Βασίλης Τσιαμούλης: Ο Προπονητής Ποδοσφαίρου , Απαραίτητος στο Ερασιτεχνικό και Παιδικό Ποδόσφαιρο.
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Ερασιτεχνικό
- Εκτύπωση
Περιμένοντας την έκδοση του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο , που θα ισχύει για την νέα αγωνιστική περίοδο 2020-2021,έλαβα την απόφαση , να εκθέσω τις απόψεις μου για τους Διπλωματούχους Προπονητές Ποδοσφαίρου στα Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Καρδίτσας και στις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου.
Ποιος είναι Προπονητής Ποδοσφαίρου?
Προπονητής Ποδοσφαίρου μπορεί να ονομάζεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Προπονητών της Ε.Π.Ο :
1. Ο Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με Δίπλωμα Ποδοσφαίρου.
2. Ο Απόφοιτος Σχολών Φυσικής Αγωγής , ΤΕΦΑΑ με κύρια ειδικότητα το Ποδόσφαιρο που έχει κάνει Εξομοίωση του Διπλώματός του.
3.Απόφοιτος των Σχολών Ποδοσφαίρου της Γ.Γ.Α και της Ε.Π.Ο.
Η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου(Π.Ε.Π.Π) ζητά από την Ε.Π.Ο την απασχόληση Διπλωματούχων και Πιστοποιημένων Προπονητών Ποδοσφαίρου σε όλες τις Κατηγορίες - Ακαδημίες, ανάλογα με την διαβάθμιση του Τίτλου τους και ανάλογα με την επάρκεια των Προπονητών σε κάθε Νομό και αναμένεται η έκδοση του Κανονισμού ,που θα ισχύσει για το 2020.
Ειδικά για τις Ακαδημίες ,Σχολές Ποδοσφαίρου στην τόσο ευαίσθητη κοινωνικά και αθλητικά ηλικία τα παιδιά μας , που αν κατευθύνονται από τον οποιονδήποτε, κινδυνεύουν από προβλήματα που θα προκύψουν από τη μη σωστή προπόνηση, τόσο στον αγωνιστικό όσο και τον παιδαγωγικό-κοινωνικό-αναπτυξιακό τομέα.
Γιατί να μην εμπιστευόμαστε την κοινωνική ένταξη, την σωματική βελτίωση, την διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας αλλά και την ανάπτυξη του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε Προπονητές εξουσιοδοτημένους και γνώστες της σωστής και ολοκληρωμένης προπονητικής διαδικασίας ?
Οι Διπλωματούχοι Προπονητές Ποδοσφαίρου κατέχουν σίγουρα τα βασικά στοιχεία:
- ένα τίτλο που πιστοποιεί κάποιες γνώσεις.
- εμπειρία από την ενασχόληση τους.
- γραμματικές γνώσεις.
- λευκό ποινικό μητρώο.
Φυσικά οι Πτυχιούχοι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής , Διπλωματούχοι Προπονητές , είναι πρώτα απ’ όλα παιδαγωγοί, έχουν γενικότερη μόρφωση, έχουν σίγουρα τις γνώσεις και πιθανότατα τον τρόπο να τις μεταδώσουν.
Οι προπονητές των σχολών της ΕΠΟ, προσθέτοντας στις εμπειρίες τους την γνώση από την πλούσια διδαχτική ύλη , όσο αφορά στην σωστή δομημένη προπόνηση , την οργάνωση και τα περιεχόμενα των προπονητικών μονάδων, την περιοδικότητα και τους προπονητικούς κύκλους, έχουν τα εφόδια εκείνα που είναι απαραίτητα και ικανά, για να βοηθήσουν και να διδάξουν.
Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες προπονητών είναι κατά τη γνώμη μου εξίσου χρήσιμες και απαραίτητες. Αν μάλιστα συνεργάζονται ,τότε είναι η ιδανική κατάσταση καθώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Φυσικά, η προπονητική συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, οπότε είναι αυτονόητη η υποχρέωση των προαναφερομένων να παρακολουθούν και να λαμβάνουν γνώση των εξελίξεων.
