Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (;) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Με απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Κοινωνικώς Επιχειρείν 2010 – Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη-ΕΚΕ, στις 13 Οκτωβρίου 2010, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (μέσα στην ΔΕΘ) στην Θεσσαλονίκη.
Στόχος του ήταν η κατανόηση εκ μέρους των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ο καταλυτικός ρόλος που μπορούν να παίξουν αυτές στη βιώσιμη ανάπτυξη και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Επίσης έγιναν παρουσιάσεις πραγματικών επιχειρηματικών δράσεων και εμπειριών.
Ο κ. Ν. Αναλυτής, πρόεδρος του Δικτύου ανέφερε: αντίθετα με ότι θα περίμενε κανείς-η ΕΚΕ είναι περισσότερο αναγκαία σε δύσκολες περιόδους. Και τούτο, διότι η κοινωνία περιμένει την υποστήριξη των επιχειρήσεων προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση.
Ο κ. P. Bernert, αντιπρόεδρος του EuroCommerce υπογράμισε: Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνουν μικρά αλλά σημαντικά βήματα για την ΕΚΕ από ένα μεγάλο αριθμό μεσαίων & μικρών επιχειρήσεων (25 εκ ΜΜΕ), αντί να περιμένουμε κάποιες πρακτικές από μικρό αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο κ. Χ. Γεωργίου (Σύνδεσμός Βιομηχανιών Β. Ελλάδος) παρουσίασε την υπηρεσία «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής» που προσφέρει ο ΣΒΒΕ στα μέλη του διαμεσολαβητικά ώστε να βρίσκουν ανταπόκριση άτομα ή ομάδες, που θέλουν να συνδεθούν με επιχειρήσεις, με επιχειρήσεις που θέλουν να προσφέρουν. Σήμερα στο «Δίκτυο ΣΒΒΕ» έχουν εγγραφεί οι προθέσεις 20 Εταιριών-Μελών ΣΒΒΕ να προσφέρουν και 10 οργανώσεων με αιτήματα.
Ο κ. Ε. Βλαχογιάννης, Αντιπρόεδρος Εμπ-Βιομ. Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης, έδωσε πολλές ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στην ΕΚΕ, ξεκαθαρίζοντας κατ’ αρχή, ότι μια επιχείρηση πρωτίστως πρέπει να είναι οικονομικά κερδοφόρα, για να μπορεί δευτερευόντως να συνεισφέρει και σε ιδέες όπως η ΕΚΕ. Το κράτος έχει εγγενείς αδυναμίες-ανεπάρκειες, οι οποίες είναι ουσιαστικότερες από τις αστοχίες της αγοράς. Οι συνεισφορά των Εταιριών στην μακροχρόνια αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, ειδικά σε περιόδους όξυνσης, είναι επιβεβλημένη, ώστε να απομακρύνεται ο κίνδυνος για την ελευθερία των αγορών.
Η καθ Μ. Τσακαρέστου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), έδωσε πάρα πολλά χρήσιμα στοιχεία από μακροχρόνιες έρευνες σε 30 χώρες παγκοσμίως για την ΕΚΕ και την Υπεύθυνη Κατανάλωση. Μόνο το 30% των συμπολιτών μας έχουν καλή πληροφόρηση για την ΕΚΕ. Μόνο το 14,6% έχουν διαβάσει κάποιο Κοινωνικό Απολογισμό Εταιρίας. Το 65,7% άλλαξαν θετικά μετά την κατανόηση της ΕΚΕ. Το 52% των καταναλωτών επιβράβευσαν τις Εταιρίες που εφαρμόζουν ΕΚΕ αγοράζοντας και μιλώντας θετικά για την Εταιρία.
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη-ΕΚΕ αποκαλείται η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ δέσμευση των επιχειρήσεων σε στρατηγικές που ενσωματώνουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, που συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη, στην κοινωνική αλληλεγγύη και σε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ επιχείρησης, εργαζομένων, τοπικής κοινωνίας και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Από ότι φάνηκε, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη-ΕΚΕ, είναι η συγκροτημένη προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου να φανεί (ή και να γίνει?) υπεύθυνος, και κοινωνικά, πολίτης. Είναι μια τάση να εξανθρωπιστεί η «απάνθρωπη»-«ανήθικη»-οικονομίστικη προσήλωση των Εταιριών μόνο στο εκχρηματισμένο κέρδος. Από όσα παρουσιάστηκαν φαίνεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν ωφέλειες από την προώθηση της ΕΚΕ, τόσο οι καταναλωτές & πελάτες, όσο και οι εργαζόμενοι αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς και οι τοπικές κοινότητες, οι επιχειρηματικοί συνεργάτες (προμηθευτές, εργολάβοι κλπ), οι Δημόσιες Αρχές, οι οργανώσεις των πολιτών, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και φυσικά το περιβάλλον (κυρίως φυσικό, όσο και πολιτιστικό, κλπ).
Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.csrhellas.org
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382