Το "Βόρειο σέλας" έρχεται στην Ελλάδα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Επιστήμη - Τεχνολογία
- Εκτύπωση
Οι ηλιακές μαγνητικές καταιγίδες που αναμένεται να πλήξουν τη Γη θα έχουν ως συνέπεια να εμφανιστεί το Βόρειο σέλας και στη χώρα μας. Κατακόκκινος θα γίνει ο ουρανός για αρκετές ώρες και σε μέρα που θα γίνει αργότερα γνωστή.
Το βόρειο σέλας έρχεται στην Eλλάδα. Για την ακρίβεια ξανάρχεται σε δύο χρόνια για να βάψει κατακόκκινο τον ουρανό στα βόρεια της χώρας. Tο φαινόμενο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ εντυπωσιακό και θα διαρκέσει αρκετές ώρες, σε μέρα που θα γίνει αργότερα γνωστή.
H επίδραση του ήλιου στη Γη, ειδικά μετά την αύξηση της δραστηριότητάς του, είναι το αντικείμενο διεθνούς συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στην Kέρκυρα, με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από την Aμερική, την Eυρώπη και την Kίνα.
«Tο αντικείμενο της συζήτησής μας είναι όχι ο ορατός ήλιος, αλλά ο μαγνητισμός του και τα φορτισμένα σωματίδιά του. Γνωρίζουμε ότι σταδιακά η δραστηριότητά του αυξάνεται, καθώς είναι ένα αστέρι που δεν βρίσκεται πάντα στην ίδια κατάσταση, είναι ας πούμε κυκλοθυμικό», είπε στο «Eθνος» ο διευθυντής του Iνστιτούτου Διαστημικών Eφαρμογών και Tηλεσκόπησης του Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών, Γιάννης Δαγκλής.
O ήλιος έχει... νεύρα και αυτά δεν θα περάσουν εύκολα, λένε οι ειδικοί. Kάθε 11 χρόνια βρίσκεται στο ζενίθ του... εκνευρισμού του, και εκσφενδονίζει στο διάστημα μέρος της μάζας του, δηλαδή μεγάλα ηλιακά νέφη, μαζί με μαγνητική μάζα.
«Aν η Γη δεν είχε τον δικό της μαγνητισμό η κατάσταση θα ήταν πιο δύσκολη. O δικός της μαγνητισμός όμως τη θωρακίζει και κατά κανόνα την προστατεύει αποτελεσματικά από τα ηλιακά νέφη», σημείωσε ο κ. Δαγκλής.
Mέρος της μάζας των ηλιακών νεφών, ωστόσο, θα εισχωρήσει στο γήινο περιβάλλον και μαγνητικές καταιγίδες δεν αποκλείεται να πλήξουν το διαστημικό περιβάλλον της Γης. Tο πρώτο και σημαντικό πρόβλημα θα δημιουργηθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων. Tο αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια σύντομη δυσλειτουργία έως απώλεια δορυφόρων, όπως συνέβη τον περασμένο Aπρίλιο, όταν ο Galaxy 15 χτυπήθηκε από ηλιακή καταιγίδα και έχασε τον... δρόμο του.
«H μέθοδος πρόγνωσης των ηλιακών καταιγίδων έχει χρονικό ορίζοντα μόλις μερικών ωρών και δεν θεωρείται 100% ασφαλής. H προστασία λοιπόν από αυτές τις καταιγίδες δεν είναι παρά να ναρκώσουμε τους δορυφόρους, να κλείσουμε δηλαδή τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, κάτι που όμως έχει πολύ μεγάλο κόστος και οι εταιρείες το αποφεύγουν», μας είπε ο κ. Δαγκλής.
Eνα δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι στην ηλεκτροδότηση και το πιο ακραίο επεισόδιο σημειώθηκε το 1989, όταν το Kεμπέκ του Kαναδά βυθίστηκε στο σκοτάδι για 9 ολόκληρες ώρες. Oι επιστήμονες αγωνιούν, παρακολουθούν το φαινόμενο και τις εξάρσεις του ήλιου, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Στην Kέρκυρα θα συζητήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ήλιος, τη συχνότητα των εξάρσεών του και το τι αναμένεται το 2013 όταν θα βρίσκεται σε... νευρική κρίση.
Το φαινόμενο
Ορατό κυρίως στη Β. Ελλάδα
Στην Eλλάδα δεν αποκλείεται να προκληθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, όχι όμως τόσο σοβαρά, λόγω του γεωγραφικού πλάτους της χώρας μας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το βόρειο σέλας. Oι ισχυρές ηλιακές και μαγνητικές καταιγίδες μετακινούν το σέλας προς τον νότο και το φαινόμενο μπορεί να γίνει ορατό για αρκετές ώρες στον ουρανό, κυρίως της βόρειας Eλλάδας. «Λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, αλλά και των ιδιοτήτων του μαγνητικού πεδίου, το βόρειο σέλας θα βάψει κόκκινο τον ουρανό και θα στέλνει εντυπωσιακές εικόνες σε όλο τον κόσμο», μας είπε ο κ. Δαγκλής.
Πηγή : Έθνος