Επίσκεψη Υπο-επιτροπής υδάτινων πόρων στον Πηνειό Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Κλιμάκιο της Υπο-επιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κώστα Καρτάλη, πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίσκεψη στην περιοχή του ποταμού Πηνειού. Η Επιτροπή επισκέφθηκε διαδοχικά τη Γέφυρα Καραβόπορου – Τρίκαλα, την Πηνειάδα και το Φράγμα της Γυρτώνης.
Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής ανέπτυξαν ο Ειδικός Γραμματέας Υδατικών Πόρων του ΥΠΕΚΑ κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης , ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικήτας Μυλόπουλος και η επικεφαλής του τομέα Βορείου Ελλάδος της Γενικής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κα Μήτσιου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, οι βουλευτές της Θεσσαλίας Β. Έξαρχος, Σ. Μερεντίτη, Ν. Σαλαγιάννης, Μ. Θεοχάρη, Χρ. Μαγγούφης, Αστ. Ροντούλης και Αντ. Σκυλλάκος , οι Νομάρχες Λάρισας και Καρδίτσας, Λ. Κατσαρός και Φ. Αλεξάκος, οι Δήμαρχοι Λάρισας και Τρικάλων, Κ. Τζανακούλης και Μ. Ταμήλος , Δήμαρχοι με άμεση σχέση με τον Πηνειό ποταμό και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας, Ντ. Διαμάντος.
Συμμετείχανε επίσης εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και Μ.Κ.Ο. και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τοποθέτηση της Κας Γερακούδη στη σύσκεψη:
"Την τελευταία περίοδο γίνεται όλο και πιο εμφανής η αλλαγή του κλίματος στον κόσμο που συνίσταται από αύξηση της θερμοκρασίας και από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ελάχιστοι πια επιστήμονες δεν δέχονται ότι αίτιο αυτής της μεταβολής είναι οι δράσεις του ανθρώπου. Η υπέρμετρη χρήση καυσίμων
(παράγωγα πετρελαίου, λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) όπως και η καταστροφή μεγάλων δασικών εκτάσεων για εκμετάλλευση είναι οι ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Αυτό το αέριο δρα σαν μια επιπλέον κουβέρτα πάνω στην Γη με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε υπερθέρμανση του πλανήτη και στην μεταβολή του κλίματος. Πέρα από την μεταβολή του κλίματος σε ανθρώπινες ενέργειες οφείλονται και περιβαλλοντικές καταστροφές όπως η καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος, η όξινη βροχή, η μόλυνση και ρύπανση των υδάτων και του εδάφους κοκ.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα οξύνονται στις πόλεις όπου η πυκνή δόμηση και το πλήθος των δραστηριοτήτων σε αυτές οδηγεί σε φαινόμενα φωτοχημικής ρύπανσης και υπερθέρμανσης. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσκληση σημαντικών βλαβών στους κατοίκους τόσο σε επίπεδο σωματικής υγείας όσο και επίπεδο ψυχικής υγείας.
Επιπλέον το μοντέλο ανάπτυξης που έχει προκριθεί στις αναπτυγμένες χώρες οδηγεί στην προώθηση του ατομικού και υποβάθμιση του κοινωνικού συμφέροντος. Οι άνθρωποι αποξενώνονται, ο κοινωνικός ιστός αποσαθρώνεται με αποτέλεσμα τα φαινόμενα κοινωνικής βίας να γιγαντώνονται. Ο χουλιγκανισμός, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, η ανισότητες αποτελούν σημάδια της αναντιστοιχίας του μοντέλου ανάπτυξης με την φύση του ανθρώπου.
Η Ελλάδα βιώνει τα φαινόμενα αυτά με ιδιαίτερη ένταση. Είναι η χώρα που κατεξοχήν πλήττεται από το φαινόμενου του θερμοκηπίου. Η έλλειψη βροχών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αύξηση της θερμοκρασίας είναι φαινόμενα που δεν αμφισβητούνται. Την δεκαετία του ΄90 είχαμε τα
περισσότερα θερμά έτη του προηγούμενου αιώνα. Η καταστροφή των δασών της από τις πυρκαγιές και η λειψυδρία είναι τα άμεσα αποτελέσματα αυτού του φαινομένου.
