«Έβγαλαν λάδι» τον Νίκο Φλώρο για τα 7 εκατ. ευρώ Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Σε τραπεζικό λογαριασμό του πρώην βουλευτή Λαρίσης του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Φλώρου, βρέθηκε το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, δηλαδή των 7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αγορά μετοχών. Τα χρήματα προέρχονταν από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο.
Η δοσοληψία έλαβε χώρα κατά την περίοδο 1998 – 1999, όταν, δηλαδή, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου. Από τη διακίνηση των μετοχών, ο Νίκος Φλώρος φέρεται να κέρδισε το ποσόν των 3 δισεκατομμυρίων δραχμών (10 εκατομμυρίων ευρώ) σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο σχετικό φάκελο. Η υπόθεση έφθασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το αρμόδιο τμήμα του, με απόφαση τριών δικαστών, απήλλαξε τον Νίκο Φλώρο από όλες τις πιθανές κατηγορίες και τον παρέδωσε «λευκό» στην κοινωνία. Η απόφαση αυτή κατεγράφη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, 12 δηλαδή χρόνια μετά το συμβάν.
Το ίδιο το συμβάν απεκάλυψε ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργος Σχοινιωτάκης, παρεμβαίνοντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου της Δευτέρας, 7 Ιουνίου. Ο κ. Σχοινιωτάκης απέφυγε να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή και του επιχειρηματία, πλην όμως, μετά από έρευνα της zougla.gr, εντοπίστηκε το όνομα του πρώην βουλευτή.
Ο γενικός επίτροπος έχει ασκήσει, ήδη, αναίρεση επί της αποφάσεως του αρμοδίου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τόσο ο σχετικός φάκελος όσο και το σκεπτικό της αναίρεσης προωθούνται στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, εντός των επομένων εικοσιτετραώρων.
Η zougla.gr, ωστόσο, πληροφορείται από δικαστικές πηγές πως το βασανιστικό ερώτημα που δεν φαίνεται να απασχόλησε τους τρεις δικαστές, οι οποίοι απήλλαξαν τον Νίκο Φλώρο, είναι το εάν ο πρώην βουλευτής και ο επιχειρηματίας χειραγώγησαν μετοχές στο Χρηματιστήριο. Το επίσης βασανιστικό ερώτημα για την κοινωνία, είναι εάν η συνεργασία μεταξύ ενός πρώην βουλευτή και ενός επιχειρηματία, εκτός από ενδεχόμενη χειραγώγηση μετοχής, περιλάμβανε και το αδίκημα της συνενοχής σε δωροδοκία – χρηματισμό. Ο Νίκος Φλώρος, κατά την επίμαχη περίοδο 1998-1999, είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αποπέμπεται με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα, τον Ιανουάριο του 2004, με την υπόθεση «Στέγκου», δηλαδή την τροπολογία του Χρήστου Πάχτα για το σκάνδαλο real estate στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο «Πόρτο Καρράς». Ο Νίκος Φλώρος υπέγραψε την περίφημη τροπολογία ομού με τους υπολοίπους οκτώ βουλευτές του τότε κυβερνώντος κόμματος. Επρόκειτο για την περίφημη «Ομάδα των 9».
Το ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι τρεις δικαστές απήλλαξαν τον βουλευτή και άρα και τον επιχειρηματία από κάθε εμπλοκή σε:
α) Διακίνηση μαύρου χρήματος από τη στιγμή που ούτε τα πρώτα 7 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε και τα κέρδη από τη διακίνηση των μετοχών, δηλώθηκαν ποτέ και άρα δεν αποδόθηκαν οι κατά τον νόμο φόροι και
β) Χειραγώγηση μετοχής στο Χρηματιστήριο.
Και τα δύο παραπάνω αδικήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και επισύρουν αυστηρότατες ποινές.
Ως επιστέγασμα έρχεται και η αναίρεση επί της απόφασης του αρμοδίου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον γενικό επίτροπο, κ. Σχοινιωτάκη. Προφανώς ο τελευταίος, κάτι ανακάλυψε στο επίμαχο πόρισμα το οποίο συνάδει με την κοινώς εννοούμενη αυστηρή αντιμετώπιση μιας υπόθεσης που αφορά βουλευτή και όπου πληθώρα στοιχείων οδηγούν σε βάσιμες υποψίες για διαφθορά και –τουλάχιστον- σε αποχρώσες- ενδείξεις περί διαπλοκής συμφερόντων μεταξύ ενός πολιτικού και ενός επιχειρηματία.
Πηγή Zougla.gr