Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για τις εκλογές στα 59 Eπιμελητήρια της χώρας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες δυο εγκύκλιοι του υπουργείου Ανάπτυξης με τις οποίες παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τις εκλογές στα 59 Επιμελητήρια της χώρας, που θα διεξαχθούν από 15 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2024.
Υποστηρίζει στην αίτηση ακύρωσης ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι (από 1-8-2024 και από 29-10-2024) «για πρώτη φορά από την ισχύ του νόμου 4497/2017 με την δήθεν προσπάθεια ερμηνείας του, έθεσαν για ένα ζήτημα ουσιώδους σημασίας, ρύθμιση που περιορίζει ουσιωδώς την σημαντική δυνατότητα ασκήσεως του «δικαιώματος του εκλέγεσθαι» στα Επιμελητήρια».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι εγκύκλιοι, όπως σημειώνεται, «έθεσαν ανεπιτρέπτως ως προϋπόθεση της δυνατότητας του εκλέγεσθαι, τα φυσικά πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα να έχουν διατελέσει μέλη του οικείου Επιμελητηρίου, ενώ ο νομοθέτης αναφέρεται χωρίς καμμιά απολύτως προϋπόθεση (οικείου ή εν λόγω) σε μέλη που διετέλεσαν μέλη Επιμελητηρίου».
Δηλαδή, οι εγκύκλιοι «θέτουν χωρίς να αναφέρεται ρητά στο νόμο, ότι εκλόγιμοι είναι μόνο όσοι έχουν τα προσόντα του εκλογέα, αλλά και διετέλεσαν μέλη του οικείου Επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να εισάγεται ανεπιτρέπτως περιορισμός ασκήσεως του δικαιώματος του εκλέγεσθαι».
Αναφέρει, επίσης, ότι οι δυο εγκύκλιοι παραβιάζουν στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Όμως, παράλληλα, παραβιάζουν -όπως υποστηρίζεται- το άρθρο 5 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του ανθρώπου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, όπως επίσης παραβιάζεται και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, αλλά και η προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων που προβλέπονται από το άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