Η ρύπανση των υδάτων στην Ελλάδα είναι πολύ έντονη και οφείλεται σε αστικά , βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα. Ιδιαίτερη περιβαλλοντική πίεση δέχεται και το έδαφος κατά κύριο λόγο από την κακή διαχείριση των πάρα πολλών μας σκουπιδιών και από την χρήση των φυτοφαρμάκων. Η κατάσταση στις πόλεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο υπερπληθυσμός, η πυκνή πολλές φορές δόμηση, η υπέρμετρη χρήση του αυτοκινήτου, η ελλείψεις αστικού και υπεραστικού πράσινου αλλά πάνω από όλα οι πολιτικές που ακολουθούνται μετά τον πόλεμο έχουν φτάσει την κατάσταση στο
απροχώρητο.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθήσαμε να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων, την οποία και σας δίνουμε προκειμένου να έχετε μια συνολικότερη εικόνα. Θα ήθελα όμως με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης να τονίσω τα εξής:
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική επιλογή την ίδρυση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και αυτό πέρα από τις αυτονόητες αναγκαιότητες που υπάρχουν θα πρέπει να συμβάλλει και στον τερματισμό της πολυδιάσπασης στον έλεγχο, στην καταγραφή αλλά και στην παρακολούθηση των προβλημάτων που υπάρχουν. Αυτή η πολυδιάσπαση οδηγεί πολλές φορές σε καθυστερήσεις, σε αδυναμία επέμβασης των ελεγκτικών μηχανισμών την ώρα και τη στιγμή που πρέπει, αλλά και σε μη απόδοση των ευθυνών.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και εύκολα μπορείτε να τα διαπιστώσετε. Πριν από λίγο καιρό Δήμος και Νομαρχία αντιδικούσανε για το ποιος έχει την ευθύνη για τα προβλήματα ρύπανσης του Πηνειού. Τα συστήματα μέτρησης των αέριων ρύπων είναι παλιά και δεν υπάρχει και εξειδικευμένο προσωπικό.
Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του συναδέλφου σας του κ. Έξαρχου, αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας που μιλά για:
- Την ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Λάρισα στα πρότυπα του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ που ισχύει και για την περιοχή της Αθήνας
- Την ανάγκη να προωθηθούν στη βιομηχανία καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον
- Την εγκατάσταση και λειτουργία στις βιομηχανίες συστημάτων αντιρύπανσης (βιολογικοί καθαρισμοί, φίλτρα, κυκλώνες, διαβροχή κ.τ.λ)
Τα ίδια πρέπει να ισχύσουν και για την πόλη του Βόλου που αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τη συνδρομή και συνεργασία των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει εξελιγμένο σύστημα καταγραφής των αερίων ρύπων. Με λίγα λόγια πιστεύω ότι η δημιουργία μια κεντρικής, σε επίπεδο Περιφέρειας Υπηρεσίας Ελέγχου των θεμάτων που αφορούν στο Περιβάλλον, με εξειδικευμένο προσωπικό, με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και με σαφείς αρμοδιότητες, που θα ενημερώνει απευθείας με το ΥΠΕΚΑ, μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.
Σε ότι αφορά στην κατάσταση των υδάτων στην Περιφέρεια περιμένουμε απαντήσεις και λύσεις σε κοινώς αποδεκτά προβλήματα: Μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, νιτρορύπανση, υδατικό έλλειμμα και διαχείρισή του, μόλυνση ποταμών, Αχελώος και Κάρλα, ερημοποίηση της υπαίθρου.
Η Θεσσαλία για να αναπτυχθεί πρέπει να λύσει τα βασικά της προβλήματα και κυρίως να αποφευχθεί η πιθανότητα να μετατραπεί σε Σαχάρα όπως προειδοποιούν εδώ και χρόνια δεκάδες επιστημονικές μελέτες".