτή συνετάραξε το Πανελλήνιο τότε, αφού πέραν των άλλων φερόταν εμπλεκόμενοι ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης και ο μεγαλοσυλλέκτης Ιόλας) με την αριμ. πρωτ. ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/ Β2/φ 21/26678/226/25.6.1985 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών (Δνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων - Τμήμα Βυζαντινών Μουσείων) ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ.
Σημειωτέον ότι πολύ πριν την κλοπή του Τέμπλου και των Εικόνων είχε συλληφθεί η ιδέα ίδρυσης Μουσείου στο Ανθηρό ώστε να στεγαστούν σε αυτό τα κειμήλια και να διασωθεί έτσι ή ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά που κατ΄επανάληψη είχαν πληγεί μέχρι τότε, τόσο από τις άστοχες και ζημιογόνες παρεμβάσεις των συμπατριωτών μας συνάμα με την αδιαφορία τους - δεν γνώριζαν την αξία τους και τη σημασία τους - όσο και από τη λεηλασία των αδίστακτων ιερόσυλων (αφαίρεση της εικόνας του Προφήτη Ηλία από αγνώστους, αφαίρεση εικονισμάτων με διπλή όψη από το χορό του πολυελαίου της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου περί το 1965, κλοπή εικόνων Μεταμόρφωσης Σωτήρος μεταξύ 11 και 13.9.1979 από τη σπείρα των Λουκά - Οικονόμου και Ρηγογιάννη που καταδικάστηκαν στο Εφετείο κακουργημάτων της Λάρισας αλλά οι εικόνες δεν βρέθηκαν ποτέ (είχαν κατασχεθεί φωτογραφίες των εικόνων μας από την Ιντερπόλ) - δικηγόροι πολιτικής αγωγής για την Εκκλησία είχαμε παρασταθεί ο Δημήτριος Τσιώνος από Θεσσαλονίκη και ο γράφων από την Αθήνα -, αφαίρεση ή και καταστροφή χειρογράφων Ευαγγελίων και άλλων Κειμηλίων, υπόθεση Ευαγγελίου Μονής Γεννεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου που είχε τυπωθεί από τον Ιταλό Αντόνιο Πιμέλω...κ.α.
Για το σκοπό αυτό, δηλαδή της ίδρυσης του Μουσείου, μετά τις πρώτες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις << ΑΝΘΗΡΙΩΤΙΚΑ 1983 >> που έμελλαν να αποτελέσουν Σταθμό για την Πολιτιστική ανάπτυξη του Ανθηρού και της Αργιθέας και να καταστούν θεσμός, οι Φορείς του Ανθηρού με τους τότε εκπροσώπους τους (Κοινοτική Αρχή - Πρόεδρος Κώστας Κωτής, Αδελφότητα Ανθηριωτών Αθήνας Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Πρόεδρος ο εδώ γράφων, Σύλλογοι Ανθηρού και Μεταμόρφωσης και Εκκλησιαστικές Επιτροπές με τους Ιερείς Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνο Ρίζο) συνήλθαμε σε κοινή σύσκεψη και αποφασίσθηκε να υπάρξουν και υπήρξαν παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίας (ΥΠΠΕ, Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας, Νομάρχης κ.α.) Μας πρόλαβαν όμως οι ιερόσυλοι με τη λεηλασία της Κοίμησης της Θεοτόκου το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου 1984.-
Μετά τη σύλληψη των αρχαιοκαπήλων, την ανεύρεση και επιστροφή του Τέμπλου και των Εικόνων στις 25 Αυγούστου 1984 στις ρίζες μας, στο ΑΝΘΗΡΟ, η ίδρυση του Μουσείου ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη. Η ευκαιρία ήταν μοναδική καθώς η υπόθεση γέμιζε τα πρωτοσέλιδα και τα σαλόνια του Τύπου σε όλη τη Χώρα και λόγω της φύσης της και λόγω της φερόμενης εμπλοκής μελών της υψηλής κοινωνίας. Πέραν τούτου ένα ήταν βέβαιο, ότι το ανεκτίμητης αξίας Τέμπλο και οι Εικόνες δυστυχώς πλέον δεν μπορούσαν να επανέλθουν και να τοποθετηθούν στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο και φυσικό τους χώρο όπου προώρισται για λατρεία, προς μεγάλη μας λύπη.
