Δημ. Γκούγκλιας: “Νέο κολυμβητήριο για την Καρδίτσα τώρα…. Για να μην βυθιστούν τα όνειρα…. Για να μην πνιγεί η ελπίδα” Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άλλα Αθλήματα
- Εκτύπωση
Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα τους Βουλευτές του νομού Ασ. Σκόνδρα, Γ. Κωτσό και Σπ. Λάππα, τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Νούσιο, τον Δήμαρχο Καρδίτσας Β. Τσιάκο και τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΚ Γ. Ρόβα απέστειλε ο Πρόεδρος της Αθλητικής Κολυμβητικής Ακαδημίας Καρδίτσας (Α.Κ.Α.Κ.) Δημ. Γκούγκλιας ζητώντας την δημιουργία δεύτερου κολυμβητηρίου στην πόλη.
Αναλυτικά η επιστολή του Κου Γκούγκλια:
Η Διοίκηση της Αθλητικής Κολυμβητικής Ακαδημίας Καρδίτσας (Α.Κ.Α.Κ.) και εγώ προσωπικά ως πρόεδρός της, ήδη από το έτος 2014 με ανοικτή επιστολή μου είχα θέσει υπόψη των τοπικών παραγόντων τα προβλήματα υποδομών και λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καρδίτσας και είχα τονίσει την ανάγκη κατασκευής νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου 50 μέτρων. Επανήλθα και άλλες φορές τα μετέπειτα χρόνια, μάταια όμως.
Τα χρόνια δυστυχώς περνούν χωρίς το πάγιο αίτημα των κολυμβητικών σωματείων και των αθλητών να εισακούεται.
Το υπάρχον Κολυμβητήριο, 40 χρόνια μετά τη ανέγερσή του, δεν ανταποκρίνεται πλέον ούτε κατ’ ελάχιστο στις ανάγκες και τα αγωνιστικά δεδομένα του σήμερα. Απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός, σοβαρή μελέτη και πολιτικό όραμα για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου-σταθμού στην αθλητική και πολιτιστική ιστορία της πόλης μας. Οι διακρίσεις των Καρδιτσιωτών αθλητών στην κολύμβηση μάς φέρνουν αντιμέτωπους με την ευθύνη μας, εμείς ως διοικήσεις κολυμβητικών σωματείων και εσείς ως πολιτικοί φορείς να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να προσφέρουμε στους πολίτες και στους αθλητές υποδομές που τους αξίζουν.
“Νέο Κολυμβητήριο για την Καρδίτσα τώρα
Για να μην βυθιστούν τα όνειρα
Για να μην πνιγεί η ελπίδα”
Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις
Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καρδίτσας άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 1980 και λειτούργησε για πρώτη φορά το έτος 1982.
Διαθέτει δύο κολυμβητικές δεξαμενές, μια μικρή κεκλιμένη πισίνα 12 μέτρων, μια μεγάλη πισίνα 25 μέτρων έξι διαδρομών και μια πτέρυγα κερκίδων χωρητικότητας 200 ατόμων. Διαθέτει αποδυτήρια ανδρών και γυναικών 3 αιθουσών με 6 ντουζιέρες το καθένα από αυτά. Προ διετίας λόγω μεγάλης έλλειψης διαθέσιμου χώρου κατασκευάστηκαν κάτω από την κερκίδα μονόχωρα αποδυτήρια ανδρών και γυναικών με 3 ντουζιέρες το καθένα.
Εντός του κολυμβητηρίου, υπάρχει μικρός χώρος-σταθμός υπαλλήλων και μικρός χώρος που χρησιμοποιείται ως ιατρείο μόνο σε περίπτωση αγώνων.
Οι κολυμβητικές δεξαμενές από την κατασκευή του Κολυμβητηρίου έως το 2013 θερμαίνονταν με καυστήρα πετρελαίου, επιβαρύνοντας με ασύλληπτο κόστος το Δήμο Καρδίτσας. Σήμερα η θέρμανση γίνεται με φυσικό αέριο, πηγή ενέργειας φιλικότερη προς το περιβάλλον και οικονομικότερη, παρόλα αυτά ακόμα πολύ δαπανηρή για το Δήμο Καρδίτσας.
