Σιούφας: Ήταν ανέτοιμη η κυβέρνηση Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ευθύνες στην κυβέρνηση επέρριψε ο βουλευτής επικρατείας Δημήτρης Σιούφας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει " η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της πολιτικής της σε συνδυασμό με τις άλλες παλινωδίες επιδείνωσε το κλίμα στην αγορά και την ψυχολογία των πολιτών".
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δημήτρη Σιούφα.
"Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, αποσαφηνίζοντας επιτέλους μετά από 6 μήνες την πολιτική της για την άμεση φορολογία (φυσικών και νομικών προσώπων) για το 2010.
Σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά στη δημοσιονομική ιστορία της χώρας που η φορολογική πολιτική μιας κυβέρνησης αποτελεί terra incognita για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αν και έχουν ήδη παρέλθει τέσσερεις μήνες από την αρχή του έτους και των φορολογικών υποχρεώσεων. Αποτελεί ένδειξη της έλλειψης προγραμματισμού, για μια παράταξη που ενώ ζητούσε από καιρό τη διενέργεια εκλογών, δεν έχει πείσει ότι ήταν έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Η φορολογική πολιτική, στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί βασική συνιστώσα στην άσκηση της δημοσιονομικής και της εν γένει οικονομικής πολιτικής.
Παράλληλα και καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται, το φορολογικό σύστημα για να λειτουργεί ως αναπτυξιακό εργαλείο οφείλει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Να είναι σταθερό, ώστε οι πολίτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι (και φυσικά οι ξένοι επενδυτές) να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κανόνες, αλλά κυρίως ότι οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
2. Να είναι απλοποιημένο, με αποσαφηνισμένες διατάξεις, που δεν θα αλληλοαναιρούνται. Η πολυπλοκότητα του φορολογικού μας συστήματος που «απαιτεί» μια ερμηνευτική εγκύκλιο την ημέρα είναι η πρώτη γενεσιουργός αιτία της διαφθοράς και της συναλλαγής. Το αποτέλεσμα, η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος και η αίσθηση των πολιτών ότι «η φοροδιαφυγή είναι το εθνικό μας σπορ».
3. Να λειτουργεί ως αναπτυξιακό εργαλείο. Στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, η φορολογική πολιτική μιας χώρας προσδιορίζει, σε σημαντικό βαθμό, το διαχειριστικό κόστος και τελικά την αποδοτικότητα μιας επένδυσης.
4. Η διαδικασία των ελέγχων, τόσο σε προληπτικό, όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο να είναι όσο το δυνατόν απρόσωπη. Να στηρίζεται στις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας και τις διασταυρώσεις των δηλουμένων φορολογικών στοιχείων και λιγότερο στην προσωπική επαφή ελεγκτικών οργάνων και φορολογουμένων. Ο τεκμαρτός προσδιορισμός εισοδημάτων μπορεί να δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις, όμως έχει κατά βάση ισοπεδωτικό χαρακτήρα και αποτελεί έμμεση ομολογία του κράτους ότι είναι αδύναμο να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση άργησε να καταθέσει τη φορολογική της πολιτική. Ακόμη, είναι βέβαιο ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της πολιτικής της σε συνδυασμό με τις άλλες παλινωδίες επιδείνωσε το κλίμα στην αγορά και την ψυχολογία των πολιτών.
Όμως η οικονομία είναι επάνω από όλα κλίμα. Και αυτή τη μάχη κινδυνεύει να τη χάσει η κυβέρνηση. Προτίμησε να σπαταλήσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο και κεφάλαιο, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό έχασε και η ίδια και η χώρα.
Γνωρίζετε ότι δεν πιστεύω στη μηδενιστική προσέγγιση στην πολιτική. Όχι στην αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αναγνωρίζω ότι στο παρόν φορολογικό νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις και πολιτικές στη σωστή κατεύθυνση, τις οποίες και θα ψηφίσουμε. Όμως πολύ φοβούμαι ότι από το παρόν νομοσχέδιο απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση που οφείλει να έχει η φορολογική πολιτική.
Στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2010, επισήμανα την ανάγκη οι πολιτικές παρατάξεις να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας.
Θα μπορούσε να υπάρξει, τουλάχιστον για τα δύο κόμματα διακυβέρνησης, αλλά και όσα θα προσχωρούν σ’ αυτή την πρόταση, σύγκλιση απόψεων και στις βασικές αρχές της φορολογικής πολιτικής.
Δεν είναι δυνατόν να είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η φιλοσοφία και η δομή του φορολογικού συστήματος μεταβάλλεται από έτος σε έτος ή από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Πώς να έλθουν έτσι επενδυτές;
Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος.