Αμέσως την ημέρα αυτή 25.8.1984 ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Ανθηρού Κώστας ΚΩΤΗΣ συνεκάλεσε έκτακτο Κοινοτικό Συμβούλιο και ΟΜΟΦΩΝΑ - επ΄ευκαιρία μεταφοράς του Κοινοτικού Γραφείου στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου (εδώ που τώρα στεγάζεται ο Δήμος Αργιθέας και άλλες υπηρεσίες) - αποφασίσθηκε η δωρεάν παραχώρηση του οικήματος του Κοινοτικού Γραφείου για τη στέγαση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ.
Ακολούθησε κοινή σύσκεψη όλων των Φορέων επί παρουσία και της Αρχαιολόγου Σταυρούλας Σδρόλια (Επιμελήτρια της 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας με Προϊστάμενο τον Λάζαρο Δεριζιώτη) που είχε έρθει στην Αθήνα και μαζί παραλάβαμε τα Κειμήλια από την Ασφάλεια Προαστίων και αμέσως έγινε επιμέτρηση του κτηρίου και αφού συνεφώνησε η κα Σδρόλια για το κατάλληλο ακολούθησε η σύνταξη σχετικής μελέτης από τον Πρόεδρο Κώστα ΚΩΤΗ - πολιτικό μηχανικό και η αποστολή της στη Λάρισα.......Μετά από αναζήτηση και περιπλάνηση 3 ημερών βρήκαμε τον τότε Μητροπολίτη μας ΚΛΕΟΠΑ σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη και μας έδωσε την υπογραφή του και την ευχή του για καλή επιτυχία στον σκοπό μας!!!.....
Συμπληρώθηκε έτσι ο φάκελος και με τις συντονισμένες μας προσπάθειες και την ευαισθησία της τότε Υπουργού Πολιτισμού - της αλησμόνητης ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας (αριθ. πρωτ. 1066/23.5.1985) ο αγώνας μας στέφθηκε από επιτυχία και η ίδρυση του Μουσείου με τη μορφή της Μουσειακής Συλλογής ήταν πλέον ένα ιστορικό γεγονός για τον Τόπο μας!!! Και όχι μόνο, αφού τύχαμε και επιχορήγησης 1.000.000 δραχμών και έγιναν οι υποδειχθείσες και ενδεδειγμένες εργασίες ασφαλείας του κτηρίου που στεγαζόταν ήδη εκεί τα κειμήλια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Αργότερα μεταφέρθηκαν εκεί με τη σύμφωνη γνώμη και της Αρχαιολογίας το Τέμπλο, οι Εικόνες, τα ευαγγέλια και σκεύη της Μονής Γεννεσίου Θεοτόκου Κατουσίου, και άλλα κειμήλια από την Αγία Παρασκευή, τον Αγιάννη, τον Προφήτη Ηλία και τα άλλα ξωκκλήσια του Χωριού μας.
Σημειωτέον ότι τα δυό Μοναστήρια Ανθηρού - Γεννεσίου Θεοτόκου Κατουσίου και Κοιμήσεως Θεοτόκου είναι ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΜΝΗΜΕΙΑ (ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/80716/5-1-1983 - ΦΕΚ 166/Β/8-4-1983). Σε αυτά δε μετά τη μεταφορά στο Μουσείο των Τέμπλων, εικόνων κλπ με δωρεές Ανθηριωτών έγιναν αντίγραφα και τοποθετήθηκαν στη θέση των παλαιών και έτσι καλύφθηκαν τα κενά των Καθολικών...