Τα προβλήματα
Για ένα Δήμο (η Δημοτική Κοινότητα Καρδίτσας, οι Τοπικές Κοινότητες και οι Δημοτικές Ενότητες που ανήκουν σε αυτόν) σχεδόν 57.000 κατοίκων και με όμορους Δήμους, των οποίων οι κάτοικοι φτάνουν οδικώς στην πόλη σε μικρό χρονικό διάστημα, με μια δυναμική και συνεχώς αναπτυσσόμενη κολυμβητική κοινότητα και με το κολύμπι σε πισίνα σαν μόνη λύση εκμάθησης, λόγω γεωγραφικής θέσης, το υπάρχον κολυμβητήριο δεν επαρκεί. Ο νομός Καρδίτσας συνεχίζει να είναι αδικημένος και υποβαθμισμένος από πλευράς αθλητικών υποδομών.
Πέραν της θέρμανσης και της εξαιρετικής ποιότητας του νερού, για τα οποία μεριμνά και ακούραστα προσπαθεί να εξασφαλίσει η διοίκηση του ΔΟΠΑΚ, οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις διατηρούνται εδώ και χρόνια σε ένα ανεκτό επίπεδο για την ασφάλεια των αθλητών χάρη στην εμπειρία, την εργασία και την αφοσίωση των υπαλλήλων και τις επεμβάσεις του σημερινού και των πρώην προέδρων του ΔΟΠΑΚ, που όσο και αν ήταν προς τη θετική κατεύθυνση, δεν μπορούν να ανατρέψουν την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καρδίτσας δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες ούτε στα αγωνιστικά δεδομένα του σήμερα.
Στο χώρο δραστηριοποιούνται τέσσερις (4) κολυμβητικοί σύλλογοι. Όλοι προσφέρουν τμήματα μικρής πισίνας, ακαδημιών, προαγωνιστικής και υδρογυμναστικής. Κατά τη φετινή χρονιά δύο (2) από αυτούς προσφέρουν τμήματα αγωνιστικής κλασσικής και τεχνικής κολύμβησης και τρεις (3) τμήματα υδατοσφαίρισης, οι δύο παιδικά και ο ένας ανδρών.
Ο χώρος και ο χρόνος προπόνησης δεν επαρκούν. Προκαλούνται αντιπαλότητες και ανταγωνισμοί για την διεκδίκηση ωρών και διαδρομών. Καταργείται κάθε έννοια συνεργασίας και άμιλλας σε ένα χώρο που εξ ορισμού θα έπρεπε να υπάρχουν. Οι αθλητές δεν λαμβάνουν την προπόνηση που χρειάζονται, δεν έχουν το χώρο και το χρόνο να αθληθούν, κυρίως δεν έχουν την απαραίτητη απόσταση εντός πισίνας για να αναπτύξουν την αντοχή στο άθλημά τους, να τελειοποιήσουν την τεχνική τους, να επιδοθούν και να βελτιωθούν σε αγωνίσματα του υγρού στίβου που απαραιτήτως χρειάζονται την διάσταση των 50 μέτρων, όπως είναι η κλασσική και η τεχνική κολύμβηση.
Ο μεγάλος όγκος κολυμβητών θέτει σε διαρκή κίνδυνο την υγιεινή και την ασφάλεια. Ο συνωστισμός στα αποδυτήρια και ο μεγάλος όγκος λουομένων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, φέρνει το πεπαλαιωμένο σύστημα στα όριά του. Προπονητές, γονείς, συνοδοί, αθλητές διαφόρων ηλικιών, κοινό συνωστίζονται στον περιορισμένο χώρο αποδυτηρίων, κερκίδων, κολυμβητικών δεξαμενών. Δεν είναι λίγες οι φορές που χάνονται προπονήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων. Οι προδιαγραφές ασφαλείας δεν τηρούνται όχι από άγνοια ή ανευθυνότητα, αλλά από την πίεση για την εξεύρεση χώρου και χρόνου προπονήσεων.
Και όλοι ελπίζουν και εύχονται… να μην χρειαστεί να εκκενωθεί ο χώρος λόγω έκτακτου γεγονότος, να μην τραυματιστεί αθλητής, να μην γλιστρήσει κανείς, να μην χαλάσει η αντλία, να μην “τινάξει” η μικρή πισίνα… Τα ευχολόγια όμως δεν αρκούν.
