"Βύθιση" 5% στην Κίνα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Οικονομικά
- Εκτύπωση
Σημαντική πτώση σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με επίκεντρο των απωλειών την Κίνα όπου ο Shanghai Composite δέχεται ηχηρό χτύπημα από μαζικές ρευστοποιήσεις, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με σοβαρές απώλειες 5%.
Οι μαζικές ρευστοποιήσεις στην Κίνα οδηγούν τους κινεζικούς δείκτες στην πρώτη εβδομάδα απωλειών από το Σεπτέμβριο, στο κλίμα που διαμορφώνουν οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, με σκοπό την επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα αρνείται να ακολουθήσει τις διεθνείς προσταγές για απελευθέρωση του γουάν.
Η People’s Bank of China ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων ενός έτους στο 5,81% έως το τέλος του έτους από 5,56%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις αναλυτών σε δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας. «Υπάρχουν σενάρια για αύξηση των επιτοκίων το Σαββατοκύριακο», τονίζει ο Wu Kan, fund manager της Dazhong Insurance. «Είναι αρκετά πιθανό δεδομένου του πόσο έχει αυξηθεί ο πληθωρισμός».
Επίσης το «φάντασμα» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους επηρεάζει το κλίμα, καθώς η υπόθεση της Ιρλανδίας μοιάζει όλο και περισσότερο με εκείνη της Ελλάδας, εγείροντας έντονες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης.
«Η επικέντρωση της Κίνας στον περιορισμό του πληθωριμού υπογραμμίζει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν άλλα κράτη στον απόηχο της παγκόσμιας επιβράδυνσης και της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων», σχολιάζει στο Bloomberg ο Olan Caperina της Bank of Philippine Islands.
Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών (G-20) συμφώνησαν να κινηθούν "στη κατεύθυνση ενός συστήματος συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα βασίζεται περισσότερο στις αγορές και θα αντανακλά τα οικονομικά θεμελιώδη", ενώ την ίδια στιγμή δεσμεύτηκαν να απέχουν "από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους".
Στην επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε τις συναντήσεις στη Σεούλ της Ν. Κορέας οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεσμεύονται επίσης να συνεχίσουν να "αντιστέκονται σε όλες τις μορφές των προστατευτικών μέτρων" και να επιδιώξουν περαιτέρω "σημαντική πρόοδο για την μείωση των φραγμών στο παγκόσμιο εμπόριο".
Πηγή:capital.gr
Τελευταία τροποποίηση στις12 Νοεμβρίου 2010, 10:41