Σωτ. Παπαγεωργίου: “Δίκαιο και αναγκαίο το αίτημα της τοπικής κοινωνίας των Σοφάδων για ενσωμάτωση του Κ.Υ. στα «άγονα και προβληματικά»”
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Κατά την επίσκεψή μου στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων βεβαιώθηκα ότι η ενσωμάτωσή του στα «άγονα και προβληματικά» αποτελεί αναγκαιότητα για την τοπική κοινωνία της περιοχής.
Με βάση την απόφαση για τον καθορισμό των προβληματικών και άγονων περιοχών της περ. Ε της παρ. 11 του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 (Α΄ 225), ως προβληματικές και άγονες καθορίζονται εκείνες «οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες που επικρατούν, ιδίως οι γεωγραφικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές ή οικιστικές, συνιστούν αντικίνητρο για την κατάληψη θέσεων ιατρών/ οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ στις υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε αυτές. Όταν ένα κέντρο υγείας εντάσσεται στην κατηγορία αυτή, τότε αυτομάτως αποκτά ειδικά κίνητρα προσέλκυσης ιατρών (ειδική μοριοδότηση και περισσότερα χρήματα) ώστε να προχωρήσει η στελέχωσή τους και η λειτουργία τους να καταστεί ικανοποιητική.
Το Κέντρο Υγείας Σοφάδων εξυπηρετεί με βάση την απογραφή του 2021 περισσότερους από 10 χιλιάδες κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Σοφάδων και σχεδόν 17 χιλιάδες πολίτες που έχουν «πολιτογραφηθεί» στο σύνολο του Δήμου Σοφάδων. Πρόκειται για έναν Δήμο με περισσότερα από 720 τ. χλμ. που συνδυάζει ορεινό, ημιορεινό και πεδινό περιβάλλον. Πέρα από την ιδιότυπη μορφολογία, η πόλη των Σοφάδων εμπεριέχει στους κόλπους της των οικισμό των Ρομά, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα έτσι ώστε να ενσωματωθεί το Κέντρο Υγείας στην κατηγορία με ιδιαιτερότητες, όπως άλλωστε συνέβη με τα αντίστοιχα Κέντρα της Κοζάνης και της Αλεξάνδρειας.
Στο Κέντρο Υγείας ενημερώθηκα από τον Διευθυντή και τα στελέχη για τις σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και για τις πρόσφατες προκηρύξεις ιατρών που κατέληξαν άγονες λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Το Κέντρο Υγείας Σοφάδων, παρά την αυταπάρνηση των στελεχών του, υπολειτουργεί, χωρίς Παιδίατρο, χωρίς Ορθοπεδικό, δίχως Ακτινολόγο και με αιμοληψίες μία φορά την εβδομάδα, μόλις για δέκα ασθενείς.
Η ανάπτυξη του δημοσίου συστήματος υγείας και η εγγύηση της δωρεάν, καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, αποτέλεσε θεμελιώδη κοινωνική κατάκτηση. Παρά τις καθυστερήσεις, τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα, η ανάπτυξη των κέντρων υγείας υπήρξε μια εμβληματική μεταρρύθμιση και έτυχε καθολικής αναγνώρισης από τους πολίτες, γιατί ανταποκρίθηκε στην κάλυψη πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι ώρα για γενναίες πρωτοβουλίες, για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση ενός συστήματος υγείας που θα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό τον πολίτη και θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρόληψης και Φροντίδας.
Δρ Παπαγεωργίου Σωτήρης
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Διδάσκων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μέλος Κεντρικής Πολ. Επιτροπής ΠΑΣΟΚ