Το άθλημα της κολύμβησης εξελίσσεται συνεχώς. Οι προπονητές καταρτίζονται στην επιστήμη τους αποκτώντας γνώσεις. Οι ομάδες επενδύουν στους αθλητές τους. Οι αθλητές αφοσιώνονται, αγωνίζονται, ονειρεύονται το μέλλον τους. Οι γονείς υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους. Όμως, το κολυμβητήριο Καρδίτσας μένει ίδιο εδώ και 40 χρόνια.
Οι συνέπειες
Τα καίρια και χρόνια προβλήματα χωρητικότητας και εγκαταστάσεων δυσχεραίνουν το έργο των ομάδων και των προπονητών, αφού δεν μπορούν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητες των κολυμβητών. Παιδιά που είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα, αδικούνται συστηματικά έναντι αθλητών που προπονούνται σε 50άρες πισίνες και δεν συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Η έλλειψη χώρου και υποδομών διώχνει τον κόσμο από το κολυμβητήριο.
Λόγω συνωστισμού, αρκετά παιδιά ολοκληρώνοντας την εκμάθηση, εγκαταλείπουν τον χώρο και στρέφονται σε άλλα αθλήματα. Επιπλέον, οι ομάδες είναι αναγκασμένες να συμπυκνώνουν τα τμήματά τους και δεν προσφέρουν αρκετές ώρες μαζικού αθλητισμού.
Φυσικά η μεγαλύτερη “αιμορραγία” παρατηρείται σε ταλαντούχους αθλητές της πόλης μας, της αγωνιστικής κατηγορίας, οι οποίοι για να λάβουν την προπόνηση που χρειάζονται, μεταγράφονται και προπονούνται σε ομάδες της Λάρισας, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Όσοι μένουν εδώ, απλά “βουλιάζουν” κολυμπώντας υπεράριθμοι στις 6 λωρίδες του κολυμβητηρίου, την μικρή για το αγωνιστικό επίπεδο απόσταση των 25 μέτρων, περιμένοντας την σειρά τους δίπλα σε συναθλητές μικρότερων ηλικιών ή ικανοτήτων.
Το αίτημα
Τα ημίμετρα, οι λύσεις ανάγκης, οι συντηρήσεις και οι επισκευές δεν διορθώνουν το πρόβλημα. Η Καρδίτσα και οι πολίτες της δικαιούνται ένα νέο σύγχρονων προδιαγραφών κολυμβητήριο.
Πάγιο αίτημα των κολυμβητικών σωματείων, των προπονητών, των αθλητών και των γονέων τους, αλλά και των Καρδιτσιωτών που επιλέγουν την κολύμβηση ως τρόπο άθλησης και μέσο θεραπείας είναι η κατασκευή ενός νέου κολυμβητηρίου διαστάσεων 50 μέτρων ολυμπιακών προδιαγραφών 8 -10 διαδρομών, (διαστάσεων 50Χ20 μέτρων) με χώρο γυμναστηρίου, σύγχρονων αποδυτηρίων (αθλητών, παιδιών, ΑΜΕΑ και διαιτητών-κριτών), ιατρείου και διοικητικών χώρων, σύμφωνα με τις σημερινές προδιαγραφές ασφάλειας και λειτουργικότητας, με αντίστοιχη εξέδρα χωρητικότητας 1000 ατόμων και χώρους εξυπηρέτησης θεατών.
Ένα κολυμβητήριο με σύγχρονες προδιαγραφές βιωσιμότητας και μικρό κόστος συντήρησης που να λειτουργεί και να θερμαίνεται με φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, φωτοβολταϊκά συστήματα και γεωθερμία. Το μειωμένο κόστος λειτουργίας αποτελεί το ζητούμενο για το Δήμο Καρδίτσας. Έτσι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η μελλοντική κερδοφορία του έργου και αντισταθμίζει το αυξημένο κόστος κατασκευής.
Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίζει ισάξια όλα τα αθλήματα. Κυρίως την κολύμβηση που αποτελεί το νούμερο ένα ατομικό σπορ στην Ελλάδα. Η δημιουργία ενός νέου κολυμβητηρίου διαστάσεων 50 μέτρων είναι ένα αναπτυξιακό έργο που ζητά ολόκληρη η τοπική κοινωνία.