Τα παραπάνω είναι αποκλειστικά θέμα μιας καλύτερης οργάνωσης, τόσο των τοπικών Ερασιτεχνικών Ομάδων όσο και των Ακαδημιών αλλά φυσικά και καλύτερης εποπτείας, ελέγχου και κατεύθυνσης από μέρους της πολιτείας.
Τα μέτρα που θα έπρεπε να πάρει κατά τη γνώμη μου η ΕΠΟ είναι:
Υποχρεωτική χρησιμοποίηση διπλωματούχου προπονητή στις Ερασιτεχνικές κατηγορίες και στις Ακαδημίες Ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την κατεύθυνση των οδηγιών της UEFA στη διαβάθμιση των διπλωμάτων και γνώσεων και ανάλογα με την επάρκεια των Προπονητών σε κάθε Νομό.
Η δικαιολογία πως οι πτυχιούχοι προπονητές κοστίζουν περισσότερο κρίνεται εντελώς αστεία και αβάσιμη, καθώς είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πως οι ίδιες ομάδες που δεν είχαν Διπλωματούχο προπονητή, δαπάνησαν κατά το παρελθόν ή και σήμερα πολλαπλάσια ποσά σε μεταγραφές για την ενίσχυσή τους!
Για να γίνει κάποιος Προπονητής Ποδοσφαίρου, δαπάνησε αρκετά χρήματα και χρόνο για την φοίτηση στις Σχολές της Ε.Π.Ο, στο Πανεπιστήμιο , για Επανεξετάσεις ,Ταυτότητες ,Σεμινάρια ,χρήματα τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τα απόσβησε.
Τα Σωματεία και οι Παράγοντες αυτών , θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν κοντόφθαλμα, να δουν την ουσία και με το βλέμμα στο μέλλον , να προσλάβουν προπονητές με γνώση , όρεξη για να δουλέψουν και να προσφέρουν.
Να οργανώσουν καλύτερα τα παιδικά τους τμήματα, στελεχώνοντας τα με τους κατάλληλους Προπονητές . Στο νομό μας λειτουργούν πολλές Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες που στελεχώνονται από Διπλωματούχους Προπονητές Ποδοσφαίρου.
Ο σκοπός της ύπαρξής τους είναι να προάγουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, σε ένα χώρο οργανωμένο που θα προσφέρει ασφάλεια, υγεία και ικανοποίηση στους αθλούμενους, προωθώντας την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την άμιλλα, την κοινωνικοποίηση, τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Οι Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες με οργάνωση και μεθοδικότητα, μέσω των Οργάνων τους και των οδηγιών της Ε.Π.Ο , να χαράξουν την σωστή πορεία για την επίτευξη των Στόχων τους.
Θα μου πείτε ,πως είναι θέματα ,που έχουν συζητηθεί πολλές φορές αλλά αποτέλεσμα δεν βγήκε.
Και τι πρέπει να κάνουμε;
Να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να αδιαφορήσουμε;
Γνώμη μου είναι, πως πρέπει να τα επαναφέρουμε, να τα συζητάμε και να τα απαιτούμε .
Ο καθένας στο χώρο του, πρέπει να δίνει τον δικό του αγώνα. Να προσπαθεί να βελτιώσει τον εαυτό του και τις καταστάσεις γύρω του. Σιγά -σιγά με επιμονή και υπομονή.
Οι Προπονητές με τη δουλειά τους να πείσουν τους Παράγοντες για την αναγκαιότητα της χρησιμοποίησης Διπλωματούχων Προπονητών.
Οι Γονείς με την απαίτηση να μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους στους κατάλληλους ανθρώπους.
Οι Διοικήσεις με τον σωστό έλεγχο και την αντικειμενική θεώρηση των καταστάσεων να ξεκολλήσουν από τις πρακτικές του παρελθόντος , τις πρόχειρες λύσεις και η Πολιτεία με το σωστό πλαίσιο Κανονισμών και Νόμων και την πιστή εφαρμογή τους.
Του Τσιαμούλη Βασιλείου, Προπονητή Ποδοσφαίρου , Συνταξιούχου Εκπαιδευτικού.