Με τον Πρωθυπουργό συνάντηση αποφάσισε η Π.Α.Σ.Ε. Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στο νομαρχιακό κατάστημα της πόλης των Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, η έκτακτη συνεδρίαση της Π.Α.Σ.Ε. με αφορμή την απόφαση του Σ.τ.Ε. στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες εκτροπής.
Οι νομάρχες αποφάσισαν να επιδιώξουν μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κο Γιώργο Παπανδρέου για να ξεκαθαρίσει οριστικά αν υπάρχει πολιτική βούληση ολοκλήρωσης του έργου, ενώ προγραμματίζουν και μια ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των Θεσσαλών Βουλευτών και εκπροσώπων φορέων της περιφέρειας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αρραγές πανθεσσαλικό μέτωπο.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την πορεία των έργων του Αχελώου και να προγραμματισθούν οι μελλοντικές ενέργειες της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ και Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος, ο Αντιπρόεδρος και Νομάρχης Λάρισας κ Λουκάς Κατσαρός, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και Νομάρχης Τρικάλων κ Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Νομάρχης Μαγνησίας κ Απόστολος Παπατόλιας και ο Αντινομάρχης Μαγνησίας κ Δημήτρης Μεργιαλής, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Τρικάλων κ Μιχάλης Ταμήλος, ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Καρδίτσας κ Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Παλαμά κ Βασίλης Καραδήμος, ο πρώην Νομάρχης κ Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος της ΕΘΕΜ κ Κώστας Παπαστεργίου, ο κ Ντίνος Διαμάντος εκπρόσωπος του ΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, ο κ Παναγιώτης Λεμονιάς εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, ο κ Κώστας Γκούμας Σύμβουλος πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, εκπρόσωποι των βουλευτών (κ Ρόβλια, κας Θεοχάρης και κ Χάιδου) , εκπρόσωπος του Δήμου Πινδαίων και ο Γενικός Γραμματέας της ΝΑ Καρδίτσας κ Απόστολος Γκούβης.
Αρχικά ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ Φώτης Αλεξάκος έκανε μια συνολική αναφορά για τις μέχρι σήμερα ενέργειες καθώς και για τις εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί μετά από την πρόσφατη, αρνητική για το έργο του Αχελώου, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του συνόλου των παρευρισκομένων στη σύσκεψη και κατέληξαν σε μια σειρά ενεργειών.
Βασική θέση της ΠΑΣΕ αποτελεί πως η απόφαση αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι άδικη, μονομερής, δείχνοντας υπερβολική ευαισθησία για ανύπαρκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή των έργων του Αχελώου, αφού η διάνοιξη της σήραγγας εκτροπής έχει ολοκληρωθεί, το φράγμα της Μεσοχώρας έχει ολοκληρωθεί και οι εκσκαφές στο φράγμα Συκιάς έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%, παραγνωρίζοντας τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη λεκάνη της Θεσσαλίας (οικολογική παροχή, μείωση της ρύπανσης του Πηνειού ποταμού, μείωση της υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Θεσσαλικού κάμπου, αποτροπή της καθίζησης του εδάφους κ.λπ.). Αποσιωπώντας ταυτόχρονα, την παραγωγή πράσινης ενέργειας από τα υπό κατασκευή φράγματα, την αναγκαιότητα ύδρευσης των πολεοδομικών συγκροτημάτων Λάρισας και Βόλου, τον κίνδυνο καταστροφής της σήραγγας από την έλλειψη επένδυσης καθώς και τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η εγκατάλειψη του φράγματος της Συκιάς μισοτελειωμένο.
Τα μέλη της ΠΑΣΕ συμφώνησαν ομόφωνα να προβούν άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:
- Να εξαντλήσουν καταρχήν, κάθε δυνατότητα υποβολής αίτησης ανάκλησης της προαναφερθείσας άδικης απόφασης αναστολής των εργασιών, ώστε αυτές να συνεχιστούν και να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου.
- Να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, εντός του Μαρτίου, ζητώντας την ισχυρή πολιτική στήριξη της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατείνουν σε αυτό.
- Να πραγματοποιηθεί σύντομα ανοιχτή συνεδρίαση της ΠΑΣΕ στη Λάρισα με την παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων φορέων για να καταδειχθεί η ομόθυμη στήριξη των βουλευτών, των αυτοδιοικητικών και των φορέων για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου.
- Να ζητήσουν από την Περιφερειάρχη Θεσσαλίας σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.
- Να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας για την νομική υποστήριξη της αναγκαιότητας της ολοκλήρωσης των έργων της μερικής εκτροπής και την αντίστοιχη επιχειρηματολογία για κάθε ένα από τα δεκατέσσερα προδικαστικά ερωτήματα, που έθεσε το ΣτΕ, κατά τη συζήτησή τους στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Να καλέσουν την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να επισκεφθεί άμεσα τα έργα μερικής εκτροπής για να έχει προσωπική εικόνα, όπως η ίδια υποσχέθηκε.
