Όχι στην εκτροπή Αχελώου από Δήμα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Αντίθετος με το έργο της εκτροπής του Αχελώου δήλωσε ο Έλληνας επίτροπος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας κατά την ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, στην επικείμενη Σύνοδο.
Είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Δήμα να τοποθετηθεί για το μεγάλο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα που παραμένει, όπως είπε, ανοικτό παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις τόσο της Ε.Ε. όσο και του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Εγώ ότι είχα να πω το είπα εγγράφως. Εκτροπές ποταμών, άρα και του Αχελώου είναι αντίθετες με την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι και εγώ είμαι εναντίον των εκτροπών γενικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας επίτροπος.
Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο της Κοπεγχάγης ο κ. Δήμας δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συνολικής συμφωνίας για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Όπως ανέφερε, η Ε.Ε. θα επιδιώξει μια πολιτική συμφωνία με στόχο την ταχεία εκκίνηση της εφαρμογής της και παράλληλα την μείωση των ρύπων με την εξάλειψη της φτώχειας.
Τόσο ο κ. Δήμας όσο και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στη σύντομη παρέμβαση της, τόνισαν την ανάγκη μιας συνθήκης νομικά δεσμευτικής μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο 3 -6 μηνών.
Ακόμα, ο κ. Δήμας έδωσε έμφαση στην «πράσινη ανάπτυξη» που είναι, όπως είπε, θέμα όλων των κυβερνήσεων για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Στάθηκε ιδιαίτερα στους «πράσινους φόρους», τονίζοντας ότι πρέπει να είναι ουδέτεροι από πλευράς δημοσιονομικού χρέους, και να μην χρησιμοποιούνται από τους υπουργούς οικονομίας, κάτι που όπως είπε δυστυχώς γίνεται σε πολλές χώρες, για να αυξήσουν τα έσοδα στο ταμείο τους και δυσφημώντας έτσι τους πραγματικούς στόχους που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
«Η πρότασή μου είναι να επιστρέφονται οι πράσινοι φόροι στους χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες ή να χρησιμοποιούνται για άλλους περιβαλλοντικούς λόγους», πρόσθεσε ο κ. Δήμας.