1. Απαιτείται η πλήρης διοικητική κωδικοποίηση της φορολογίας εισοδήματος, της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης) και της φορολογίας κεφαλαίου. Δεν είναι δυνατόν διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας να ανατρέχουν ακόμη στο ν. 3323/55, 55 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του. Και αυτό την ώρα της μεγάλης κρίσεως.
2. Επιβάλλεται να καταργηθεί ο αναχρονιστικός Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων που προσθέτει γραφειοκρατική επιβάρυνση και διαχειριστικό κόστος στην επιχειρηματική δραστηριότητα δίχως να εξυπηρετεί ουσιαστικά τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων. Και άκουσα τον υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου να δεσμεύεται γι’ αυτό.
3. Να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης του ΚΕΠΥΟ και η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τις Δ.Ο.Υ. Μόνο με την άμεση ηλεκτρονική επεξεργασία των δηλουμένων ή μη δηλουμένων φορολογικών στοιχείων μπορεί να συλληφθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή ή η φοροαποφυγή.
4. Να είναι σταθερό δίχως μεταβαλλόμενους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είναι λάθος η φορολογική πολιτική να μεταβάλλεται άρδην με βάση τη δημοσιονομική συγκυρία. Η φορολογική πολιτική οφείλει πάνω από όλα να υπηρετεί την αναπτυξιακή πολιτική και την κοινωνική συνοχή.
Οφείλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση οφείλει έστω και σήμερα να επεξεργαστεί μια πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική. Μόνο η ανάπτυξη γεννά εισοδήματα, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και υγιή φορολογικά έσοδα.
Είναι θετικό ότι, το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε απόψεις και ανακοίνωσε την παράταση ισχύος του σχεδίου παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες και την αγορά. Παράλληλα να επιλυθεί η εκκρεμότητα με την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου και να ρίξει όλο το βάρος στην ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.
Δίνετε την αίσθηση αδυναμίας χειρισμού του προβλήματος δανεισμού. Το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό. Ο πρωθυπουργός το έχει αντιληφθεί, δεν το έχει αντιληφθεί φρονώ η κυβέρνηση στο σύνολό της.
Δικό σας επιφανές μέχρι πρότινος στέλεχος σάς λέει επίμονα τον τελευταίο καιρό ότι κινείσθε σε συμπληγάδες πέτρες μεταξύ πολυλογίας και αναβλητικότητας για να σας παρατηρεί ο πρωθυπουργός να μην μιλάτε για την οικονομία.
Πρόσθετα. Το γκρίζο και η μελαγχολία στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την αγορά. Δεν βγαίνει έτσι η ανηφόρα.
Δώστε προοπτική - αισιοδοξία - ελπίδα.
Διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής σας γράφει ότι παίζετε μπάλα σε λάθος γήπεδο.
Χάσατε και χάνετε χρόνο. Σας επεσήμανα ότι οι κυβερνητικές μεταβολές που κάνατε σας στέρησε τη δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος και της άμεσης δράσης. Ακόμη με τις αρμοδιότητες και τη συγχώνευση και δημιουργία νέων υπουργείων αποδιοργανώσατε τις υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού, έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Δείτε μόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Παραίνεση. Ακούμε μέτρα που θα ληφθούν, αποφάσεις που θα ληφθούν, νόμους που θα έλθουν να ψηφιστούν. Αλλάξτε γραμμή. Κάντε τα πρώτα και μετά ανακοινώστε τα. Εξετάστε τα επενδυτικά σχέδια περισσότερα από 3.000 που εκκρεμούν, για να κινηθεί αμέσως επενδυτικός άνεμος. Γιατί αργείτε; Έπρεπε να το κάνετε χτες.
- Βάλτε το ΕΣΠΑ μπροστά. Σήμερα, όχι αύριο.
- Ενεργοποιήστε το ΤΕΜΠΜΕ.
- Αφήστε τα πράσινα ταμεία και στείλτε τα έσοδα στη μείωση του χρέους.
- Εξοφλείστε υποχρεώσεις προς επενδυτές για να κινηθεί η αγορά και εξοφλείστε υποχρεώσεις στα έργα υποδομής που γίνονται.
- Ο Τουρισμός να γίνει τώρα εμπροσθοφυλακή. Μιλήστε με εκπροσώπους και ακούστε τους.
- Η Ναυτιλία. Μιλήστε με εκπροσώπους τους και ακούστε τους.
- Σεβαστείτε τις προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με διάλογο. Μην ανοίξτε νέο μέτωπο μαζί τους.
- Δεν έχετε χρόνο.
