"Ο Πηνειός είναι σε κρίση" αποφάνθηκε η επιτροπή Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για τον Πηνειό, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010, από την Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας Καλλιόπη Γερακούδη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη και το μέλος της Επιτροπής, βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο.
Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Καρτάλης «Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο Πηνειός είναι σε κρίση. Η Επιτροπή κατέγραψε τα προβλήματα, επεξεργάσθηκε τις προτάσεις της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Θεσσαλίας και των υπολοίπων φορέων και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της ποσότητας και ποιότητας των νερών του Πηνειού. Το σχετικό Πόρισμα εγκρίθηκε από τη Βουλή και κατατέθηκε στα συναρμόδια Υπουργεία. Δεν εξαντλούμε την προσπάθεια μας στο πόρισμα. Θα παρακολουθούμε την πορεία εφαρμογής του.»
Στο πόρισμα της για τον Πηνειό, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής επισημαίνει ότι:
1. Ο Πηνειός δέχεται τις επιπτώσεις ανθρώπινων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη λεκάνη απορροής του (καλλιέργειες αρδευόμενες, κτηνοτροφικές μονάδες εντατικής και εκτατικής μορφής, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, κυρίως αξιοποίησης προϊόντων πρωτογενούς τομέα παραγωγής, εξορυκτικές δραστηριότητες -αμμοληψίες, οικιστικές ενότητες, ΧΑΔΑ, κ.α.).
2. Η διάθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων στον ποταμό Πηνειό καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Εσωτερικών και Υγιεινής (Ε1β/221) του 1965.
3. Απουσιάζει ένα οργανωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης της ποσότητας και της ποιότητας των νερών γεγονός που δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ότι αφορά την οικολογική κατάσταση των νερών (Οδηγία 2000/60) του Πηνειού.
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι σε 23 περιβαλλοντικούς ελέγχους στον Πηνειό από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων σε 19 από τους ελέγχους. Από τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, οι περισσότερες (22%) αφορούν σε έλλειψη αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που στην πλειοψηφία τους εκδίδονται από τις νομαρχιακές υπηρεσίες. Ακολουθούν με ποσοστό 12% περίπου παραβάσεις που σχετίζονται:
α) με την παρακολούθηση των αέριων αποβλήτων
β) με την παρακολούθηση υγρών αποβλήτων και
γ) με τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
Το συνολικό ύψος των εισηγηθέντων προστίμων ανέρχεται σε 498.450 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επιβληθέντων προστίμων ανέρχεται σε 366.600 ευρώ. Η διαφορά αυτή οφείλεται στην υστέρηση από πλευράς των αρμόδιων κατά περίπτωση Νομαρχιών στην επιβολή των εισηγηθέντων προστίμων.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις:
α) την προώθηση των αναγκαίων έργων για την επαρκή τροφοδοσία του ποταμού με υδατικές μάζες ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις στη στάθμη του,
β) την επιτάχυνση της εκπόνησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, σε κάθε περίπτωση νωρίτερα από το τέλος του 2011 που προβλέπει σήμερα το ΥΠΕΚΑ,
γ) τον άμεσο καθορισμό Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων και Οριακών Τιμών Εκπομπών (σε όρους Ετήσιας Μέσης Συγκέντρωσης (ΕΜΣ – ΠΠΠ) και Μέγιστης Επιτρεπόμενης Συγκέντρωσης (ΜΕΣ – ΠΠΠ) των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, βιομηχανικών και άλλων δραστηριοτήτων, που βρίσκονται εντός της λεκάνης του Πηνειού ποταμού κατ΄ αναλογία της περίπτωσης του Ασωπού ποταμού,
δ) την ανάπτυξη σταθερού και χωρικά πυκνού δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Πηνειού στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης,
ε) την κατάρτιση και συστηματική υλοποίηση ενός συγκροτημένου προγράμματος περιβαλλοντικών ελέγχων στην υδρογεωλογική λεκάνη του Πηνειού ποταμού μέσα από το οποίο θα επιτευχθεί μία συνολική απογραφή των σημειακών και γραμμικών πηγών ρύπανσης που καταγράφονται στον ποταμό Πηνειό και θα είναι δυνατή η λήψη των αναγκαίων μέτρων,
στ) την αναστολή λειτουργίας όλων των σημειακών πηγών που αναπτύσσονται κατά μήκος του ποταμού, σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
ζ) την υποβοήθηση των τοπικών παραγωγικών μονάδων στον εκσυγχρονισμό τους ως προς την περιβαλλοντική τους λειτουργία, μέσα από σχετικό πλαίσιο κινήτρων που θα δρομολογηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Οικονομικών.
η) την κατοχύρωση της προστασίας του ποταμού με την οριοθέτηση του και τον καθορισμό ζώνης άμεσης προστασίας, η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τα 100m πλάτος,
θ) την παύση υδροληψίας με απευθείας άντληση παρά μόνο από προκαθορισμένα και εγκεκριμένα σημεία άντλησης και την απαγόρευση διάτρησης γεωτρήσεων σε απόσταση τουλάχιστον 200m από τον ποταμό με παράλληλη πρόβλεψη για τη στεγάνωση των αδειοδοτημένων αρδευτικών γεωτρήσεων.
Τέλος το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύθηκε με απάντηση του Υφυπουργού Θ. Μωραίτη (24/6/2010) στην ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου των Βουλευτών Κ. Καρτάλη, Β. Εξαρχου, Ε. Νασιώκα, Χρ. Μαγκούφη, Σ. Μερεντίτη, Χ. Χάιδου, Μ. Θεοχάρη, Κ. Ρόβλια και Ν. Σαλαγιάννη για τα εξής:
- τη θέσπιση, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2008/105/ΕΚ, Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων και Οριακών Τιμών Εκπομπών για τον Πηνειό εντός του 2010,
- την ένταξη στο ΕΣΠΑ του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των νερών του Πηνειού για την περίοδο 2010-2015,
- την υλοποίηση της μελέτης «Κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας». Τα Σχέδια Διαχείρισης αναμένεται να καταρτισθούν μέχρι το τέλος του 2011 και θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά προγράμματα μέτρων.