Τα οφέλη από ένα τέτοιο έργο πνοής, πολλά:
Θα προσφερθεί χώρος και χρόνος στους νέους που ασχολούνται με το άθλημα να τελειοποιηθούν, να διεκδικήσουν καλύτερες επιδόσεις, να προοδεύσουν. Να προπονηθούν με τους ίδιους όρους με τους συναθλητές τους στις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Θα δοθούν ίσες ευκαιρίες.
Θα καλλιεργηθεί το άθλημα της κολύμβησης, ως πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, που το απέδειξε περίτρανα εντάσσοντας πρόγραμμα εκμάθησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Θα τονωθεί ο μαζικός αθλητισμός και θα δοθεί χώρος ανάπτυξης τμημάτων θεραπευτικής κολύμβησης και κολύμβησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στοιχήματα που επίσης πρέπει να κερδηθούν για την παροχή ίσων ευκαιριών άθλησης.
Επιπρόσθετα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προπονητήριο για το αγώνισμα της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, όπως επίσης, θα μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα αεροβικής κολυμβητικής άσκησης και ναυαγοσωστικής, που κυρίως αφορούν την εμπορική εκμετάλλευση της πισίνας και όχι τόσο την αθλητική.
Η αθλητική αναβάθμιση σημαίνει πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση. Θα δημιουργηθεί ένα δυναμικό ρεύμα μη επιδοτούμενου ναυταθλητικού τουρισμού και προβολής της πόλης με τη διοργάνωση επίσημων αγώνων κλασσικής κολύμβησης, τεχνικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, θεματικό είδος του τουρισμού που σήμερα στερείται η Δυτική Θεσσαλία πλην της διοργάνωσης των κολυμβητικών αγώνων “ΓΑΛΑΓΑΛΕΙΑ” από την ομάδα μας, την Αθλητική Κολυμβητική Ακαδημία Καρδίτσας (Α.Κ.Α.Κ.).
Τα “ΓΑΛΑΓΑΛΕΙΑ”, στα 20 χρόνια διοργάνωσής τους, τονώνουν την οικονομία και βάζουν την πόλη μας στον κολυμβητικό και αθλητικό χάρτη. Και παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα, η τεχνογνωσία, η εμπειρία διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων, το κολυμβητήριο με τη μικρή χωρητικότητα θεατών και την πισίνα των 25 μέτρων δεν μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες πανελλήνιας εμβέλειας ή μεγάλα πρωταθλήματα, παρόλο που η γεωγραφική θέση της πόλης την καθιστά ιδανική.
Τι θα σήμαινε όμως η διοργάνωση ενός πανελλήνιου πρωταθλήματος κλασσικής ή τεχνικής κολύμβησης ή αγώνων υδατοσφαίρισης, αν η πόλη διέθετε πισίνα ικανή για την φιλοξενία ενός τέτοιου αθλητικού γεγονότος; Αν ληφθεί υπόψη ότι σε ένα χειμερινό κολυμβητικό πρωτάθλημα συμμετέχει ένας μέσος αριθμός 500 αθλητών ενώ σε ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα πάνω από 850 αθλητές, συνοδευόμενοι από 200 ως 300 άτομα προπονητές και τεχνικούς των ομάδων και 300 ως 600 άλλους ενήλικους συνοδούς αποστολής ή γονείς, τότε 2000 ως 2500 επισκέπτες για χρονική διάρκεια 4 και 5 ημερών κάθε φορά, θα κινούνται στην πόλη και στα αξιοθέατα του Νομού. Θα μείνουν στα ξενοδοχεία, θα δώσουν οικονομική ανάσα στην αγορά. Πέρα από τα άμεσα κέρδη θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη· προτροπή από τους επισκέπτες σε άλλους να επισκεφτούν την περιοχή, αγορές σε τοπικά προϊόντα, επιμήκυνση του χρόνου παραμονής για σύντομες διακοπές, επιστροφή των εκδρομέων στο μέλλον χάρη στην καλή εμπειρία τους από τους αγώνες.
Οι μεγάλες διοργανώσεις και η συμμετοχή αθλητών Πανελλήνιας εμβέλειας τραβούν το ενδιαφέρον για τις επιδόσεις, προβάλλονται από τα μέσα καθώς προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα, προσελκύουν χορηγούς. Πολύ λίγα γεγονότα, αθλητικά ή πολιτιστικά, φιλοξενούνται πια στην Καρδίτσα τέτοιας εμβέλειας και οικονομικής σημασίας.