Όλα τα αποθέματα, τα εξαντλήσατε. Πώς κοιμάσθε ήσυχοι.
Βρίσκεσθε συνεχώς σε άμυνα, την ώρα που χρειάζεσθε να είσθε σε όλα επιθετικοί, ρωμαλέοι.
Άλλωστε να βλέπετε και γύρω σας και να βγάζετε συμπεράσματα από τί έγινε στην Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία. Μπορεί να σας είναι χρήσιμα.
Έρχομαι τώρα και σε ορισμένα ακόμη ζητήματα. Έχει γίνει πολύ συζήτηση για τις ανείσπρακτες φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 30 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών μεγάλο μέρος από αυτά αποτελούν χρέη ήδη πτωχευμένων επιχειρήσεων. Δηλαδή είναι αδύνατον να εισπραχθούν.
Από τα υπόλοιπα, μπορεί να εισπραχθεί ένα σημαντικό ποσό. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να προβληματιστούν για το ζήτημα αυτό, και να βρεθεί η χρυσή τομή. Και το Δημόσιο να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα και όσες επιχειρήσεις δύναται να σωθούν να έχουν μια τελευταία ευκαιρία. Ίσως η λύση να είναι μια γενναία φορολογική ρύθμιση, που θα έδινε ισχυρά κίνητρα συμβιβασμού σ’ αυτούς που οφείλουν. Ένα πραγματικό reset, μια επανεκκίνηση μια φράση που είπε και ο Πρωθυπουργός στις σχέσεις κράτους-φορολογουμένων. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία και οι δεδομένες συνθήκες στην αγορά ευνοούν μια τέτοια πρωτοβουλία.
Θα ήθελα να καταθέσω δύο ακόμη ριζοσπαστικές προτάσεις που θεωρώ ότι η υλοποίησή τους θα συνέβαλε και στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Η πρώτη αφορά τη θέσπιση του συμψηφισμού απαιτήσεων του δημοσίου και απαιτήσεων των επιχειρήσεων από το Δημόσιο. Δεν μπορεί το Δημόσιο ενώ χρωστά, χρωστά σε μια επιχείρηση να απαιτεί από εκείνη να καταβάλει τις φορολογικές υποχρεώσεις της χωρίς να πληρώνει το Δημόσιο τις δικές του υποχρεώσεις.
Η δεύτερη αφορά τη δυνατότητα εκχώρησης στις τράπεζες των απαιτήσεων από το δημόσιο των εργοληπτών δημοσίων έργων και των προμηθευτών του δημοσίου.
Με τον τρόπο αυτό και θα μειωνόταν σημαντικά οι δαπάνες του δημοσίου και θα ανάσαιναν οι επιχειρήσεις και η αγορά. Το δημόσιο θα ήταν συνεπές και θα κατέβαλε συμφωνημένους τόκους μέχρι να εξοφλήσει. Λύσεις τίμιες, απλές. Γιατί όλα τα τίμια πράγματα είναι απλά.
Καταστήσατε με δική σας ευθύνη το δημοσιονομικό πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές περιφέροντάς το με τα πιο μελανά χρώματα αποδυναμώνοντας τη χώρα αφού την εμφανίζεται ως διεφθαρμένη. Είδατε καμία άλλη χώρα με ανάλογα και πιο δύσκολα προβλήματα να κάνει το ίδιο; Συνέβη το αντίθετο, έπεσαν όλοι επάνω μας και μας κατασπάραξαν. Ποιός σάς φταίει γι’ αυτό;
Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχουν προβλήματα. Αλλά ο λαός και η χώρα είναι δυνατοί. Γιατί αυτομαστιγωνόμαστε, δίνοντας την εικόνα ότι καταρρέουμε, ότι τίποτε δεν λειτουργεί, ότι είμαστε χώρα κατεστραμμένη. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτή την εικόνα οφείλουμε να την αλλάξουμε όλοι μαζί. Όλοι μαζί δημιουργήσαμε έναν Γολγοθά. Για να έλθει η ανάκαμψη ή ανάσταση οφείλουμε πάλι όλοι μαζί να δουλέψουμε. Και θα έλθει όσο γρηγορότερα το θελήσουμε και εργασθούμε γι’ αυτό και ως άτομα και ως κοινωνία. Μόνο η αλήθεια, ολόκληρη η αλήθεια μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αλήθεια για όλους, δουλειά από όλους είναι ο μόνος δρόμος για την πορεία της ανοικοδόμησης και ανόρθωσης της πατρίδας μας, της κοινωνίας, της κάθε ελληνικής οικογένειας.
Και το ξεκίνημα οφείλει να γίνει από την ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Από εκεί ξεκινούν ΟΛΑ".