- Να εντείνουν την πίεση για την άμεση προκήρυξη των μελετών σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, να παρακολουθήσουν στενά την εκπόνηση τους, να συμμετέχουν στη διαβούλευση και να ζητήσουν να ληφθούν υπ’ όψιν, όσον αφορά το τεχνοκρατικό μέρος, τα σχέδια διαχείρισης που έχουν ήδη συνταχθεί και έχουν ενσωματωθεί στο νόμο 3481/2006.
- Να ζητήσουν να καταβληθούν άμεσα πιστώσεις για την αντιστήριξη του μη επενδεδυμένου τμήματος της σήραγγας ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή της.
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει μια ειλικρινής δήλωση προθέσεων από όλες τις πλευρές η οποία θα κατατείνει την διαφύλαξη της πολιτικής ενότητας του Θεσσαλικού χώρου με στόχο την διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για τη συνέχιση των έργων» υπογράμμισε ο νομάρχης Μαγνησίας Κος Απ. Παπατόλιας.
Ο νομάρχης Λάρισας Κος Κατσαρός χαρακτήρισε το θέμα «εθνικό» συμπληρώνοντας ότι «έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της Θεσσαλίας που πρωτίστως άμεσα την ενδιαφέρει». Ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι «ένα τέτοιο εθνικό έργο θα πρέπει να το υποστηρίξει σαφώς επίσημα το Ελληνικό κράτος, δηλαδή η σημερινή κυβέρνηση. Άρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυβέρνηση και να αναλάβει την υποστήριξη του έργου εντός καιν εκτός της Ελλάδας. Η ΠΑΣΕ θα πρέπει να μείνει αρραγής και πέρα από οποιοσδήποτε σκοπιμότητες από οποιονδήποτε που πιθανόν επιχειρηθεί. Πιστεύω ότι κάτω από μια σκληρή πίεση της Θεσσαλίας θα ανταποκριθεί θετικά η κυβέρνηση».
«Το έργο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου είναι πρωτίστως πολιτικό, αλλά και νομικό» τόνισε ο νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης και συμπλήρωσε: «Στην πολιτική του διάσταση θα προσπαθήσουμε να ασκήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή πίεση έτσι ώστε να εκφραστεί ξεκάθαρα η βούληση της κυβέρνησης για τη συνέχιση των έργων. Στο νομικό επίπεδο θα προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό σε όλη αυτή την διαδικασία. Οι Θεσσαλοί περιμένουν πολλά από τα νερά του Αχελώου και είμαστε αποφασισμένου να κάνουμε να όνειρά τους πραγματικότητα».
Στο μεταξύ, μέλη της Μ.Κ.Ο. «Αχελώου Ρους» συναντήθηκαν το πρωί στην Αθήνα με τον γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρεαδάκη. Σύμφωνα με τα μέλη της Οργάνωσης «η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για τα έργα καταθέτοντας και σχετικό υπόμνημα αλλά και πλήθος επίσημων εγγράφων. Καταδείξαμε ότι το φράγμα της Μεσοχώρας είναι έργο κεφαλής της εκτροπής και ως τέτοιο πρέπει άμεσα να σταματήσει όπως και τα υπόλοιπα έργα.
Τα μέλη της Οργάνωσης επέμειναν ότι «με βάση και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση πρέπει να αναστείλει τον νόμο 3734/2009 και να σταματήσει αμέσως η διαδικασία απαλλοτρίωσης της Μεσοχώρας. Αποδείξαμε με στοιχεία ότι το έργο της Μεσοχώρας δεν μπορεί να λειτουργήσει “αυτόνομα” ως ενεργειακό γιατί δεν έχει τέτοια μελέτη πρώτον, και δεν μπορεί λόγω μεγέθους να ενταχθεί στις ΑΠΕ δεύτερον. Ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να ανακοινώσει αμέσως την ακύρωση όλων των έργων και να μην “κρύβεται” πίσω από τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Να επισπευσθεί η συνάντηση μας και με την αρμόδια υπουργό, μετά την αναλυτική ενημέρωση του γενικού γραμματέα». Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισε πως το αρμόδιο υπουργείο θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις της δικαιοσύνης , άρα και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα, μέχρι την οριστική ματαίωση των έργων της εκτροπής και του φράγματος Μεσοχώρας» τονίζουν τα μέλη του «Αχελώου Ρους». Την ίδια ώρα ανακοίνωση στήριξης του αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου εξέδωσε η «Θεματική Πόλη Περιβάλλον Οικολογία του ΣΥΡΙΖΑ», στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «απαιτούμε να σταματήσει το οικολογικό και οικονομικό σκάνδαλο στον Αχελώο και την Μεσοχώρα και ο εμπαιγμός των Θεσσαλών και της ελληνικής κοινωνίας.