Προτάσεις-Λύσεις
Η ανάγκη για την δημιουργία νέου Κολυμβητηρίου διαστάσεων 50 μέτρων και 10 διαδρομών είναι αδιαμφισβήτητη. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών και των αθλητών όλο το χρόνο πρέπει το νέο κολυμβητήριο να είναι κλειστό, λόγω χρηστικότητας και καλύτερης ενεργειακής διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί οριστικά το θέμα χώρου και χρόνου άθλησης. Όσον αφορά το κομμάτι της χρηστικότητας ένα κλειστό κολυμβητήριο μπορεί να φιλοξενήσει από αθλητικά γεγονότα υψηλού επιπέδου και σημαντικότητας ως καθημερινές απλές αθλητικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται και συνθήκες απόλυτα ελεγχόμενες και μετρήσιμες γεγονός που διευκολύνει την ενεργειακή διαχείριση της κατασκευής.
Ιδανικά το νέο κολυμβητήριο πρέπει να ανεγερθεί εντός του αστικού ιστού της Καρδίτσας. Έτσι η πρόσβαση των πολιτών και των αθλητών θα είναι εύκολη, θα επιλέγεται η κολύμβηση ως τρόπος άθλησης, θα γίνει πόλος έλξης των νέων της πόλης, δίνοντάς τους διέξοδο. Μια εύκολη πρόσβαση κάνει το κολυμβητήριο σαν υπηρεσία πιο φιλική για τους πολίτες και πιο κερδοφόρα για το Δήμο.
Η κατασκευή νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου 50 μέτρων πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα. Οι διαδικασίες μελέτης να προγραμματιστούν εντός του 2020 και η υλοποίηση να αρχίσει άμεσα. Σχεδιασμοί που χρονίζουν, μελέτες που μένουν στα συρτάρια, εξαγγελίες που ξεχνιούνται, μόλις σβήσουν τα φώτα των εκδηλώσεων, δεν χρειάζονται στους Καρδιτσιώτες· ξέρουν καλά τι χρειάζονται, τι δικαιούνται και πως αξίζουν περισσότερα, από αυτά που οι μέχρι τώρα ιθύνοντες τους έδιναν.
Ξέρουν καλά ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για στήριξη και ανάπτυξη, για επενδύσεις στην οικονομία, τον τουρισμό και τον αθλητισμό, για αναβάθμιση και πρόοδο, όταν το Δημοτικό Κολυμβητήριο είναι πεπαλαιωμένο και μη ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές.
Ο χρόνος πιέζει και άλλες ευκαιρίες δεν πρέπει να χαθούν- δεν χωρούν δικαιολογίες. Oι πολιτικές αντιπαλότητες ή οι διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις τορπίλισαν προηγούμενες προσπάθειες και σχέδια. Παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, στην οποία βρισκόμαστε, βιώνουμε μια ευτυχή πολιτική συγκυρία. Ποτέ άλλοτε η Πολιτεία δεν στήριξε τόσο τον αθλητισμό όσο σήμερα, ποτέ άλλοτε στην πολιτική ιστορία της πόλης δεν συνέπεσαν σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα τόσο ικανά, να φέρουν εις πέρας ένα τόσο απαιτητικό έργο, πρόσωπα που μοιράζονται τα ίδια οράματα προόδου και ανάπτυξης, πρόσωπα που συναισθάνονται το βάρος της ευθύνης της θέσης τους και επιθυμούν να αφήσουν έργο στον τόπο.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι/α Βουλευτές, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του ΔΟΠΑΚ:
Έχετε την μοναδική ευκαιρία να αποδείξετε το ενδιαφέρον σας για την πόλη στηρίζοντας αυτό το μεγάλο έργο. Με θέληση, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στρατηγική και πάνω απ’ όλα με όραμα καλείστε να ανταποκριθείτε στο αίτημα και να αναλάβετε δράση.
Είναι η ώρα της ευθύνης απέναντι στην Καρδίτσα και τους πολίτες της.
Η κατάλληλη χρονική στιγμή για την κατασκευή ενός νέου Κολυμβητηρίου για την Καρδίτσα είναι ΣΗΜΕΡΑ.