Αυξητικές τάσεις του ρόδινου σκουληκιού στο νομό Λάρισας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Λάρισα
- Εκτύπωση
Οι πληθυσμοί του ρόδινου σκουληκιού σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας παρουσιάζουν αυξητική τάση, ενώ οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού καθώς και της σποντόπτερας στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται κάτω από το όριο ψεκασμού.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού Λάρισας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι γεωπόνοι ύστερα από παρακολούθηση που πραγματοποιούν (στα πλαίσια της «Ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του βαμβακιού») στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής όσον αφορά τις διακυμάνσεις των πληθυσμών των επιβλαβών εντόμων στην καλλιέργεια βάμβακος. Η παρακολούθηση διενεργείται με φερομονικές παγίδες που έχουν εγκατασταθεί σε πολλές τοποθεσίες καθώς και με σχετικές δειγματοληψίες των φυτών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα:
Οι πληθυσμοί του ρόδινου σκουληκιού στις περισσλότερες περιοχές παρουσιάζουν αυξητική τάση. Συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές των περιοχών όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός συλλήψεων ή έχουν παρατηρηθεί προσβολές από ρόδινο σκουλήκι, να προβούν τοπικά σε διενέργεια ψεκασμού για την προστασία της καλλιέργειας. Για τη διαπίστωση των προσβολών να πραγματοποιείται δειγματοληψία 50-100 καρυδιών ηλικίας 3-4 εβδομάδων από τυχαίες θέσεις του χωραφιού, και να εξετάζεται το εσωτερικό τους για την ανεύρεση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων (μικρά εξογκώματα ή στοές). Σε περίπτωση που ο αριθμός των προσβολών ξεπερνά το 10% συνιστάται ψεκασμός.
Οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται κάτω από το όριο ψεκασμού. Γενικλότερα συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές, να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους και στην περίπτωση που βρεθούν 10 τουλάχιστον προσβολές (ή εναλλακτικά 5 ζωντανές προνύμφες) ανά 100 φυτικά όργανα (χτένια, καρύδια, άνθη), να προβούν άμεσα σε επέμβαση με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο. Σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί και έντονη προσβολή από σποντόπτερα (που παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα και συμπεριφορά) συνιστάται να γίνεται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τους εχθρούς. Σε αντίθετη περίπτωση δεν χρειάζεται χημική επέμβαση ώστε να προστατευθούν και τα ωφέλιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσες περιπτώσεις οι παραγωγοί προέβησαν σε άσκοπους ψεκασμούς παρατηρήθηκαν στη συνέχεια εξάρσεις πληθυσμών και προσβολών.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται, επίσης και τα εξής:
Σε κάθε περίπτωση το Τμήμα Φυτοπροστασίας συνιστά στους βαμβακοκαλλιεργητές να συμβουλεύονται τον τοπικό τους Γεωπόνο.
Αν κάποιος βαμβακοκαλλιεργητής εντοπίσει σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργειά του, παρακαλείται να ειδοποιήσει το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας (τηλ. 2413-511119-211).
Οι Γεωπόνοι Καταστημάτων Γεωργικών Φαρμάκων, που πιθανόν εντοπίζουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Φυτοπροστασίας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδίδεται προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.
Στο επόμενο δεκαήμερο η Υπηρεσία θα εκδώσει νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη των παραπάνω εχθρών.