Μετά 10 χρόνια από την ίδρυσή του και συγκεκριμένα με την αριθμ. 32/22.4.1995 απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου (Πρόεδρος ο αείμνηστος Κώστας ΡΕΠΠΑΣ), με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανθηρού (Πρόεδρος ο δάσκαλος Ηλίας ΜΠΑΛΑΝΟΣ) και με συνεργασία του Συλλόγου της Αθήνας (Πρόεδρος Βασίλειος ΤΣΙΟΥΜΑΣ), έγινε ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ της Μουσειακής Συλλογής και συστήθηκε ίδιο Νομικό Πρόσωπο της Κοινότητας Ανθηρού με την επωνυμία < ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ> η δε συστατική Πράξη, μετά την έγκριση από τον Περιφερειακό Διευθυντή Θεσσαλίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 529/19.6.1995) με τους εκεί αναφερόμενους σκοπούς που είναι ενδεικτικοί και όχι περιοριστικοί.....
Το Μουσείο αυτό που αργότερα με τον Καποδίστρια συνέχισε ως ΝΠΔΔ του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανθηρού του Δήμου ΑΡΓΙΘΕΑΣ - και ύστερα με τον Καλλικράτη; - φιλοξενεί τα δυο ανεκτίμητα ξυλόγλυπτα Τέμπλα των Μοναστηριών του Ανθηρού, εικόνες ανεπανάληπτες, βημόθυρα του 1647, εκκλησιαστικά βιβλία χειρόγραφα, εικόνες χορού αμφιπρόσωπες, εικόνες δίζωνες σε ξύλο και σε μουσαμά, δίπτυχα και τρίπτυχα, επιτάφιο σε ύφασμα, μηνιαία, ευαγγέλια χειρόγραφα και μη με παλαιότερο αυτό του 1508, Τυπικά, τριώδια, φύλλο περγαμηνής του 1811 με ιστορικά στοιχεία και άλλα σπάνια κειμήλια και χειρόγραφα. Μεταξύ δε των χειρογράφων και το πρωτότυπο ιστορικό ντοκουμέντο με ημερομηνία <Αλονάρις 1811> όπου καταγράφεται το πέρασμα του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ από τη ΜΠΟΚΟΒΙΤΖΑ (ΑΝΘΗΡΟ)!!!!!!!!!!
Η σημασία του για το Ανθηρό και την Αργιθέα είναι σημαντικότατη αφού με την φιλοξενία των παραπάνω Κειμηλίων αφενός μεν διασώζεται η ιστορική, εκκλησιαστική και πολιτιστική μας κληρονομιά <είναι χρέος μας στον Τόπο, στους Προγόνους μας, στις μελλοντικές γενιές> και αφετέρου γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών στην περιοχή μας!!!
.......................................................
Σημειωτέον ότι το Δεκέμβριο 1999 το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από το Δ. Σ να διαθέσουμε την εικόνα <Παναγία - Μήτηρ Θεού> για την έκθεση που διοργάνωνε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ!!!!
.......................................................
Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από εργασία μου που γράφτηκε στις 23.2.2000 και δημοσιεύθηκε στον Τύπο.
Ανασύρθηκε και δημοσιεύεται εδώ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας ΜΟΥΣΕΙΩΝ στις 18.5.2015!!!!
Δημοσιεύεται για τις φίλες και τους φίλους που είναι ταγμένοι να υπηρετούν την Ιστορία, τα Μνημεία και τα Κειμήλια και την Πολιτιστική μας Κληρονομιά!!!
Πρόσφατα θα αναγνώσατε παρέμβασή μου για το ΜΟΥΣΕΙΟ του ΑΝΘΗΡΟΥ που όπως αποδεικνύεται και από ντοκουμέντο - έγγραφο Πίνακα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι το 74ο Μουσείο της ΕΛΛΑΔΑΣ.
Αν κάποιοι, που υπηρετούν και Θεσμούς, δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του ας προσέξουν του λοιπού....να μην τους φάει η αλεπού...όπως θα έγραφε ο αείμνηστος σατιρικός Ανθηριώτης Ποιητής Κώστας ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ..
Κι αν κάποιοι ονειρεύονται άλωσή του και ορέγονται.....θα μείνουν με τις ορέξεις...(προσέξτε μην ανοίξει η όρεξη είπε τις....).
Οι δε υπηρετούντες τον Πολιτισμό να προσέχουν τα έγγραφά τους για τα Μνημεία και τα Κειμήλια του ΑΝΘΗΡΟΥ......που χωρίς να τα έχουν επισκεφτεί άλλα γράφουν στην αρχή και άλλα μετά από λίγες μέρες....