Αυστηροί περιορισμοί από την Υ.Π.Α. στις πτήσεις drones
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Επιστήμη - Τεχνολογία
- Εκτύπωση
Δηλωμένα σε μητρώο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας θα πρέπει να είναι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πετούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από τον χειριστή τους ανεξαρτήτως από τους λόγους χρήσης τους.
Ακόμα και τα ερασιτεχνικά θα πρέπει να δηλώνονται μέσω μιας απλής δήλωσης που θα συμπληρώνεται και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Βάσει του νέου κανονισμού της ΥΠΑ, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις των συγκεκριμένων πτήσεων, τα drones χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
1. Ανοιχτή κατηγορία: Εδώ ο χειριστής έχει απευθείας οπτική επαφή με το drone, το οποίο είναι έως 25 κιλά και η πτήση διεξάγεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τον χειριστή. Το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος πτήσης είναι τα 400 πόδια και οι πτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας απαγορεύονται πάνω από συγκεντρώσεις προσώπων, εκτός αν διαθέτουν άδεια επαγγελματικής χρήσης και πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
2. Ειδική κατηγορία: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται άδεια πτητικής λειτουργίας, η οποία χορηγείται εφόσον ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει σχέδιο αξιολόγησης κινδύνων ασφαλείας, εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας και ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Σε περίπτωση εμπορικής χρήσης απαιτείται και η εγγραφή του drone σε ειδικό μητρώο και η εξασφάλιση ειδικής άδειας μέσω της πληρωμής παραβόλου.
3. Πιστοποιημένη κατηγορία: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η νηολόγηση του αεροσκάφους σε ειδικό μητρώο και η έκδοση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας. Ο χειριστής αυτής της κατηγορίας θα διαθέτει ειδική εκπαίδευση, το περιεχόμενο και οι εξετάσεις της οποίας θα καθοριστούν με απόφαση του διοικητή της ΥΠΑ.
Ακόμα και στην πρώτη, «ελαφριά» κατηγορία, στην περίπτωση που η χρήση των drones δεν είναι ερασιτεχνική, ο χειριστής τους οφείλει να παρακολουθήσει ορισμένα μαθήματα προκειμένου να λάβει μια σχετική πιστοποίηση. Επιπλέον τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς και εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να ασφαλίζονται.
«Ανεξαρτήτως του αν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για εμπορικό, επιστημονικό ή ψυχαγωγικό σκοπό καθώς και για την εκτέλεση πτήσεων αεροπορικών εργασιών, ο ιδιοκτήτης ή μισθωτής τους είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στην αεροπορική αρχή το είδος της χρήσης τους» επισημαίνεται, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Για την εμπορική εκμετάλλευση μη επανδρωμένου αεροσκάφους οποιασδήποτε κατηγορίας απαιτείται ειδική άδεια της ΥΠΑ, η οποία έχει δωδεκάμηνη ισχύ και ανανεώνεται ύστερα από επανέλεγχο και πληρωμή νέου παραβόλου. Υποχρεωτική είναι και η ασφάλιση σε περίπτωση επαγγελματικής χρήσης ή ένταξης στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία έναντι υλικών ζημιών τρίτων έως 150.000 και για σωματικές βλάβες έως 1 εκατομμύριο.
Eκπαίδευση
Οσον αφορά στους χειριστές, σε περίπτωση επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και στην ειδική και πιστοποιημένη κατηγορία οφείλουν να λάβουν σχετική εκπαίδευση και να περάσουν από γραπτή δοκιμασία ενώπιον εκπαιδευτή της ΥΠΑ.
Οπως προκύπτει από τον κανονισμό, οι πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτρέπονται σε γενικές γραμμές σε εναέριο χώρο διαχωρισμένο από αυτόν που χρησιμοποιείται από τα επανδρωμένα αεροσκάφη και πιο συγκεκριμένα κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια για την κυκλοφορία των συμβατικών αεροσκαφών με μέγιστο ύψος τα 400 πόδια πάνω από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω από τα ανώτερα όρια του ελεγχόμενου εναέριου χώρου. Οι πτήσεις μπορούν να ξεκινούν μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου και να τερματίζονται μία ώρα μετά τη δύση.
Αντίθετα απαγορεύονται εντός των ζωνών κυκλοφορίας των αεροδρομίων και ούτως ή άλλως σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο αεροδρομίων και από τα ίχνη προσγείωσης/απογείωσης από και προς το αεροδρόμιο. Στις περιοχές αυτές πτήσεις μπορούν να εκτελεστούν μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από την ΥΠΑ και τον αντίστοιχο αρμόδιο φορέα. Επίσης ειδική άδεια χρειάζεται και για πτήσεις:
• Πάνω από, κοντά, άνωθεν ή μέσα σε στρατιωτικές περιοχές, εγκαταστάσεις και ζωτικές υποδομές.
• Πάνω ή κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία, φυλακές και ιδρύματα.
• Ανωθεν ή πλησίον εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας.
• Ανωθεν ή πλησίον εγκαταστάσεων αρχαιολογικών χώρων.
• Σε περιοχές περιβαλλοντικής προστασίας.
ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πάνω από 500 αιτήματα για πτήσεις το τελευταίο εξάμηνο
Σε πάνω από πεντακόσια υπολογίζονται τα αιτήματα που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μόνο το τελευταίο εξάμηνο και αφορούσαν σε έγκριση πτήσεων drones. Η τεχνολογία αυτή μάλιστα αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς που καθημερινά υποβάλλονται δεκάδες νέα αιτήματα.
Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από εικονολήπτες και φωτογράφους, ενώ πλέον η πρακτική διευρύνεται και μεταξύ των αρχαιολόγων, των επιχειρηματιών του τουρισμού, των τοπογράφων αλλά και εταιρειών που αναλαμβάνουν ψεκασμούς σε χωράφια. Παράλληλα, ήδη χρησιμοποιούνται από τεχνικές εταιρείες για την αποτύπωση μεγάλων έργων, ενώ σύντομα αναμένεται drones να χρησιμοποιηθούν και ως cargo για τη μεταφορά βαρέων υλικών σε έργα υποδομής.
Η ραγδαία ανάπτυξη των drones παγκοσμίως οδήγησε τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας στην εφαρμογή κανονισμών καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν συμβεί αρκετά ατυχήματα, ενώ και στην Ελλάδα έχει καταγραφεί περιστατικό σύλληψης ιδιοκτήτη drone το οποίο κατά τη διάρκεια της πτήσης έπεσε σε στρατιωτική εγκατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα εκτιμά ότι στα επόμενα δέκα χρόνια η συγκεκριμένη αγορά θα αποτελεί το 10% της συνολικής αεροπορικής αγοράς στη Γηραιά Ηπειρο, που σε αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ΥΠΑ, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να ανακόψει την πορεία της νέας τεχνολογίας. Ωστόσο, πρέπει να ακολουθήσει τις διεθνείς απαιτήσεις ρύθμισης για λόγους ασφαλείας εν όψει του ενιαίου διεθνούς κανονισμού της EASA που αναμένεται το 2019.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
πηγή: ethnos.gr