Έρχεται ο νέος εκλογικός νόμος Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Με αγώνα σκακιού θα παρομοιάζαμε τον επερχόμενο εκλογικό νόμο αφού η (νέα) κυβέρνηση που έχει προαναγγείλει την αλλαγή του από τις πρώτες ημέρες την κυβέρνησής της, προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση έτσι ώστε και να δημιουργηθεί ένας εκλογικός νόμος πρωτοποριακός, που δεν θα χρειάζεται να αλλάζει συνεχώς για "ψύλλου πήδημα" αλλά και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας και αντιδράσεις από τους ίδιους τους πολιτευτές.
Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών κατέληξε στις τελικές της, εισηγήσεις, τις οποίες αφού επεξεργαστούν θα ενσωματωθούν στο νέο εκλογικό νόμο. Συνολικά, στη Θεσσαλία προβλέπονται 13 μονοεδρικές. Στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, και Μαγνησίας προβλέπονται για τον καθένα, τρεις μονοεδρικές ενώ τέσσερις μονοεδρικές θα δημιουργηθούν στο Νομό Λάρισας.
Η Θεσσαλία θα παραμείνει, ως έχει. Δεν προβλέπεται η συγχώνευσή της, με άλλη Περιφέρεια της χώρας. Ως προς τους βουλευτές που θα εκλέγονται σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, από τη συνολική λίστα, χωρίς σταυρό προτίμησης, υπάρχουν δύο σενάρια. Σε περίπτωση που οι Περιφέρειες είναι 15, θα εκλέγονται 11 βουλευτές. Σε περίπτωση που οι Περιφέρειες είναι 11 θα εκλέγονται 10 βουλευτές. Συνολικά, επομένως, σε επίπεδο Θεσσαλίας, θα εκλέγονται είτε 24 βουλευτές, είτε 23.
Αν θέλαμε να κάνουμε μια αναγωγή για το μοίρασμα των εδρών στη Θεσσαλία, αν ίσχυε ο νέος εκλογικός νόμος, στις πρόσφατες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου τότε σε 11 από τις 13 μονοεδρικές της Θεσσαλίας, θα εκλέγονταν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ. Στις υπόλοιπες δύο, θα εκλέγονταν οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία θα εξέλεγε 6 βουλευτές στην περιφερειακή λίστα, το ΠΑΣΟΚ, μόνο έναν καθώς και από έναν επίσης, βουλευτή θα εξέλεγαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.
Προφανώς, με το συγκεκριμένο σύστημα, δεν υπάρχουν «σίγουρες» βουλευτικές έδρες. Για παράδειγμα, οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα κατέρχονταν στις μονοεδρικές στο παράδειγμά μας θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγούν. Μηδενικές δε πιθανότητες θα είχαν οι υποψήφιοι των μικρότερων κομμάτων στις μονοεδρικές. Ένας μόλις, υποψήφιος θα εκλέγονταν από το ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο Περιφέρειας, παρότι το κόμμα κέρδισε την κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία. Αντίθετα, 6 υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας στην περιφερειακή λίστα, θα εκλέγονταν χωρίς ιδιαίτερο κόπο και άγχος, αφού η εκλογή τους, εξαρτάται από τον αριθμό των μονοεδρικών που θα καταλάβει το κόμμα τους, σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και από το πανελλαδικό ποσοστό του κόμματος.
Επειδή, ακριβώς, με το σύστημα των μονοεδρικών δεν θα υπάρχουν σίγουρες καρέκλες στη Βουλή. Για να προληφθεί όμως τυχόν, «αντάρτικο βουλευτών» διέρρευσε πως ο τακτικός υποψήφιος σε οποιαδήποτε μονοεδρική θα έχει τη δυνατότητα να είναι και στη λίστα της Περιφέρειας. Συνεπώς, μπορεί να «δέσει» την εκλογή του, είτε στη μονοεδρική, είτε στην Περιφέρεια. Αν βέβαια, είναι αρεστός στην κομματική ηγεσία και τοποθετηθεί σε μία από τι πρώτες θέσεις.
Τέλος, στις μονοεδρικές θα υπάρχει ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός υποψήφιος από κάθε κόμμα ενώ δεν αναμένεται να παραβιαστούν τα όρια των σημερινών νομών. Κατά πάσα πιθανότητα οι βουλευτές Επικρατείας θα ενταχθούν στις περιφέρειες. Εκεί μπορεί να προβλεφθούν και θέσεις για τους Έλληνες του εξωτερικού.