Δεν θα γίνει Σαχάρα η Θεσσαλία δήλωσε η Κα Μπιρμπίλη Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Απαντήσεις για την συνέχιση του έργου έδωσε στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος Ενεργειας & Κλιματικής Αλλαγής Κα Τίνα Μπιρμπίλη. Ζήτησε χρόνο για δημιουργηθεί μια "ολοκληρωμένη προσέγγιση" όπως είπε για την τις ανάγκες άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου. Αναλυτικά η Κα Μπιρμπίλη είπε:
Ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Κος Κώστας Τσιάρας παρατήρησε πως η απάντηση της κας υπουργού, "κατέδειξε σε όλους μας ποια η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης. Γιατί όλοι οι συνάδελφοι έχουν κατά καιρούς εκφράσει τη σοβαρή αγωνία τους για την συνέχιση ενός έργου που θα αλλάξει την κατάσταση στον θεσσαλικό κάμπο - ενός έργου με καθαρή προοπτική πράσινης ανάπτυξης".
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κος Ζώης παίρνοντας το λόγο είπε : "Είστε εναντίον της εκτροπής του Αχελώου και δεν έχετε εκφραστεί ούτε μία φορά δημόσια υπέρ ενός έργου που έχει μεγάλη σημασία για το ίδιο το περιβάλλον της Θεσσαλίας. Από το 2000 υπάρχει η Οδηγία για την διαχείριση των υδάτων και μας εγκαλείτε γιατί δεν ανταποκριθήκαμε εμείς; Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκπόνησε το σχετικό νομοσχέδιο και μακάρι να είχε άλλα δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει και τις μελέτες και το έργο. Είναι κακή συγκυρία για την Θεσσαλία που είστε εσείς υπουργός. Λυπάμαι που είμαι τόσο σκληρός απέναντί σας, γιατί και σήμερα δεν είπατε μια λέξη συμπάθειας για το έργο, σε αντίθεση με τον Κο Ρέππα".
Δευτερολογόντας η Κα Μπιρμπίλη ανέφερε "Το έργο είναι εν εξελίξει, πάνω από μία δεκαετία. Το πρόβλημά σας είναι εάν τα 15 χρόνια γίνουν 16; Σε ένα χρόνο θα έχουμε τις διαχειριστικές μελέτες έτοιμες για να δούμε τι θα γίνει". Επαναλαμβάνοντας πως το δικαστικό αδιέξοδο προέκυψε ύστερα από την καθυστέρηση εκπόνησης των διαχειριστικών μελετών, τις οποίες επέβαλε Οδηγία της Ε.Ε.
Τέλος η Κα Μπιρμπίλη σημείωσε πως πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, «θα εξεταστούν όλες οι πλευρές του προβλήματος, όπως η εξοικονόμηση νερού, η ανάπτυξη υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, οι ενδεχόμενες μεταφορές νερού από άλλα υδατικά διαμερίσματα - και θα προκύψει, μέσω διαδικασιών διαβούλευσης, όπως ακριβώς προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία, το βέλτιστο περιβαλλοντικά, αποδεκτό σύνολο μέτρων και ενεργειών. Οι παραγωγοί θα έχουν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα, αν όντως με πολύ σεμνό τρόπο διαχειρίζονται τα αποθέματα του νερού, διότι έτσι θα μπορούν να πάρουν και επιδοτήσεις από την Κομισιόν. Ο στόχος αυτός, όσο και ο τρόπος επίτευξής του, βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την προεκλογική μας δέσμευση, για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος έργων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού και την προστασία του περιβάλλοντος».